Πάμπος Γαβριήλ και Άθως Καζαντζής κάνουν ανασκόπηση του 2019 και μιλούν για το 2020, για τη Λάρνακα!

 

 

 

 

 

 

 

 

Λίγο πριν αποχαιρετήσουμε το 2019, το SkalaTimes κουβεντιάζει με τους επικεφαλείς των Δημοτικών Ομάδων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, κ. Πάμπο Γαβριήλ και κ. Άθω Καζαντζή, για όλα όσα αφορούν τη πόλη μας, για το 2019 που φεύγει και για το 2020 που έρχεται.

SkalaTimes

Είστε ικανοποιημένος ως δημοτικός σύμβουλος και ως επικεφαλής της δημοτικής σας ομάδας  για τη χρονιά που φεύγει;
ΠΑΜΠΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛ: Αισθάνομαι ότι εκτελούμε επάξια το καθήκον που ανατέθηκε από τους Δημότες μας στην Ομάδα μας για την ανάπτυξη της πόλης μας.
Ειδικά την χρονιά που πέρασε αισθάνομαι περήφανος για την Ομάδα μου, διότι στο παρά πέντε κατάφεραμε να ανατρέψουμε τον κατατεμαχισμό του Δήμου μας με το προτεινόμενο νομοσχέδιο περί Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η παρέμβαση μας που υιοθετήθηκε από το σύνολο σχεδόν των κομματικών στελεχών της Επαρχίας μας βρήκε ανταπόκριση και στην σχετική πρόταση του Υπουργού. Με αυτή την ενέργεια μας δείξαμε ότι εργαζόμαστε χωρίς τυμπανοκρουσίες αλλά παράγουμε αποτελεσματική πολιτική. Φυσικά έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μέχρι της εφαρμογή της Μεταρρύθμισης. Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον την συνέχεια.
AΘΩΣ ΚΑΖΑΝΤΖΗΣ: Η Δημοτική Ομάδα του ΑΚΕΛ -Αριστερά-Νέες Δυνάμεις ανασκοπώντας την τριετία αλλά και την φετινή χρονιά που φεύγει είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι για τη δουλειά που έγινε  από το Δήμαρχο ,το Δημοτικό Συμβούλιο και την Δημοτική Υπηρεσία. Η χρονιά που πέρασε ήταν σημαντική γιατί ήταν ορόσημο για την υλοποίηση των προγραμματισμένων Έργων και τους στόχους που είχαμε θέση.  Σχεδόν όλα τα Αναπτυξιακά Έργα είναι σε εξέλιξη. Όλοι μαζί δώσαμε αρκετές μάχες για επίλυση σοβαρών θεμάτων με γνώμονα το συμφέρον του Δήμου μας και πιστεύω ότι πετύχαμε αρκετά και είμαστε σε καλό δρόμο. Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί όλα αυτά ήταν διαχρονικά προβλήματα που ως Δημοτική Ομάδα είχαμε θέση για Επίλυση.  

Ποια θεωρείτε ως τα πιο σημαντικά έργα που έγιναν μέσα στο 2019;
ΑΘΩΣ ΚΑΖΑΝΤΗΣ: Τα σημαντικό για  το 2019 είναι ότι όλα τα συγχρηματοδοτούμενα  Έργα  από τα  Διαθρωτικά Ευρωπαϊκά ταμεία  προχωρούν με ικανοποιητικό βαθμό. Έχει αποπερατωθεί η ανάπλαση του Δημόσιου Κήπου που έγινε ένα στολίδι για την πόλη και έχει από την αρχή αγκαλιαστεί από τα παιδιά και τους γονείς τους, αποπερατώνονται σύντομα τα γήπεδα  Τένις, έτσι θα δοθεί η δυνατότητα  μετακίνησης των υφιστάμενων γηπέδων και να ξεκινήσει η ανάδειξη του Αρχαίου Λιμανιού , είναι σε εξέλιξη η Παραδοσιακή Δημοτική Αγορά που θα αποπερατωθεί το 2020,  αποπερατώνεται το κτίριο της Λέσχης,  έχουν προκηρυχθεί οι προσφορές για τη ανάπλαση της πλατείας Ζουχούρι,  είναι σε εξέλιξη η δημιουργία πανεπιστημιακών σχολών στη Πόλη μας, έχουν ασφαλτοστρωθεί αρκετοί δρόμοι της πόλης που για αρκετά χρόνια ήταν σε κακή κατάσταση και συνεχίζουμε με ασφαλτόστρωση νέων περιοχών, αυτά και άλλα μικρά και μεγάλα έχουν προωθηθεί το 2019. Επίσης θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα θέμα που μετά από αρκετό καιρό και προσπάθειες έγινε κατορθωτό είναι η διατήρηση του χώρου της ‘Διανέλιου’ Σχολής και η επιβεβαίωση ότι θα γίνει νέα σχολική μονάδα, ένα πρόβλημα που ως δημοτική Ομάδα είχαμε δώσει αρκετές μάχες τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και στην Σχολική Εφορεία.
ΠΑΜΠΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛ: Δεν μπορώ να αναφέρω ένα έργο που έγινε αποκλειστικά το 2019. Τα έργα σε κάθε Δήμο είναι αποτελέσματα προηγούμενων ενεργειών και  μακροχρόνιων προσπαθειών.
Για παράδειγμα, το ότι αρχίζει επιτέλους η μετακίνηση των δεξαμενών των υγρών καυσίμων είναι πολύ σημαντικό, καθώς  και το γεγονός ότι το καταταλαιπωρημένο θέμα της ανάπτυξης Λιμανιού – Μαρίνας μετά από δεκαετίες έχει καταλήξει σε ένα και μοναδικό συγκεκριμένο στρατηγικό επενδυτή είναι ενθαρρυντικό.  Φυσικά, καθώς η υπόθεση βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία για τελική γνωμάτευση δεν μας δίνει περιθώρια εφησυχασμού, καθότι τα συμφέροντα που παίζονται στο θέμα αυτό είναι τεράστια και πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοικτά.
Πέραν των πιο πάνω, θα ήθελα να αναφερθώ και στην ανάπλαση του Δημοτικού Κήπου που ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε το 2019, αλλά και στην ανάπτυξη του πρασίνου. Ο καλλωπισμός και το πράσινο στις λεωφόρους και τους κυκλικούς κόμβους της Λάρνακας άρχισαν να γίνονται πιο εμφανή με συντονισμένες προσπάθειες ανάμεσα στο Δήμο, εθελοντικών ομάδων και ιδιωτικών πρωτοβουλιών.

Τι θα θέλατε να είχε γίνει μέσα στο 2019 αλλά δεν έγινε;
ΠΑΜΠΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛ: Η λήψη απόφασης για την ανάπτυξη Λιμανιού – Μαρίνας είναι το βασικότερο που μας απασχολεί, ανάμεσα σε πολλά αλλά θέματα που χρήζουν βελτίωσης.
ΑΘΩΣ ΚΑΖΑΝΤΖΗΣ: Μέσα στο 2019 υπήρχαν και άλλα έργα που θα θέλαμε να έχουν γίνει. Πρώτο είναι το πρόβλημα με την μετακίνηση των δεξαμενών πετρελαίου και υγραερίου, ένα τεράστιο πρόβλημα για την ανάπτυξη της Πόλης, αλλά και την υγεία και ασφάλεια των πολιτών. Έχουν γίνει αρκετά και αναμένουμε σύντομα εξελίξεις. Σχετικό με το θέμα αυτό είναι και το Σχέδιο περιοχής που θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της περιοχής. Το άλλο μεγάλο θέμα που θα θέλαμε να είχαμε κατάληξη είναι η ενιαία ανάπτυξη Λιμανιού Μαρίνας που πάει από αναβολή σε αναβολή, Τώρα μας έχουν μεταθέσει την απόφαση στο πρώτο τρίμηνο του 2020, ελπίζουμε σε θετική κατάληξη.  Μερικά άλλα σημαντικά Έργα  που θα θέλαμε να γίνουν είναι, Ο δρόμος Λάρνακας- Δεκέλειας, Η Ανάπλαση τους ενορίας του Άη Γιάννη, ένα Έργο το οποίο θεωρούμε σημαντικό για την αναζωογόνηση υποβαθμισμένων περιοχών, έχει καθυστέρηση η έναρξη του λόγω των Αρχαίων ευρημάτων που έχουν βρεθεί στις εργασίες του Αποχετευτικού. Η προώθηση και ανάπτυξη περισσότερων  πολιτιστικών εκδηλώσεων και επίλυση διάφορων  κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε ως πόλης , όπως η αναβάθμιση του Δημοτικού Μελάθρου Ευγηρίας, η αξιοποίηση του διατηρητέου παλαιού νοσοκομείου και άλλα.

Ποια σημαντικά έργα για τη Λάρνακα θα δούμε μέσα στο 2020;
ΑΘΩΣ ΚΑΖΑΝΤΖΗΣ : Το 2020 είναι μια σημαντική χρονιά για το Δήμο μας αλλά γενικά για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. ¨Έγκριση από την Ένωση Δήμου του προσχεδίου για την Μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι ανακοινώσεις από τον Υπουργό Εσωτερικών για τις συνενώσεις Δήμων και κοινοτήτων θα δώσει πιστεύουμε μια άλλη δυναμική και ελπίζουμε να μας επίλυση αρκετά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και να γίνουμε πραγματικά «τοπικές κυβερνήσεις» για να μπορέσουμε να συμβάλουμε με σεβασμό και αποτελεσματικότητα στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής της Τοπικής Κοινωνίας. Να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τους οικονομικούς περιορισμούς που επιβάλλονται σήμερα στους Δήμους, να δούμε βιώσιμους Δήμους με δυνατότητες επίλυση χρόνιων προβλημάτων. Για το 2020 έχουμε  ξεκινήσει τον σχεδιασμό νέων Έργων, σημαντική η  απόφαση μας ως Δημοτικό Συμβούλιο, μετά και από δική μας εισήγηση, για την ωρίμανση δέκα Νέων Έργων, με προκήρυξη Αρχιτεκτονικών διαγωνισμών ή επιλογή μελετητών για να είμαστε έτοιμοι για την νέα προγραμματική περίοδο και άντληση πόρων από τα Ευρωπαϊκά  Ταμεία. Μερικά από τα Έργα που ήταν και εισηγήσεις της Δημοτικής μας Ομάδας , όπως η ανάπλαση της Πλατείας Ακρόπολης και ΑΛΚΗΣ, μικρό αμφιθέατρο στους συνοικισμούς για εκδηλώσεις, ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων στην περιοχή χρυσοπολίτισσας κ.α.
ΠΑΜΠΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛ: Είμαι υπόχρεος να αναφερθώ και πάλι στην ανάθεση του έργου του Λιμανιού – Μαρίνας, που ελπίζουμε να τελεσφορήσει το 2020, αλλά και στην μετακίνηση του συνόλου των δεξαμενών καυσίμων και το ξεκίνημα της απολύμανσης του σχετικού χώρου. Επίσης αναμένεται να ανακοινωθεί το Τοπικό Σχέδιο που περιμένουμε  με τεράστιο ενδιαφέρον και ανησυχία.
Το 2020 αναμένουμε επίσης την ολοκλήρωση των νέων έργων:

  • Νέα Δημοτική Αγορά,

  • Πολυδύναμος Πολυχώρος Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης (πρώην Κοινοτικό Κέντρο)

  • Πολυχώρος Δημιουργικότητας και Πολιτισμού (Λέσχη Λάρνακος)

    Τα έργα όμως που θα δώσουν διαφορετική γραμμή στην πορεία της πόλης μας μετά το 2020 είναι η Δημιουργία Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Κύπρου που με την επέμβαση του Προέδρου Αναστασιάδη λύθηκε το πρόβλημα της χρηματοδότησης, αλλά και η Δημιουργία Κέντρου Αριστείας Θαλάσσιας και Ναυτικής Έρευνας, Καινοτομίας και Τεχνολογίας – MaRITeC – . με χρηματοδότηση πολλών δεκάδων εκατομυρίων

    Θα ήταν παράλειψη αν δεν έκανα μνεία και στα αναμενόμενα έργα:

    – Ανάπλαση οδών και διευκόλυνση ΑΜΕΑ στο Εμπορικό Κέντρο

    – Ασφαλτοστρώσεις των δρόμων μας και κατασκευή πεζοδρομίων

    – Ανάπλαση αυλής και οικοδομής του Ζουχουρι

    – Τη μετακίνηση του Ομίλου Αντισφαίρισης

Είστε ικανοποιημένη ως δημοτική ομάδα για τις εξελίξεις όσον αφορά στη μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαίου και υγραερίου; Πιστεύετε πως τελικά θα γίνει το όραμα πραγματικότητα και θα μετακινηθούν; Κάποιοι Λαρνακείς εξακολουθούν να μην το πιστεύουν…
ΠΑΜΠΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛ: Σαφώς ο ρόλος της Δημοτικής Ομάδας του ΔΗΣΥ, όσον αφορά στην μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαίου και υγραερίου ήταν καθοριστικός και πρωταγωνιστικός. Στάθηκε χωρίς κανένα αντιπολιτευτικό πνεύμα στο πλευρό του Δημάρχου, αλλά ταυτόχρονα σε κάθε κομματικό φόρουμ με συνέπεια, πείσμα και διεκδικητικότητα απέστελλε τα κατάλληλα μηνύματα στην κυβέρνηση. Εδώ οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στην Κυβέρνηση Αναστασιάδη ότι είναι η μόνη που ενέσκηψε σοβαρά επί του θέματος.
Η Ομάδα μας έδειξε ότι έχει υπεράνω όλων τα συμφέροντα και την ανάπτυξη της πόλης μας.
ΑΘΩΣ ΚΑΖΑΝΤΖΗΣ: Η δημοτική Ομάδα του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις έχει δώσει αρκετές μάχες και αγωνίστηκε όλα αυτά τα χρόνια για την μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαίου και υγραερίου.
Ως Δημοτική Ομάδα θα είμαστε ικανοποιημένη όταν μετακινηθούν πλήρως οι εγκαταστάσεις και αποκατασταθεί η περιοχή.  Υπάρχουν θέματα που άπτονται της υγείας και ασφάλειας των πολιτών, όταν αυτός ο κίνδυνος υπάρχει δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι, από την άλλη θα έλεγα ότι έγιναν αρκετά αυτά τα τρία χρόνια που μας δίνουν το δικαίωμα να είμαστε αισιόδοξοι ότι τελικά θα μετακινηθούν, κατανοούμε επίσης αυτούς που εξακολουθούν να μην πιστεύουν ότι θα μετακινηθούν, οι  υποσχέσεις που έμενα στα λόγια και στα χαρτιά, για χρόνια,  δικαιολογούν την δυσπιστία αρκετών.

Πώς θα κρίνατε την συνεργασία της δημοτικής σας ομάδας με το Δήμαρχο Ανδρέα Βύρα;
ΑΘΩΣ ΚΑΖΑΝΤΖΗΣ:
Η συνεργασία Δημοτικής Ομάδας και Δημάρχου Ανδρέα Βύρα είναι άριστη. Είναι συνεργασία αρχών και μέσα στα πλαίσια των προεκλογικών μας δεσμεύσεων. Είμαστε η Δημοτική Ομάδα που στηρίζει  το Δήμαρχο με προτάσεις, αλλά και κριτική σκέψη για το καλύτερο αποτέλεσμα. Μέσα στο  Δημοτικό Συμβούλιο όλα τα μέλη της Δημοτικής μας Ομάδας αναπτύσσουν δράση που συμβάλλει στην προωθήσει των προτάσεων μας και αυτών του Δημάρχου. Ακόμα και στις διαφωνίες μας , που κατά καιρούς υπάρχουν, μέσα από ένα εποικοδομητικό διάλογο βρίσκουμε λύσεις προς όφελος της πόλης.
ΠΑΜΠΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛ: Όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές, παρά τη διαφορετική ιδεολογική μας προέλευση, η Ομάδα μας προσπαθεί να ασχολείται με τα κοινά που μας ενώνουν παρά με τις διαφορές που μας χωρίζουν. Εστιάζουμε πάντα στο συμφέρον και την ανάπτυξη της πόλης μας. Με αυτό το κριτήριο προσπαθούμε να ξεπερνούμε τις όποιες διαφορές και την αντιπολιτευτική κριτική με θετική σκέψη και συνεργασία.

Ποιο το δικό σας προσωπικό όραμα για τη Λάρνακα;
ΠΑΜΠΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛ:
Η Λάρνακα να γίνει φιλική προς τους Δημότες της και να τους κάνει περήφανους που είναι Λαρνακείς. Να την αγαπήσουν και παραμείνουν εδώ και αυτοί και τα παιδιά τους. Να σταματήσει το κύμα μετακίνησης σε άλλες πόλεις της Κύπρου ή ακόμα και του εξωτερικού. Αυτό θα επιτευχθεί με την εκμετάλλευση προς το συμφέρον όλων μας, της μεταρρύθμισης της Τ.Α. με την δημιουργία ενός δήμου για τη Λάρνακα με μια ακτογραμμή από την Δεκέλεια μέχρι το Μαζωτό, με ελεγχόμενη τουριστική, παραθεριστική, οικιστική, βιομηχανική ή άλλη ανάπτυξη. Με το Λιμάνι και την Μαρίνα του, με το αεροδρόμιο και τις αλυκές του.  Ένα εύρωστο μεγάλο Δήμο που θα είναι εξίσου δυνατός με τον όποιον άλλο Δήμο στην Κύπρο.
ΑΘΩΣ ΚΑΖΑΝΤΖΗΣ: Οραματιζόμαστε μία σύγχρονη Πόλη που δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτε από την «σύγχρονη Ευρωπαϊκή πόλη», όπως συνηθίζουμε να λέμε. Χωρίς πετρελαιοδεξαμενές πετρελαίου και υγραερίου και ένα σύγχρονο Λιμάνι και Μαρίνα . Σίγουρα η ανάπτυξη είναι σημαντική, όμως δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις ιδιαιτερότητες σε κάθε πόλη, τα ήθη και έθιμα μας.  Η κάθε πόλης έχει το δικό της χαρακτήρα, δεν μπορεί να γίνει Λονδίνο ή Παρίσι. Τόσο το κέντρο της πόλης όσο και στις άλλες περιοχές υπάρχουν σημαντικά Αρχιτεκτονικά – παραδοσιακά- πολιτιστικά   στοιχεία που μπορούν να αναπτυχθούν και να είναι πόλος έλξης για τους ντόπιους αλλά και τους ξένους επισκέπτες. Θεωρούμε σημαντικά Έργα την αναζωογόνηση υποβαθμισμένο περιοχών όπως η περιοχή του Αγίου Ιωάννη και η περιοχή Σκάλα – Καλυφατζιών, περιοχές με μεγάλη Ιστορία και παράδοση. Περιοχές που μέχρι σήμερα διατηρούν μια δική τους Αρχιτεκτονική, αλλά και παραδώσεις, που μαζί με το Κέντρο της πόλης  προσδιορίζουν το χαρακτήρα της πόλης μας.
Σημαντικό επίσης είναι η ανάδειξη της Ιστορίας της πόλης και πιστεύουμε ότι με το έργο της ενοποίησης των Αρχαιοτήτων στην περιοχή Χρυσοπολίτισσας θα συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση.
Κλείνοντας θέλω να ευχηθώ σε όλους χρόνια πολλά με υγεία για το 2020 και επιτυχίες στην Ζωή.
Όλοι μαζί μπορούμε να ανεβάσουμε την πόλη μας ακόμα ψηλότερα.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Εκδήλωση στη Λάρνακα εις μνήμη Χάρη Κυριακίδη και ανακοίνωση δράσεων του Harris Kyriakides Foundation

SkalaTimes Πραγματοποιήθηκε το χθές το απόγευμα εκδήλωση εις μνήμη Χάρη Κυριακίδη.Στην εκδήλωση, στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, παρόντες στην κατάμεστη αίθουσα: ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας,

error: Content is protected !!