Κύπρος 2019, μια δημοκρατευόμενη αναρχια;

Γράφει η Νίκη Ζάρου

Τρίτη 29 Οκτωβρίου. Η επόμενη μέρα. Περί παρελάσεων.

Καλωσορίσατε στον κόσμο του ΥΠΠΑΝ. Στον κόσμο των εκπαιδευτικών. Καλωσορίσατε, λοιπόν (αγαπημένη λέξη). Τι έγινε τελικά χτες και τι συμπεράσματα βγάζουμε…

Επί ευκαιρία των εορτασμών της 28ης Οκτωβρίου και του ηρωικού και ιστορικού ΟΧΙ του ελληνικού λαού, δια στόματος του τότε διορισμένου από τον βασιλιά, δικτάτορα Μεταξά (το γνωστό σε όλους Alors c’est la guerre), είθισται να γίνονται παρελάσεις σε Ελλάδα και Κύπρο. Από σχολεία, προσκοπεία, οργανώσεις κλπ.

Χτες στις 10.00 περίπου και μία ώρα σχεδόν πριν την επίσημη έναρξη των παρελάσεων, το ΥΠΠΑΝ με γραπτή ανακοίνωση του, κοινοποιημένη και στο ΚΥΠΕ, ακυρώνει τις παρελάσεις παγκύπρια λόγω έκδοσης κίτρινου συναγερμού από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Το άρθρο αυτό, αρχικά δεν είχε σκοπό να διαπραγματευτεί την ορθότητα ή μη της απόφασης του Υπουργείου. Κατ’ακρίβειαν, ούτε τώρα θα το κάνει. Θα σχολιαστεί όμως η απόφαση. Να τονίσω εμφατικά, αφού ερωτήθηκα, ότι δεν είμαι εναντίον των παρελάσεων, αντίθετα είμαι υπερ. «Λαός που ξεχνά την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να την επαναλάβει». Και το γεγονός είναι, ότι τόσο οι εορτασμοί όσο και οι παρελάσεις, επαναφέρουν μνήμες  στους παλιούς και μαθαίνουν τους νέους.

Έχοντας λοιπόν, σαν δεδομένο ότι ποτέ μέχρι τώρα δεν είχε ακυρωθεί καμιά παρέλαση, με ξενίζει το γεγονός ότι οι ίδιοι που χαρακτηρίζουν τον Υπουργό προσκείμενο σε εθνικιστικές τάσεις, είναι οι ίδιοι που τον κατηγοριοποίησαν ως ανθέλληνα χτες για την ακύρωση των παρελάσεων. Οι χαρακτηρισμοί επιδίδονται ανάλογα με την ημέρα; Δε θα έπρεπε. Διαφωνώ με την απόφαση για ακύρωση των παρελάσεων. Την κατανοώ όμως. Αν δεν έβγαινε με επίσημη θέση το Υπουργείο και όντως υπήρχαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ποιος θα τολμούσε σε τοπικό επίπεδο να ακυρώσει την παρέλαση της κοινότητας ή του Δήμου του; Απαντώ. Ουδείς. Τότε τα παιδιά μας, θα έπρεπε να παρελάσουν μέσα στην καταιγίδα. Το τι καιρό θα έκανε δεν μπορούσε κανείς να προβλέψει πλην της επίσημης μέχρι τότε ενημέρωσης από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Άρα είναι 10.05 και η ανακοίνωση του ΥΠΠΑΝ, έχει διαβιβαστεί σε όλους τους υπεύθυνους. Τώρα τι; Τώρα άμεσα οφείλουν, επιβάλλεται και πρέπει να ακυρωθούν οι παρελάσεις από τους αρμόδιους. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Αυτό υπαγορεύει το δημοκρατικό πολίτευμα στο οποίο ζούμε. De facto, δεν έχεις ή δε θα έπρεπε να έχεις επιλογή. Κατ’αναλογίαν, διαλέγεις ποιους νόμους ή ποιους κανονισμούς να εφαρμόζεις; Θεωρώ πως όχι.

Πάμε ένα βήμα παραπέρα. Τι έγινε σε διάφορες περιοχές;

Κάποιοι Δήμοι, ακύρωσαν τις παρελάσεις, σεβόμενοι  τις γραπτές οδηγίες του Κράτους. Αυτό έχουμε έτσι; Κράτος με δημοκρατικό (επίσημα τουλάχιστον) πολίτευμα.

Κάποιοι άλλοι, διεξήγαγαν κανονικά τις παρελάσεις, μη λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες.

Σε άλλες περιοχές, παρέλασαν από μόνα τους παιδιά ή σύνολα ομάδων και επικροτήθηκαν με επικές ατάκες του στυλ «είπαν το δικό τους ΟΧΙ στον υπουργό οι μαθητές μας, παρέλασαν χωρίς επισήμους» .

Διαβάσαμε πληθώρα απόψεων και ιδεών. Από ανθελληνισμό μέχρι και ο,τι φανταστείς. Και αν και λογικά θα ανέμενε κάποιος από μένα να πω «ναι, αγνοήστε τις οδηγίες, έπρεπε να διεξαχθούν οι παρελάσεις» εντούτοις, ΟΧΙ, δε θα πω αυτό. Πρωτίστως ως εκπαιδευτικός, δεύτερο ως μάνα και τρίτο ως πολίτης και εξηγώ.

Ως εκπαιδευτικός, το ψιλοχάρηκα το χθεσινό. Ήταν ένα δείγμα, ένα καλό παράδειγμα του υπάρχει οδηγία, εγκύκλιος του Υπουργείου και είμαι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ να την ακολουθήσω. Ήταν ένα μικρό άνοιγμα οδηγίας από το ΥΠΠΑΝ που αφορούσε ΑΜΕΣΑ δράση από την ευρύτερη κοινωνία. Και κοιτάξτε τι έγινε. Μόνο κοιτάξτε. Οι μισοί τα έβαλαν με τους άλλους μισούς που ακολούθησαν τις οδηγίες, οι άλλοι μισοί έκαναν του κεφαλιού τους και επικροτήθηκαν από κάποιους άλλους, όλοι σχεδόν ξεσάλωσαν σε σχόλια του τύπου Έλληνες, ανθέλληνες, έχει καιρό που προσπαθούσαν να καταφέρουν την κατάργηση των παρελάσεων, οι ήρωες μας πολεμούσαν στα χιόνια και μεις μες την καταιγίδα δε θα μπορούσαμε; Και πολλά, άλλα. Έχετε αγαπητοί ρωτήσει τους εκπαιδευτικούς πόσες φορές διαφωνούν με εγκυκλίους ή οδηγίες; Σίγουρα όχι. Όμως, ναι. Δε συμφωνούμε σε αρκετά. Ακούστε όμως, είμαστε υποχρεωμένοι να τις ακολουθούμε.

Θα προσθέσω ότι είμαι βέβαιη ότι η Συνομοσπονδία Γονέων προέβηκε σε όλα τα απαραίτητα βήματα για εξασφάλιση σχετικής άδειας διεξαγωγής της παρέλασης, όταν διαπιστώθηκε ότι οι καιρικές συνθήκες επέτρεπαν τη διεξαγωγή χωρίς κίνδυνο για τα παιδιά. Αλλά όπως πολύ καλά γνωρίζουν με βάση κανονισμούς και διαδικασίες δεν μπορούν να παρακάμψουν το σύστημα, χωρίς εξασφάλιση σχετικής άδειας. Έτσι υποθέτω, χωρίς να είμαι βέβαιη.

Δυστυχώς, ουδείς δεν αντιλήφτηκε το κλίμα αναρχίας που επικράτησε χθες, με πρώτο και καλύτερο τον τελούντα υπό παραίτηση, Υπουργό Οικονομικών που εμφανίστηκε για να χαιρετήσει την παρέλαση στη Λεμεσό. Ποιος; Ένας Υπουργός της ιδίας κυβερνήσεως που εξέδωσε τη σχετική ανακοίνωση. Κρίμα. Που το αντιληπτικό επίπεδο των διορισμένων ή εκλελεγμένων αρχόντων αυτού του κράτους δεν επιτρέπει να γίνει αντιληπτό το αντίκτυπο που είχε η χτεσινή εμφάνιση ενός Υπουργού ως επισήμου στη διεξαγωγή μιας κατά παράβαση οδηγιών ενός άλλου Υπουργείου, παρέλασης.

ΥΓ1. Ζήτω το Έθνος. Ζήτω η 28η Οκτωβρίου. Δε θα περάσει ο φασισμός.

ΥΓ2. Θεωρώ ότι αν δεν επικρατούσε το αναρχικό χτεσινό κλίμα , οι παρελάσεις θα επαναπρογραμματίζονταν εν ευθέτω χρόνο ανά το παγκύπριο γιατί τόσο η σημασία , η αξία, η περηφάνια που προσδίδουν είναι επιβεβλημένη, ειδικά και της συγκεκριμένης που είναι πάντα επίκαιρη, αφού όλοι οι λαοί με πρωτεργάτη τον ελληνικό, ύψωσαν το κεφάλι και αντιστάθηκαν στον φασισμό.

Τι κάνουμε τώρα;

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Γίνεται πόλος έλξης για επενδύσεις στον τουρισμό η Λάρνακα-15 νέα ξενοδοχεία σε έξι χρόνια, έρχονται άλλα 25

Ευοίωνο όσο ποτέ άλλοτε προδιαγράφεται το μέλλον της Λάρνακας σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σε τουριστικές αναπτύξεις, οι οποίες αναμένεται να βελτιώσουν και να αναβαθμίσουν

error: Content is protected !!