Η μικρή κοινωνία του σχολείου να επαναδραστηριοποιηθεί

Γράφει η Νικολίνα Νικολάου
Δασκάλα
Μέλος Γραμματείας ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ

Έχουμε φτάσει σχεδόν στο τέλος του Αυγούστου και η πανδημία συνεχίζεται, με τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο να αυξάνονται καθημερινά. Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται και στην Κύπρο αύξηση κρουσμάτων. Μια αύξηση που οι επιδημιολόγοι τη θεωρούσαν δεδομένη λόγω του ανοίγματος των αεροδρομίων. 

Η ανησυχία όμως για την επιδημιολογική εικόνα στο νησί μας, εντάθηκε όταν ο ιός άρχισε και πάλι να μεταδίδεται στην κοινότητα. 

Οι επιδημιολόγοι τονίζουν καθημερινά τη συμμόρφωση των πολιτών με τα μέτρα αλλά και τη σοβαρότητα της κατάστασης. 

Ενώ μετράμε αντίστροφα για την έναρξη  της νέας σχολικής χρονιάς, η ανησυχία εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων άρχισε να αυξάνεται. Το ΥΠΠΑΝ οφείλει να κάνει την ανάλογη προετοιμασία, για την όσο γίνεται ομαλή επάνοδο μαθητών και εκπαιδευτικών στις τάξεις. Στόχος του πρέπει να είναι η καθημερινή φοίτηση όλων των παιδιών.

Από την πρόσφατη εμπειρία μας τον Μάϊο, χρειάζεται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός, για να μπορέσει η σχολική χρονιά να προχωρήσει, χωρίς να χαθεί πολύτιμος διδακτικός χρόνος, αλλά κυρίως να διαφυλάξουμε όσο καλύτερα γίνεται την υγεία των παιδιών, των εκπαιδευτικών και κατ’ επέκταση της κοινωνίας. 

Το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να σχεδιάσει και να δράσει πριν από την 1η Σεπτεμβρίου. Επιβάλλεται ετοιμότητα και προετοιμασία. Αναμένουμε επαναξιολόγηση των πρωτοκόλλων και σαφείς οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς. 

Δεν μπορεί ο εκπαιδευτικός κόσμος να μη γνωρίζει πως θα κινηθεί στις σχολικές μονάδες. Δεν μπορεί να αρχίσει μια νέα σχολική χρονιά και να χαθεί πολύτιμος χρόνος σε πειράματα και δοκιμές. Δοκιμαστήκαμε, πειραματιστήκαμε από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο της προηγούμενης σχολικής χρονιάς. 11 πολύτιμες μέρες για το Υπουργείο Παιδείας να οργανωθεί και να σχεδιάσει το πλάνο του. 

Βασική μας θέση και επιδίωξη είναι ότι  το ΥΠΠΑΝ πρέπει να διασφαλίσει ότι θα υπάρξει καθημερινή, κανονική φοίτηση όλων των παιδιών και με τέτοιες ρυθμίσεις που παιδιά και εκπαιδευτικοί θα στηριχθούν έμπρακτα, σε μια αναμφίβολα πολύ δύσκολη χρονιά. Αν παρ’ ελπίδα τα επιδημιολογικά δεδομένα επιβάλουν την υιοθέτηση οποιουδήποτε εναλλακτικού σεναρίου θεωρούμε υποχρέωση και αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας να διασφαλίσει ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για το εναλλακτικό σενάριο που θα επιλεγεί.

Η μικρή κοινωνία του σχολείου πρέπει να επαναδραστηριοποιηθεί. Εκπαιδευτικοί και μαθητές να βρεθούν ξανά στη δική τους μικρή κοινωνία, στον σχολικό χώρο με ασφάλεια.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Γίνεται πόλος έλξης για επενδύσεις στον τουρισμό η Λάρνακα-15 νέα ξενοδοχεία σε έξι χρόνια, έρχονται άλλα 25

Ευοίωνο όσο ποτέ άλλοτε προδιαγράφεται το μέλλον της Λάρνακας σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σε τουριστικές αναπτύξεις, οι οποίες αναμένεται να βελτιώσουν και να αναβαθμίσουν

error: Content is protected !!