Αυτό το καλοκαίρι διαβάστε σπουδαίους σύγχρονους συγγραφείς!

Αυτό το καλοκαίρι μην επικεντρωθείτε σε τίτλους βιβλίους, αλλά στα ονόματα των συγγραφέων. Διαλάξτε τους καλύτερους συγγραφείς για να σας κάνουν παρέα με τα έργα τους.
Η λίστα είναι μεγάλη και για εμάς που λατρεύουμε τα βιβλία είναι πάντα δύσκολο να επιλέξεις, ωστόσο, για σήμερα, το SkalaTimes προτείνει τρεις σπουδαίους συγγραφείς και δύο βιβλίο από τον καθένα.

Της Γιώτας Δημητρίου
(Αρχισυντάκτρια SkalaTimes, εμψυχώτρια δημιουργικής γραφής)

ΟΛΓΑ ΝΑΒΟΓΙΑ ΤΟΚΑΡΤΣΟΥΚ

Η Όλγα Ναβόγια Τοκάρτσουκ γεννήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 1962 και είναι Πολωνή συγγραφέας, ακτιβίστρια και διανοούμενη, η οποία έχει περιγραφεί ως μια από τις καλύτερες και πιο επιτυχημένες συγγραφείς της γενιάς της.  Το 2018, κέρδισε το  Διεθνές βραβείο Μπούκερ για το μυθιστόρημά της Πτήσεις. Τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για το έτος 2018 (βραβεύτηκε το 2019).
Στα ελληνικά έχει μεταφραστεί το βιβλίο της («Το Αρχέγονο και άλλοι καιροί») και κυκλοφορεί ένα ακόμα, «Πλάνητες» (εκδ. Καστανιώτη), χάρη στο οποίο μπορούμε να εκτιμήσουμε τι ήταν αυτό που γοήτευσε την επιτροπή του Νόμπελ και της χάρισε τη μέγιστη λογοτεχνική διάκριση – για το συγκεκριμένο μυθιστόρημα η Τοκάρτσουκ είχε κερδίσει έναν χρόνο νωρίτερα και το βραβείο Μπούκερ. Όλες αυτές οι τιμές είναι απολύτως δικαιολογημένες.

ΤΟ ΑΡΧΕΓΟΝΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΚΑΙΡΟΙ
Εκδότης:
Kαστανιώτης
Υπάρχει ένα σχεδόν μυθικό χωριό που κατοικείται από εκκεντρικούς όσο και αρχέτυπους ανθρώπινους χαρακτήρες. Είναι ένας παράξενος τόπος, ένας συμπυκνωμένος μικρόκοσμος της κεντρικής Ευρώπης και του κόσμου. Το Αρχέγονο το φυλάσσουν ακροβολισμένοι τέσσερις αρχάγγελοι. Και μέσα από τα δικά τους μάτια, που είναι κρυστάλλινα και εκπέμπουν λυρισμό, παρακολουθούμε τις ζωές των απλών ανθρώπων του καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα, από το 1914 ως τις δικές μας μέρες – την πολυτάραχη δηλαδή ιστορία της Πολωνίας υπό τη μορφή μιας επικής αλληγορίας που διαπερνά τον χώρο και τον χρόνο. Ο έρωτας και η πίστη, ο πόλεμος και η βία, η μοναξιά και ο θάνατος σημαδεύουν τις διαδρομές των μελών μιας οικογένειας απ’ την ακμή της μέχρι την τελική διάλυσή της. Το Αρχέγονο και άλλοι καιροί είναι το τρίτο μυθιστόρημα της Όλγκα Τοκάρτσουκ εκδόθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και την καθιέρωσε ως την κορυφαία πεζογράφο της σύγχρονης πολωνικής λογοτεχνίας. Η πολυβραβευμένη συγγραφέας παρατηρεί και περιγράφει τα πράγματα με μια ειρωνική ουδετερότητα, χωρίς συναισθηματικές εξάρσεις, με ένας ύφος απολύτως διακριτό, και αφήνει θαμπωμένους τους αναγνώστες, στο επίκεντρο μιας μεταφυσικής πανδαισίας. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

ΠΛΑΝΗΤΕΣ
Εκδότης: Καστανιώτης

Στους “Πλάνητες” η Όλγκα Τοκάρτσουκ συνυφαίνει αφηγήσεις και στοχασμούς για τη σημασία του ταξιδιού με μια συναρπαστική διερεύνηση του ανθρώπινου σώματος. Από τα παλάτια των σουλτάνων και τα αλλοτινά θαυματοφυλάκια ως τις μοντέρνες αίθουσες αναχωρήσεων των αεροδρομίων, το λαμπρό αυτό μυθιστόρημα συνιστά μια αξέχαστη περιπλάνηση στον χώρο και στον χρόνο. Από τον 17ο αιώνα, έχουμε τον Ολλανδό Φίλιππο Φερχέιεν που ανέτμησε και σχεδίασε το κομμένο του πόδι. Στον 18ο αιώνα, την ιστορία ενός σκλάβου τον οποίο ταρίχευσαν μετά θάνατον και εξέθεσαν στην Αυστρία. Φτάνοντας στον 19ο αιώνα, παρακολουθούμε τη μυστική πορεία της καρδιάς του Σοπέν από το Παρίσι προς τη Βαρσοβία. Και στο παρόν, μοιραζόμαστε τις δοκιμασίες μιας γυναίκας που συνοδεύει τον σύζυγό της σε μια κρουαζιέρα στην Ελλάδα, καθώς επίσης την οδυνηρή εμπειρία ενός άντρα του οποίου η σύζυγος και το παιδί εξαφανίζονται μυστηριωδώς στην Κροατία. Με απαράμιλλη χάρη και διαπεραστική ενσυναίσθηση, η Πολωνή συγγραφέας μάς οδηγεί κάπου πέρα από την επιφάνεια του σύγχρονου καιρού, βαθιά στον πυρήνα της ύπαρξής μας.
Η έκδοση συμπληρώνεται από τη θαυμάσια διάλεξη που έδωσε στο πλαίσιο της βράβευσής της με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ
Ο Βασίλης Βασιλικός γεννήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 1934, είναι βραβευμένος Έλληνας συγγραφέας, από τους πιο γνωστούς παγκοσμίως. Βάσει δεδομένων της UNESCO  πρόκειται για έναν από τους δέκα πιο μεταφρασμένους Έλληνες συγγραφείς.
Σπούδασε νομικά και σκηνοθεσία σε Ελλάδα και Αμερική.
Έζησε και εργάστηκε στο εξωτερικό (Ιταλία, Γαλλία, Νέα Υόρκη). Τα πρώτα 7 χρόνια ήταν αυτοεξόριστος από τη χούντα.
Το 1981 μέχρι το 1984 ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή γενικού διευθυντή της ΕΡΤ.
Εργάσθηκε ως βοηθός σκηνοθέτη σε ξένες παραγωγές, σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ, σεναριογράφος, επιμελητής (Dr.) σεναρίων, εισηγητής σεναρίων στην Arte (1990-1993), δημοσιογράφος και φυσικά ως συγγραφέας.
Διετέλεσε πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO (1996-2004).
Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 33 γλώσσες ανά τον κόσμο, καθώς και στη γραφή Μπράιγ.
Το μυθιστόρημά του «Ζ» μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον διάσημο σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά.
Έχει γράψει μυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποίηση και θεατρικά έργα. To «τελευταίο αντίο» μεταφέρθηκε στην μικρή οθόνη με πρωταγωνιστές την Καριοφυλλιά Καραμπέτη και τον Γιώργο Κιμούλη.
Από τα περισσότερα από 100 γνωστά βιβλία του, το SkalaTimes προτείνει τα δύο πιο κάτω:

Ο ΤΡΟΜΕΡΟΣ ΜΗΝΑΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
Εκδότης: Λιβάνη

“Σε βλέπω σαν μια αγκαλιά. Μια αγκαλιά που ζητά να με ξαναπεριλάβει. Να χωνευτώ μέσα στη ζέστα σου. Και μετά την τελευταία φορά, ξάπλωσες πάνω στα πόδια μου, απ’ την αντίθετη πλευρά της καρδιάς σου. Τίποτα δεν πρόλεγε πως ήταν η τελευταία. Δεν είχες προλάβει να γεράσεις. Τις πρώτες, τις ελάχιστες άσπρες τρίχες που εμφανίστηκαν στους κροτάφους σου τις αγαπούσες. Το ότι θα σου δινόταν να γεράσεις για σένα ήταν ευτυχία. Γιατί σήμαινε πως θα ζούσες”. Η κοινή ζωή του συγγραφέα με την Μιμή (την πρώτη σύζυγο του), ο ξαφνικός θάνατος της Μιμής στη Ρώμη, το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης ολόκληρης εκείνη την εποχή (δεκαετία ’70). όλα αυτά και πολλά σε ένα βιβλίο που συγκινεί και διδάσκει το μεγάλο μάθημα της αληθινής αγάπης.
Ένα ρομαντικό βιβλίο με μαθήματα ζωής, πολιτισμού και πολιτικής. Ένα ημερολόγιο γεμάτο πόνο, αλλά και ζωή. Απαραίτητο βιβλίο για κάθε καλή βιβλιοθήκη.

(Παλαιότερο κείμενο με αναφορά στο εν λόγω βιβλίο:
https://www.skalatimes.com/2013/08/01/%CE%BE%CE%B5%CF%86%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%B4%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%BB%CE%AD%CE%BE%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BF-%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%B5%CF%81%CF%8C%CF%82-%CE%BC%CE%AE/ )

ΘΥΜΑΤΑ ΕΙΡΗΝΗΣ
Εκδότης: Γκοβόστη

Το μυθιστόρημα “Θύματα ειρήνης” (1956) είναι η δεύτερη εμφάνιση του Βασίλη Βασιλικού στη νεοελληνική πεζογραφία, μετά τη νουβέλα “Η διήγηση του Ιάσονα” (1953). Ένα «μυθιστόρημα ενηλικίωσης», που αφηγείται την ιστορία μιας συντροφιάς επτά νέων ανδρών, οι οποίοι ωριμάζουν με τον πλέον επώδυνο τρόπο στη Θεσσαλονίκη, στις αρχές της δεκαετίας του ’50, αναζητώντας απελπισμένα κάποιο ιδανικό και παλεύοντας με τον έρωτα, τον θάνατο, τις ιδεολογίες και τα φαντάσματα της μετεμφυλιακής Ελλάδας. Παράλληλα, το έργο είναι ένας φόρος τιμής στη Θεσσαλονίκη, μια πόλη απερίφραστα ερωτική, που μαγνητίζει, συναρπάζει, παθιάζει και μαζί εγκλωβίζει τους χαρακτήρες δημιουργώντας την αίσθηση του «αποκλεισμού» και την επιθυμία της μεγάλης φυγής. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

ΤΟΜ ΡΟΜΠΙΝΣ
Ο Τόμας Γιουτζίν Ρόμπινς (Thomas Eugene Robbins) είναι ένας ευφυέστατος σύγχρονος Αμερικανός  συγγραφέας. Γεννήθηκε στις 22 Ιουλίου 1932 στο  Blowing Rock της Βόρειας Καρολίνας της Αμερικής. Τα μυθιστορήματα του αποτελούνται από πολύπλοκες, συχνά φανταστικές, ιστορίες με σατιρικό υπόβαθρο και πολλές, παράξενες, και καλά τεκμηριωμένες λεπτομέρειες. Το βιβλίο του Ακόμα και οι Καουμπόισσες Μελαγχολούν μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1993 με πρωταγωνίστρια την Uma Thurman.  
O Τom Robbins σήμερα ζει στην Ουάσινγκτον.

ΑΡΩΜΑ ΟΝΕΙΡΟΥ
Εκδότης: Αίολος

Το “Άρωμα του Ονείρου” είναι ένα έπος που αρχίζει στα δάση της αρχαίας Βοημίας και δεν τελειώνει παρά απόψε, στις εννιά η ώρα το βράδυ (ώρα Παρισιού). Είναι, ακόμη ένα περιπετειώδες μυθιστόρημα με ήρωα έναν επιστάτη που έχει χάσει ένα μπλε μπουκάλι, ένα μπουκάλι πολύ παλιό που έχει χαραγμένη πάνω του την εικόνα ενός θεού με κέρατα τράγου. Αν το υγρό μέσα σ’ αυτό το μπουκάλι είναι πραγματικά η μυστική ουσία του σύμπαντος, όπως πιστεύουν μερικοί, θα πρέπει να βρεθεί γρήγορα, γιατί εξατμίζεται και έχουν απομείνει μόνο δύο σταγόνες. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
«”Το Άρωμα του Ονείρου” είναι ένα από τα καλύτερα έργα του Ρόμπινς. Υπέροχο και βαθύ» (The Washington Post)
«Πραγματικά όλοι οι αναγνώστες κάτι θα βρουν σε αυτό το βιβλίο που θα τους τραβήξει. Ένα καλειδοσκόπιο εννοιών, περιπετειών και εικόνων που μόνο ο Τομ Ρόμπινς θα μπορούσε να γράψει» (Πάνος Τουρλής, captainbook.gr, 26/8/2011)

Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΕΠΤΑ ΠΕΠΛΩΝ
Εκδότης: Αίολος

Ένας Άραβας και ένας Εβραίος ανοίγουν μαζί εστιατόριο απέναντι από το κτίριο του ΟΗΕ…
Μοιάζει με ανέκδοτο, στην πραγματικότητα όμως είναι ο άξονας γύρω από τον οποίο περιστρέφεται το μυθιστόρημα του Τομ Ρόμπινς, ένα τολμηρό, αστείο και ανησυχητικά προκλητικό βιβλίο, στο οποίο μια κονσέρβα φασόλια φιλοσοφεί, ένα κουταλάκι του γλυκού τα χάνει, μια νεαρή σερβιτόρα κυριαρχεί στο καλλιτεχνικό στερέωμα της Νέας Υόρκης κι ένας βίαιος οξυγονοκολλητής, που δεν σηκώνει πολλά πολλά, ανακαλύπτει τον χαμένο θεό της Παλαιστίνης – και, παράλληλα, όλες οι παραισθήσεις που εμπόδισαν την ανθρωπότητα ν’ αντικρίσει την αλήθεια σωριάζονται καταγής η μία μετά την άλλη, όπως τα πέπλα της Σαλώμης.
Ο Χορός των Εφτά Πέπλων είναι το πιο πολιτικό μυθιστόρημα του Ρόμπινς, και ταυτόχρονα το πιο χιουμοριστικό. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

ΔΗΣΥ για Βασιλικό: “Αναμένουμε από την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις αλλά και να αναλάβει τις ευθύνες της, έτσι ώστε ένα έργο ζωτικής σημασίας να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί”

Δήλωση Αντιπροέδρου και Βουλεύτριας, κ. Σάβιας Ορφανίδου για το τερματικό στο Βασιλικό Τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση

error: Content is protected !!