Παλεύοντας με την προδοσία

Η αναγνώστρια του SkalaTimes  Γ.Π ρωτά πως αντιμετωπίζουμε την προδοσία όταν προέρχεται από ένα άτομο το οποίο γνωρίζαμε για χρόνια, ήταν κομμάτι της ζωής μας και ξαφνικά μας δείχνει ένα άλλο, κακό και αγνώριστο πρόσωπο. Η Συμβουλευτκή Ψυχολόγος της στήλης, Ελένη Δανιήλ, απαντά.

Γράφει η Ελένη Δανιήλ
Εγγ. Συμβουλευτική ψυχολόγος(Αρ. μητρώου:495)
Τηλ:97736810 – Λάρνακα

Στη ζωή μας, άνθρωποι μπαίνουν, άνθρωποι βγαίνουν, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Επειδή η ζωή δεν έρχεται με πιστοποιητικό αφοσίωσης, είναι σχεδόν αναπόφευκτο να μην έχουμε νιώσει έστω μία φορά στη ζωή μας ότι κάποιος πρόδωσε την εμπιστοσύνη που του δείξαμε. Όταν ο άνθρωπος που μέχρι πρωτίστως ήταν ένα σημαντικό και αξιόπιστο πρόσωπο για εμάς και είχαμε αναπτύξει ένα συναισθηματικό δεσμό μεταξύ μας, προδίδει την σχέση μας, τότε αυτή η κατάσταση καταλήγει να συνθλίβει τον εσωτερικό μας κόσμο.

Όταν οι άνθρωποι βιώνουν μια προδοσία, βιώνουν παράλληλα και μια απώλεια, και αυτό είναι που το κάνει ακόμα πιο δύσκολο. Η προδοσία πονάει και δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές που θα μας βγάλουν από την αγωνία, την πικρία και την απογοήτευση που βιώνουμε. Ωστόσο, αφού ξεπεράσουμε το αρχικό σοκ και τη θλίψη, χρειάζεται να προβληματιστούμε ώστε να ξεπεράσουμε την προδοσία χωρίς να προδώσουμε τον εαυτό μας.

Θα  βοηθούσε πάρα πολύ αν αφήναμε τον εαυτό μας να νιώσει τα συναισθήματα που τον καταβάλλουν μετά από μια προδοσία, όπως είναι ο θυμός, η ντροπή ή η θλίψη. Αν αναγνωρίσουμε τα συναισθήματα μας, τότε θα μπορέσουμε να βρούμε τον τρόπο να τα διαχειριστούμε, αντί να τα στρέψουμε ενάντια στον εαυτό μας ή σε άλλους. Μπορούμε μάλιστα αν θέλουμε, να καταγράφουμε αυτά τα συναισθήματα και τις σκέψεις που μας κυριεύουν, αφού είναι ένας τρόπος να τα ταξινομήσουμε παρά να τα αφήνουμε να κινούνται ελεύθερα μέσα στο μυαλό μας.

Επίσης, μπορούμε να μιλήσουμε σε κάποιον που εμπιστευόμαστε ή να επισκεφτούμε κάποιον ειδικό, αφού η συζήτηση με κάποιον που μας καταλαβαίνει μπορεί να είναι θεραπευτική. Θα μας βοηθήσει να δούμε τα πράγματα πιο καθαρά και να αποφασίσουμε ποια βήματα θα ακολουθήσουμε. Καλό είναι να υπενθυμίζουμε τον εαυτό μας, πως όσο επίπονη και να είναι η προδοσία, αυτό δε σημαίνει ότι δε μπορούμε να εμπιστευτούμε άλλα πρόσωπα ποτέ ξανά.

Είναι πολύ σημαντικό μετά από μια προδοσία να συμπαρασταθούμε στον εαυτό μας και να τον συγχωρήσουμε για τις προδοσίες που έχει δεχτεί από άλλους. Αν επιλέξουμε να τον κρίνουμε για την επιλογή του να εμπιστευτεί κάποιο άτομο που δεν το άξιζε ή να τον ντροπιάζουμε πιστεύοντας ότι μας αξίζουν αυτά που παθαίνουμε, τότε η  αυτοκριτική και η ντροπή θα παρατείνει την θλίψη μας.  Όλοι κάνουμε εσφαλμένες επιλογές, όλοι έχουμε ξεγελαστεί και όλοι έχουμε φανεί αφελείς. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά με εμάς. Το να συγχωρήσεις τον εαυτό σου είναι ένα είδος αυτό-φροντίδας που θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις τα συναισθήματα πόνου που νιώθεις.

Αν καταφέρουμε να συγχωρήσουμε τον εαυτό μας, ίσως είμαστε σε θέση στη συνέχεια να συγχωρήσουμε και το πρόσωπο που μας πρόδωσε. Η συγχώρεση δεν απαιτεί ότι θα κτίσουμε ξανά μια σχέση με το άτομο, ούτε ότι η πράξη του ήταν σωστή ή δίκαιη απέναντι μας. Συγχώρεση, σημαίνει να ελευθερώσουμε τον εαυτό μας από την πικρία που κουβαλά και να έρθουμε σε ειρήνη με τον εαυτό μας. Σίγουρα η προσπάθεια να συγχωρήσουμε το άτομο που μας πρόδωσε δεν είναι εύκολη και ίσως να χρειαστεί πολλές προσπάθειες για να το πετύχουμε, αλλά αν αναλογιστούμε τα θετικά που μπορεί να μας επιφέρει, τότε το κέρδος μας θα είναι τεράστιο!

Όσο επίπονη και να είναι μια προδοσία, ας μην την αφήσουμε να ελέγξει τη ζωή και την ευτυχία μας. Ας μη χάσουμε την πίστη στον εαυτό μας και να μην σταματήσουμε ποτέ να πιστεύουμε ότι μας αξίζουν τα καλύτερα. Κάθε εμπόδιο στη ζωή μας έρχεται για έναν και μόνο λόγο: για να μας βοηθήσει να γίνουμε καλύτεροι και σοφότεροι στις επόμενες επιλογές μας και για να μας θυμίζει πόσο σημαντικό είναι να φροντίζουμε, να αγαπάμε και να συγχωρούμε τον εαυτό μας.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Γίνεται πόλος έλξης για επενδύσεις στον τουρισμό η Λάρνακα-15 νέα ξενοδοχεία σε έξι χρόνια, έρχονται άλλα 25

Ευοίωνο όσο ποτέ άλλοτε προδιαγράφεται το μέλλον της Λάρνακας σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σε τουριστικές αναπτύξεις, οι οποίες αναμένεται να βελτιώσουν και να αναβαθμίσουν

error: Content is protected !!