Δωρεάν Συνεδρίες Group Therapy με την Συμβουλευτική Ψυχολόγο Ελένη Δανιήλ

H εγγεγραμμένη Συμβουλευτική Ψυχολόγος Ελένη Δανιήλ μας μιλά για το πώς διατηρούμε καλή τη ψυχολογία μας αυτές τις μέρες της καραντίνας και της καταστροφολογίας που σπέρνουν κάποιοι γύρω μας και ανακοινώνει πως για τις επόμενες 4 βδομάδες θα προσφέρει διαδικτυακά ΔΩΡΕΑΝ συνεδρίες για group therapy των 4 ατόμων κάθε φορά, έτσι ώστε όσοι νιώθουν την ανάγκη να μιλήσουν, να νιώσουν καλύτερα και να αποκτήσουν καλύτερη ψυχολογική διάθεση, να μπορούν να το κάνουν χωρίς να επιβαρυνθούν οικονομικά.
Εκ μέρους του SkalaTimes συγχαίρουμε και ευχαριστούμε την συνεργάτιδα αρθρογράφο μας γι αυτή την προσφορά της που γίνεται με γνώμονα να βοηθηθούν συμπολίτες μας
, σε αυτές τις διαφορετικές εποχές που όλοι διανύουμε.

SkalaTimes

Ελένη πόσο επηρεάζει τη ψυχολογία μας όλο αυτό που βιώνουμε λόγω κορωνοϊου; (Καραντίνα, κοινωνική αποστασιοποίηση, κτλ)
Αρχικά, θεωρώ πως δεν ήμασταν καθόλου προετοιμασμένοι, ούτε μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα μας συνέβαινε κάτι τέτοιο. Όλα έγιναν πολύ ξαφνικά με αποτέλεσμα να επηρεαστεί η ρουτίνα μας, η καθημερινότητα μας και έχουμε αναγκαστεί να προσαρμοστούμε σε πρωτόγνωρες για μας καταστάσεις. Αυτή η απότομη μεταβολή της ζωής μας, ήταν αναμενόμενο να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το ψυχισμό μας. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να αγχωνόμαστε, να ανησυχούμε για την εξέλιξη της κατάστασης, να υπάρχει ο φόβος για απώλεια αγαπημένων μας προσώπων, αλλά και θυμός γι’ αυτό που μας συμβαίνει. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να μην αφήσουμε τα συναισθήματα μας, να μας καταβάλουν. Χρειάζεται να τα αποδεχόμαστε, να τα επεξεργαζόμαστε και να τα διαχειριζόμαστε κατάλληλα.

Ποιες γενικές συμβουλές δίνεις σε όλους όσους τους έχει επηρεάσει αρνητικά η καραντίνα και τους έχει οδηγήσει σε αυξημένα νεύρα, υπερφαγία κτλ;
Συνήθως υπενθυμίζω ότι η κατάσταση δεν αφορά αποκλειστικά ένα συγκεκριμένο άτομο, αλλά όλους μας. Το γεγονός ότι το ζούμε όλοι μαζί, όλοι προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε στα νέα δεδομένα και όλοι μαζί προσπαθούμε για τον περιορισμό του ιού, δίνει μια ανακούφιση και ισορροπεί μερικώς τα δυσάρεστα συναισθήματα. Γενικότερα όμως συστήνω να υπάρχει ένα πρόγραμμα από το προηγούμενο βράδυ, ώστε να απασχολούμαστε δημιουργικά και να έχουμε μια μέρα γεμάτη( μαγειρική, γυμναστική, τηλεδιάσκεψη με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, να φρεσκάρουμε το σπίτι, να ασχοληθούμε με πράγματα που προηγουμένως αφήναμε γιατί δεν είχαμε το χρόνο να τα κάνουμε ,να εξασκηθούμε στο διαλογισμό, να διαβάσουμε ένα καλό βιβλίο που θα μας δώσει δύναμη, κλπ). Αν επικεντρωθούμε στα αρνητικά και θεωρήσουμε ότι η κατάσταση είναι μονόδρομος ή ότι ζούμε σαν «φυλακισμένοι» τότε σαν επακόλουθο θα οδηγηθούμε στην υπερφαγία, στο ξέσπασμα, στην καταστροφολογία κοκ. Χρειάζεται να βρούμε την ισορροπία μας και να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε φροντίζοντας τον εαυτό μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Μίλησε μας λίγο για τις δωρεάν online ομάδες στήριξης που θα προσφέρεις αυτές τις μέρες σε όσους νιώθουν πως το έχουν ανάγκη.
Θα έλεγα πως η σκέψη των online ομάδων στήριξης προέκυψε, επειδή με αυτό τον τρόπο θα δοθεί η ευκαιρία σε περισσότερα άτομα να συμμετάσχουν και να κερδίσουν κάτι. Οι ομάδες στήριξης θα πραγματοποιούνται μία φορά τη βδομάδα για τις επόμενες τέσσερις βδομάδες. Θα έχει διάρκεια 1,5 ώρα και θα μπορούν να συμμετέχουν μέχρι 4 άτομα, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος για τον καθέναν να ακουστεί. Κάθε βδομάδα μπορούν να συμμετέχουν διαφορετικά άτομα για να δώσουμε την ευκαιρία σε όσο πιο πολλούς επιθυμούν να συμμετάσχουν, εκτός κι αν υπάρχει διαθεσιμότητα για άτομα που επιθυμούν να συμμετάσχουν ξανά. Οι συναντήσεις θα γίνονται κάθε Τρίτη 16:00-17:30. Όσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να στείλουν μήνυμα με το ονοματεπώνυμο και ηλικία τους στο 97736810.

Πόσο μπορεί να βοηθήσουν οι ομάδες στήριξης;
Το κάθε άτομο  έχει τη δυνατότητα να μοιραστεί τις σκέψεις και τα συναισθήματα του, να ανακαλύψει και να μάθει νέες δεξιότητες που θα το βοηθήσουν στην περίοδο καραντίνας και το κυριότερο : είναι  μια ευκαιρία να αντιληφθούμε ότι κανένας δεν είναι μόνος του. Μπορεί να υπάρξουν κοινά βιώματα, κοινές σκέψεις και συναισθήματα κι αυτό δίνει στο άτομο μια αίσθηση ικανοποίησης και ανακούφισης ότι όντως δεν είναι μόνος του. Ο καθένας μπορεί να είναι ο εαυτός του και να εμπλουτίζει την αλληλεπίδραση με το δικό του τρόπο. Άρα με αυτόν τον τρόπο διατηρούμε την ανθρώπινη επαφή και επικοινωνία ενεργή και στηρίζουμε ο ένας τον άλλο.

Tι πρέπει να έχουμε κατά νου έτσι ώστε να διατηρήσουμε ψηλά το ηθικό μας και καλή (όσο γίνεται) την ψυχολογική μας κατάσταση;
Είναι μια περίοδος δύσκολη και περιοριστική, αφού δεν μοιάζει καθόλου με τη ρουτίνα μας πριν την εμφάνιση του ιού. Ωστόσο, η καραντίνα έχει και πολλά θετικά, ίσως διαφορετικά για τον καθένας μας, που αν τα αναγνωρίσουμε και τα θέσουμε σε εφαρμογή, οι μέρες θα περνούν πιο ευχάριστα και γρήγορα. Δε σημαίνει ότι είναι δύσκολη περίοδος, άρα χρειάζεται να είμαστε συνεχώς σε άρνηση και να βιώνουμε μια θλίψη. Για να τα καταφέρουμε ως το τέλος, χρειάζεται να βρούμε τα απαραίτητα εργαλεία που θα μας βοηθήσουν. Θα περάσει αυτή η φάση, αλλά τουλάχιστον να βγούμε από αυτό πιο δυνατοί και ώριμοι και είμαι σίγουρη ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, φτάνει να υπάρχει θέληση.

Τέλος, το μήνυμα σου στους αναγνώστες μας;
Μετά από κάθε καταιγίδα, ξεπροβάλλει ένα ουράνιο τόξο. Για να μπορέσουμε να δούμε το ουράνιο τόξο πρέπει να αντέξουμε την καταιγίδα. Έτσι κι εμείς, για να αντέξουμε την καταιγίδα, χρειάζεται να μαζέψουμε όλες μας τις δυνάμεις, να ακολουθήσουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, να δούμε και τα θετικά αυτής της κατάστασης, γιατί όταν με το καλό τελειώσουν όλα αυτά, θα είμαστε καλύτεροι άνθρωποι, πιο αισιόδοξοι και ψυχικά ανθεκτικοί αφού θα έχουμε καταφέρει να πετύχουμε μια μεγάλη νίκη. Θα εκτιμήσουμε περισσότερο τη φύση και το περιβάλλον, θα μάθουμε να αγαπάμε περισσότερο και κυρίως δε θα θεωρούμε τίποτα δεδομένο. Θα είμαστε νικητές από πολλές απόψεις.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Γίνεται πόλος έλξης για επενδύσεις στον τουρισμό η Λάρνακα-15 νέα ξενοδοχεία σε έξι χρόνια, έρχονται άλλα 25

Ευοίωνο όσο ποτέ άλλοτε προδιαγράφεται το μέλλον της Λάρνακας σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σε τουριστικές αναπτύξεις, οι οποίες αναμένεται να βελτιώσουν και να αναβαθμίσουν

error: Content is protected !!