H διαδικασία αποκατάστασης μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο

Γράφει ο Χρίστος Πηλακούτας
Λογοθεραπευτής

Το κάθε εγκεφαλικό επεισόδιο διαφέρει. Έτσι, διαφέρουν και οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο κάθε άτομο που το βιώνει. Κάποιοι μπορεί να βιώσουν πιο σοβαρές και χρόνιες συνέπειες, ενώ άλλοι λιγότερες και για μικρό χρονικό διάστημα (American Stroke Association).

Σε κάθε περίπτωση, οι φροντιστές των ατόμων διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε όλη τη διαδικασία αποκατάστασης μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο, αρχής γενομένης από την πρώτη μέρα. Οι φροντιστές μπορούν να είναι μέλη της οικογένειας, φίλοι, γείτονες ή / και επαγγελματίες υγείας.

Η φροντίδα ατόμων που υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να προκαλέσει υψηλά επίπεδα συναισθηματικής, πνευματικής και σωματικής πίεσης τόσο για τον επιζώντα εγκεφαλικού επεισοδίου όσο και για τον φροντιστή. Εκτός από το άγχος και την αγωνία, η διατάραξη της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, καθιστά την φροντίδα πολύ δύσκολη. Οι φροντιστές που δεν φροντίζουν για τη δική τους ευημερία δεν μπορούν να φροντίσουν τον αγαπημένο τους. Γι’ αυτό, δεν πρέπει να ξεχνούν σε καμιά περίπτωση να φροντίζουν και για τον ίδιο τους τον εαυτό και να μην νιώθουν ποτέ πως είναι μόνοι. Υπάρχουν επαγγελματίες υγείας που μπορούν να τους βοηθήσουν.

Σύμφωνα με τον Richard C.S. (2016) “Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για τους φροντιστές είναι η γνώση”. Εκπαιδέψτε τον εαυτό σας! Ρωτήστε τους επαγγελματίες υγείας να σας καθοδηγήσουν σωστά. Τις πρώτες εβδομάδες μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, θα έχετε πολλά να μάθετε και να αξιολογήσετε καθώς κοιτάζετε το μέλλον.

Αρχικά, ενθαρρύνετε το άτομο σας να μιλήσει για τα συναισθήματά του. Ακούστε, δείξτε αγάπη και υπομονή. Διαβάστε ένα άρθρο ή βιβλίο μαζί για ένα άλλο άτομο που υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο ή φέρτε τον σε επαφή με ένα τέτοιο άτομο. Αυτό τους βοηθά να γνωρίζουν ότι δεν είναι μόνοι.

Τέλος, ένας τρόπος για να ανακουφιστείτε από το άγχος και να παραμείνετε υγιείς είναι να μοιραστείτε τα συναισθήματά σας με άλλους. Η ανάγκη για βοήθεια δεν αποτελεί ένδειξη αδυναμίας, αλλά μια ένδειξη για το πόσο σοβαρή είναι η αλλαγή του ρόλου. Η διατήρηση ενός συστήματος υποστήριξης από την οικογένεια και τους φίλους είναι ζωτικής σημασίας.

Πηγές:

American Stroke Association https://www.strokeassociation.org/STROKEORG/LifeAfterStroke/ForFamilyCaregivers/CaringforYourLovedOne/Been-There-Done-That-Tips-from-Caregivers_UCM_310237_Article.jsp

Cyprus Stroke Association https://stroke.org.cy/τι-ειναι-εγκεφαλικο/

National Stroke Association http://www.stroke.org/we-can-help/caregivers-and-family

Richard C. Selenick (2016). Living With Stroke: A Guide for Patients and Their Families

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Γίνεται πόλος έλξης για επενδύσεις στον τουρισμό η Λάρνακα-15 νέα ξενοδοχεία σε έξι χρόνια, έρχονται άλλα 25

Ευοίωνο όσο ποτέ άλλοτε προδιαγράφεται το μέλλον της Λάρνακας σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σε τουριστικές αναπτύξεις, οι οποίες αναμένεται να βελτιώσουν και να αναβαθμίσουν

error: Content is protected !!