Mια γιατρός από τη Λάρνακα και ένας καθηγητής από το ΜΙΤ της Βοστώνης μας συμβουλεύουν για τον Κορονοϊό

H Δρ Μαρία Αλεξάνδρου, Γιατρός Μικροβιολόγος και Διευθύντρια στο Τμήμα Χημικών Αναλύσεων του Νοσοκομείου Λάρνακας έχει αναρτήσει το πιο κάτω στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, σχετικά με τον κορονοϊο:

Aποφεύγετε τις άσκοπες συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους κι όπου υπάρχει πολυκοσμία. Κάτσετε στο σπίτι σας διαβάζοντας ένα βιβλίο ή βλέποντας τηλεόραση. Βγείτε στη φύση μακρυά από συνωστισμό!
Αποφεύγετε τις χειραψίες και τα σταυροφιλήματα (σε όποιον βρίσκετε μπροστά σας, το έχουμε σαν λαός).
Πλένετε πολύ καλά τα χέρια σας και να έχετε μαζί σας πάντα αντισηπτικό χεριών και χαρτομάντιλα. Αν φταρνιστείτε τραβήξτε ένα χαρτομάντιλο ή πνίξετε το φτάρνισμα στο μανίκι σας ή στον αγκώνα σας, όχι στις χούφτες σας!
Πλένετε πολύ καλά τα χέρια σας μόλις μπείτε σπίτι ή πριν φύγετε από το γραφείο, μάθετε τα μικρά παιδιά να πλένουν τα χέρια τους συχνά!
Όσοι ταξιδέψατε τις τελευταίες 14 μέρες περιοριστείτε στο σπίτι. Όταν παραλαμβάνετε κάποιον από το αεροδρόμια μην τον φιλάτε/χειραψίες μόλις τον δείτε κι αν πληροί τα κριτήρια απομόνωσης στο σπίτι να προσπαθείτε να διατηρείτε μια απόσταση μαζί του.
Όσοι είσαστε άρρωστοι υπό περιορισμό στο σπίτι, να φοράτε μάσκα να μην κολλήσετε τους άλλους. Ανοίγετε τα παράθυρα για καλό αερισμό.
Πάνω από όλα όμως όχι πανικός! Όλοι μαζί ενωμένοι, συμμόρφωση προς τις υποδείξεις του Υπουργείου Υγείας, για να αντιμετωπίσουμε την επιδημία χωρίς πανικό. Αλλά θα έλεγα, εάν ο πανικός είναι ένας τρόπος να συμμορφωθούμε προς τις υποδείξεις, ας πανικοβληθούμε! Δεν έχουμε καιρό για χάσιμο!
Γραμμή επικοινωνίας 1420.

Τα Ελλαδικά ΜΜΕ έχουν δημοσιεύσει άρθρα με συμβουλές του Δρ  Μ. Κέλλη, καθηγητή της επιστήμης των υπολογιστών και μέλος του Εργαστηρίου Επιστήμης Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης (CSAIL) του ΜΙΤ καθώς και του Ινστιτούτου Broad. Ο Καθηγητής ο οποίος έχει μπει στο βιβλίο Γκίνες μαζί με τα 2 αδέρφια του, καθώς έγιναν δεκτοί στο ΜΙΤ της Βοστώνης με διαφορά λίγων μηνών, ο οποίος έχει βραβευθεί και από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα (η έρευνα του εστιάζεται στην προσπάθεια καλύτερης κατανόησης του ανθρώπινου γονιδιώματος) έχει δώσει τις πιο κάτω συμβουλές σχετικά με τον νέο αυτό ιό:

  • Ο ιός εξαπλώνεται ασυμπτωματικά. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να τον έχετε ήδη κολλήσει και να τον μεταδίδετε χωρίς να το ξέρετε. Για να περιορίσουμε αυτήν την εκθετική εξάπλωση, παρακαλώ μειώστε στο ελάχιστο μεγάλες συναθροίσεις, ταξίδια, χειραψίες, αλλά και την επαφή με το πρόσωπό σας.
  • Ο κύριος λόγος που οι αριθμοί παγκοσμίως έχουν μείνει χαμηλά, ειδικά στην Κίνα, έχει να κάνει με την επιστήμη: είναι ο εντοπισμός, η αναγνώριση, τα πειράματα, ο βαθμός ετοιμότητας και τα δρακόντεια μέτρα. Χωρίς όλα αυτά, θα μετρούσαμε εκατομμύρια θανάτους, μόνο σε κινέζικο έδαφος, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
  • Μη γελάτε με τον ιό: (α) ο ρυθμός εξάπλωσής του είναι πολύ χειρότερος από την γρίπη, (β) η θνητότητα είναι πολύ χειρότερη από την γρίπη, (γ) η έμφυτη ανοσία μας είναι σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο απ’ ότι έναντι της γρίπης, (δ) σε αντίθεση με την γρίπη, δεν υπάρχουν εμβόλια, (ε) η ασυμπτωματική του εξάπλωση συνεπάγεται ότι δεν μπορούμε να την περιορίσουμε ζητώντας από τον κόσμο να μείνει σπίτι. Μικρές διαφορές στην εκθετική εξάπλωση μπορούν να μετατρέψουν 10.000 θανάτους σε 50 εκατομμύρια, γι’ αυτό μην υποτιμάτε την κατάσταση.

Μη φοράτε μάσκα αν δεν είστε άρρωστοι – Συγκεντρώνει τα μικρόβια που στη συνέχεια απλώνονται

  • Μη φοράτε μάσκα προσώπου. Συγκεντρώνει τα μικρόβια που στη συνέχεια απλώνονται στο πρόσωπό σας, στο σπίτι σας, αλλά και στους αγαπημένους σας, όταν θα την βγάλετε. Αν έχετε αρρωστήσει και υπάρχει “ανάγκη” να βγείτε έξω, ναι, φορέστε μια ιατρική μάσκα για να προστατεύσετε τους άλλους. Αλλά, αν δεν είστε άρρωστοι, αυτές οι μάσκες θα σας αρρωστήσουν κι επίσης θα λείψουν σημαντικά από τα κοντινά νοσοκομεία και τους θεράποντες ιατρούς/νοσηλευτές. Γι΄αυτό παρακαλώ μην τις μαζεύετε σπίτι σας χωρίς λόγο.
  • Αν είστε όντως άρρωστοι με μέτρια συμπτώματα γρίπης, μείνετε σπίτι αντί να πάτε στο νοσοκομείο, έτσι θα κάνετε χώρο για πιο σοβαρές περιπτώσεις. Πιθανότατα θα έχετε γρίπη, αλλά ακόμα κι αν είναι ο κορονοϊός δεν υπάρχει θεραπεία, ούτε εμβόλιο, ούτε κάποια ειδική φροντίδα που μπορεί να παρέχει το νοσοκομείο σε περιπτώσεις μέτριου κινδύνου. Γι΄αυτό αφήστε τα κρεβάτια ελεύθερα για εκείνους που χρειάζονται οξυγόνο και συσκευές αναπνοής.

Αντιμετωπίστε κάθε επιφάνεια σαν να είναι μολυσμένη

  • Αντιμετωπίστε κάθε επιφάνεια σαν να είναι μολυσμένη. Να πλένετε συχνά τα χέρια σας. Να αγγίζετε όσο λιγότερο μπορείτε το πρόσωπό σας. Να αντικαταστήσετε τις χειραψίες με χαιρετισμούς με τον αγκώνα. Να αντιμετωπίσετε το κινητό σας σαν να είναι μόνιμα μολυσμένο, να το απολυμαίνετε με ειδικά μαντηλάκια και να το κρατάτε μακριά από το κρεβάτι σας. Να ανοίγετε τις πόρτες με τα πόδια σας, ή κρατώντας οποιοδήποτε απολυμαντικό μέσο, ή το πίσω μέρος του χεριού σας. Συνεχίστε να πνίγετε τα παιδιά σας με φιλιά (έτσι κι αλλιώς μοιράζεστε όλα τα μικρόβια του σπιτιού), αλλά κρατήστε μακριά τα εξωτερικά μικρόβια. Κάποια από αυτά [τα εσωτερικά μικρόβια] θα γίνουν προοδευτικά ουδέτερα και μπορεί η γρίπη της επόμενης χρονιάς να μην είναι τόσο σοβαρή με καλύτερη οικιακή υγιεινή.
  • Αν γινόμαστε παρανοϊκοί, τότε μπορούμε απλά να μειώσουμε στο ελάχιστο την εκθεσή μας, δίνοντας την ευκαιρία στο σύστημα υγείας να ασχοληθεί με έναν χαμηλότερο δείκτη σοβαρών κρουσμάτων. Ναι, είστε υγιείς και δε θα αρρωστήσετε. Ναι, επίσης, μπορεί και όλοι όσοι ξέρετε να εκτεθούν στον ιό. Όλα έχουν να κάνουν με τον ρυθμό των μολύνσεων. Αν τον επιβραδύνουμε, τότε τα νοσοκομεία μας δε θα μπουκώσουν και ο βαθμός θνησιμότητας θα είναι πολύ χαμηλότερος.
  • Σταδιακά, ελπίζουμε ότι ο ζεστός καιρός θα σταματήσει την εξάπλωση σωματιδίων του ιού, θα τα οδηγήσει στην εξαφάνισή του από οποιαδήποτε τυχαία επιφάνεια κι έτσι θα σταματήσει η εκθετική εξάπλωση της επιδημίας. Ελπίζουμε ότι μέχρι την επόμενη “σεζόν του κορονοϊού”, θα έχουμε το εμβόλιο που θα τον υποβιβάσει σε μια απλή γρίπη. Όμως, οι αμέσως επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες. Γι’ αυτό ας τις αντιμετωπίσουμε σαν πανδημία, ακριβώς για να μην τη δούμε να συμβαίνει.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Γίνεται πόλος έλξης για επενδύσεις στον τουρισμό η Λάρνακα-15 νέα ξενοδοχεία σε έξι χρόνια, έρχονται άλλα 25

Ευοίωνο όσο ποτέ άλλοτε προδιαγράφεται το μέλλον της Λάρνακας σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σε τουριστικές αναπτύξεις, οι οποίες αναμένεται να βελτιώσουν και να αναβαθμίσουν

error: Content is protected !!