«Συμφωνία Ζωής» από τον συγγραφέα των Best Sellers, Fredrik Backman

“Αν ήταν να θυσιάσεις τα πάντα, ολόκληρο τον εαυτό σου, τότε για ποιον θα το έκανες;”
Αυτό το λυρικό, συγκλονιστικό ερώτημα θέτει στον πρόλογο του βιβλίου ο Fredrik Backman. O άνθρωπος που μας μάγεψε με το «Η γιαγιά μου σας χαιρετάει και ζητάει συγγνώμη», «Η Μπριτ Μαρί ήταν εδώ», «Ένας άνθρωπος που τον έλεγαν ΟΒ» (το οποίο έγινε και ταινία), κυκλοφόρησε πρόσφατα ακόμη ένα βιβλίο (στα ελληνικά από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ) με τίτλο «Συμφωνία Ζωής».

O Fredrik Backman είναι ο πιο διάσημος Σουηδός συγγραφέας σήμερα.

Η Συμφωνία Ζωής δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στην εφημερίδα Χέλσιμποργκ Ντάγκμπλαντ την παραμονή των Χριστουγέννων του 2016. “Σκέφτηκα ότι καθημερινά, και παντού, υπάρχει πάντα και ένας άλλος δρόμος εκτός από αυτόν που επιλέγουμε. Ταξιδεύουμε, σταματάμε, παίζουμε, κρυβόμαστε, ερωτευόμαστε, χωρίζουμε ή κοιμόμαστε όσο πιο κοντά μπορούμε ο ένας στον άλλο. Κοιμόμαστε ο ένας μέσα στην ανάσα του άλλου. Μερικοί από εμάς  ίσως χρειαζόμαστε κάποιον να μας αρπάζει από τα μούτρα κάθε πρωί, για να συνειδητοποιούμε τι είναι τελικά ο χρόνος, για να θυμόμαστε τι χάνουμε όταν δεν είμαστε προσεκτικοί”, γράφει ο Μπάκμαν για τους λόγους που προσπάθησε να γράψει αυτήν την ιστορία, την πρώτη που διαδραματίζεται στην γενέτειρά του, το Χέλσιμποργκ της Σουηδίας.

“Αναρωτιόμουν για ποιον θα ήμουν έτοιμος να πεθάνω, και για ποιον θα έδινα τη ζωή μου. Και συλλογίστηκα γύρω από το ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σ’ αυτά τα δύο”.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Ένας άντρας που έχει κατακτήσει όλα όσα οι περισσότεροι άνθρωποι απλώς ονειρεύονται – επιχειρήσεις, ακίνητα, περιουσία – έρχεται αντιμέτωπος με τον καρκίνο. Στο νοσοκομείο κάνει έναν απολογισμό της ζωής του. Τις επιτυχίες στα επαγγελματικά διαδέχονται οι αποτυχίες στις προσωπικές σχέσεις, και κυρίως στη σχέση με τον γιο του.
Στο ίδιο νοσοκομείο νοσηλεύεται ένα πεντάχρονο κορίτσι που περνάει τον χρόνο του ζωγραφίζοντας, θαρρείς και έτσι θα καταφέρει να νικήσει την αρρώστια. Έχει καταλάβει βέβαια ότι αυτό είναι αδύνατο, αλλά συνεχίζει, για να δίνει κουράγιο στους μεγάλους.
Την παραμονή των Χριστουγέννων ο άντρας συνειδητοποιεί ότι μπορεί να ανατρέψει την προδιαγεγραμμένη μοίρα της μικρής και αποφασίζει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να τη σώσει. Για να το καταφέρει πρέπει πρώτα να μάθει αν η δική του ζωή είχε πραγματικά κάποια αξία· ο γιος του είναι ο μόνος που μπορεί να δώσει την απάντηση.
Με αυτή την τρυφερή ιστορία ο Μπάκμαν μας υπενθυμίζει ότι η ζωή είναι ένα ανέλπιστο δώρο· αυτό που αφήνουμε πίσω μας εξαρτάται από τον τρόπο που μοιραστήκαμε τη ζωή μας με όσους αγαπήσαμε.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Γίνεται πόλος έλξης για επενδύσεις στον τουρισμό η Λάρνακα-15 νέα ξενοδοχεία σε έξι χρόνια, έρχονται άλλα 25

Ευοίωνο όσο ποτέ άλλοτε προδιαγράφεται το μέλλον της Λάρνακας σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σε τουριστικές αναπτύξεις, οι οποίες αναμένεται να βελτιώσουν και να αναβαθμίσουν

error: Content is protected !!