Έλενα Λεοντίου: Για μένα stand up comedy σημαίνει Αντισωματα Ζωης.

 

Με αφορμή τη νέα γενιά κωμικών που μας προσκαλεί στο κόσμο του stand up comedy και που μετά από δέκα πετυχημένες παραστάσεις, τώρα ετοιμάζεται για μια νέα παράσταση στις 24 Νοεμβρίου στη Λάρνακα στην σκηνή του Savino Live, το SkalaTimes συνομιλεί σήμερα με μία εκ των νέων που θα λάβουν μέρος στη βραδιά της 24ης Νοεμβρίου, την Έλενα Λεοντίου. 

 SkalaTimes

Έλενα η δικιά σου σχέση με το Stand Up Comedy πότε και πως ξεκίνησε;
Αχ Παναγία μου, έχω την εντύπωση ότι η δική μου σχέση με το stand up Comedy ξεκίνησε από τότε που γεννήθηκα, απλά εγώ άργησα πάρα πολύ να το καταλάβω!
Η συνειδητοποιημένη σχέση μου όμως, με αυτού του είδους την κωμωδία, ξεκίνησε τέλος του 2018 αρχές του 2019 στην αρχή σαν σκέψη, η οποία εφαρμόστηκε επί σκηνής, στις αρχές Ιουλίου.
Με τη βοήθεια και άλλων πιο έμπειρων κωμικών, αλλά κυρίως του Ζαχαρία Ζαννέττου.
Βέβαια, θεωρώ ότι είμαι ακόμα σε νηπιακό, ερασιτεχνικό επίπεδο σε κείμενα και επί σκηνής αλλά βρίσκομαι με καλούς συνεργάτες και σε εάν πάρα πολύ καλό δρόμο.
Οπότε, να πούμε ότι στο στάδιο της σχέσης μου με το Stand Up Comedy είναι: “Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα”. 

Η ομάδα νέων κωμικών που θα δούμε στις 24 Νοεμβρίου στο Savino Live, πώς δημιουργήθηκε;
Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Στην Κύπρο υπάρχει το Cyprus Comedy Central το οποίο προσφέρει workshops, Open Mics και Roadshows.
Είχα ξεκινήσει μαζί τους, όταν έλαβα μέρος στα workshops.
Εκεί γνώρισα την Irene Orphanidou, τον Γιώργο Κυριακού (Ο Πολύβιος της Φαμίλιας) και τον Ζαχαρία Ζαννέττου.
O μαέστρος αυτής της προσπάθειας, έμπειρος κωμικος εξ Αγγλίας, Ζαχαρίας Ζαννέττου αφού είχαμε τελειώσει τα workshops, και ιδιαίτερα ενθουσιασμένος με το υλικό που βρήκε, πήρε την πρωτοβουλία και έκλεισε την πρώτη μας παράσταση “Zacharias and Friends” όπου οι φίλοι ήμασταν εγώ, ο Παύλος Παυλίδης και ο Κωνσταντίνος Ψυλλίδης.
Μετά την επιτυχία της βραδιάς αποφασίσαμε να συνεργαστούμε, σήμερα, σχεδόν έξι μήνες μετά μετρούμε καπου στις 10 παραστάσεις μεταξύ Λευκωσίας, Λάρνακας και πολύ σύντομα στη Λεμεσό.
Στη συνέχεια, και μετά από κάποια Open Mics του Cyprus Comedy Central προστέθηκε στην ομάδα και η Christal Christofi.
Η ομάδα όμως να ξέρετε μεγαλώνει!

Τι θα ακούσουμε στις 24 Νοεμβρίου και με τι θέματα σου αρέσει να καταπιάνεσαι;
Στις 24 Νοέμβριου θα δείτε άλλους 4 αξιόλογους κωμικούς, τον Ζαχαρία Ζαννέττου, την Christal Χριστοφή, τον Κωνσταντίνο Ψυλλίδη και τον Παύλο Παυλίδη οι οποίοι, χωρίς υπερβολή, έχουν ανεβάσει την κωμική σκηνή της Κύπρου σε ένα άλλο, ίσως πιο νεανικό και δημιουργικό επίπεδο.
Υπάρχει επικαιρότητα, σχολιάζουμε την κυπριακή κουλτούρα, τις ερωτικές σχέσεις, και τους εαυτούς μας.
Λιγάκι πιο κάφροι, λιγάκι πιο σαρκαστικοί, λιγάκι περισσότερη ειρωνεία, λιγάκι πιο από όλα που θα ήθελε κάποιος γνώστης να δει σε ένα Stand Up comedy.
Προσωπικά, καταπιάνομαι με θέματα που φτάνω, και τα οποία θα σας τα αφήσω για έκπληξη – για να ‘ρθείτε να μας δείτε στις 24 Νοεμβρίου στην καλύτερη μουσική σκηνή της Λάρνακας, στο Savino Live.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να κάνει κάποιος stand up comedy σε ένα κοινό όπως αυτό της Κύπρου;
Το κοινό της Κύπρου αυτή την στιγμή είναι αρκετά δεκτικό σε εναλλακτικές σκηνές.
Το Stand Up Comedy στην Κύπρο είναι μια εναλλακτική κωμωδία, μια όμορφη αλλά και διαφορετική σάτιρα.
Βρίσκω λοιπόν πρόσφορο το έδαφος για τη νέα γενιά κωμικών στην Κύπρο, για μας.
Αυτό που απομένει λοιπόν να γίνει εκ μέρους μας, είναι η σκληρή δουλειά, η οποία και γίνεται, πρωτίστως με σεβασμό, στην ευκαιρία η οποία μας δίνεται σήμερα, αλλά και με ταπεινότητα.
Οπότε, θεωρώ πως η σκηνή της Κύπρου δεν είναι ούτε εύκολη αλλά ούτε δύσκολη, είναι ακόμα καλλιεργήσιμη, και η εξέλιξη της δυστυχώς ή ευτυχώς βρίσκεται στα δικά μας χέρια, στα χέρια της νέας γενιάς των κωμικών της Κύπρου.

Είναι ανοικτός ο Κύπριος να ακούσει τα όσα στραβά που ενδεχομένως αφορούν και τον ίδιο;
Να ξεκαθαρίσουμε πως δεν είναι θέμα Κύπριου, ή καποιας άλλης εθνικότητας. Ένας από τους κανόνες της σάτιρας λέει πως ο πιο εύκολος τρόπος για να γελάσει κάποιος είναι όταν νιώσει ανώτερος από το στοιχείο που σατιρίζεις.
Αν είσαι έτοιμος να δεχτείς αστεία που αφορούν εσένα τον ίδιο ή όχι, είναι μια προσωπική επιλογή, προσωπικη εμπειρια και αυτο ειναι μια άλλη μεγαλύτερη συζήτηση, που αφορά την παιδεία μας, κυριως την ανεκτικοτητα στις υπαρξιακες μας ανασφαλειες, σκέψεις κτλ., κτλ.

Το να μπορείς να κάνεις καλή σάτιρα είναι έμφυτο ταλέντο ή είναι κάτι που καλλιεργείται;
Δεν ξέρω αν είναι ταλέντο ή αν καλλιεργείται, ξέρω όμως ότι οι λέξεις πρέπει να γράφονται, σε σειρά, να έχουν ρυθμό, να έχουν ένταση και γι’ αυτό χρειάζεται πάρα πολλή υπομονή.
Ο κωμικός σήμερα, χρειάζεται να δουλέψει με τα κείμενα του, με τον εαυτό του στη σκηνή, και να προσπαθήσει να σου μεταδώσει την αστεία πλευρά της οποιασδήποτε κατάστασης, ακόμα και αν αυτή η κατάσταση είναι ένας θάνατος, ένας ερωτάς ή ακόμα και ένα σαχλό λογοπαίγνιο. 

Τέλος, για σένα τι σημαίνει καλή σάτιρα, τι είναι για σένα το Stand Up Comedy;
Για μένα stand up comedy σημαίνει Αντισωματα Ζωης.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Συνέντευξη Ιάσωνα Ιασωνίδη: «Ζητούμε τη στήριξή σας για να συνεχίσουμε τον δρόμο της ανάπτυξης, της ευημερίας και της προόδου, την οποία εμείς έχουμε ξεκινήσει εδώ και 7 χρόνια»

Ο Αντιδήμαρχος Λάρνακας Ιάσωνας Ιασωνίδης επαναδιεκδικεί τη θέση του στο νέο πλέον Δήμοτης Λάρνακας που περνά μέσα από τη μεταρρύθμιση και ενώνεται με Λιβάδια και

Εκδήλωση στη Λάρνακα εις μνήμη Χάρη Κυριακίδη και ανακοίνωση δράσεων του Harris Kyriakides Foundation

SkalaTimes Πραγματοποιήθηκε το χθές το απόγευμα εκδήλωση εις μνήμη Χάρη Κυριακίδη.Στην εκδήλωση, στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, παρόντες στην κατάμεστη αίθουσα: ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας,

error: Content is protected !!