Ζαχαρίας Π. Ζαχαρίου: H βουλή είναι ένα μεγάλο Πανεπιστήμιο

Τι και αν το πτυχίο του γράφει οφθαλμολόγος , η αγάπη του για τα κοινά , την πατρίδα και τον άνθρωπο τον οδηγούσαν πάντα προς μια κατεύθυνση , αυτή της πολιτικής. Η ενασχόληση του με τα κοινά από παιδική ηλικία είχε σαν φυσικό επακόλουθο την υποψηφιότητα και την εκλογή του ως βουλευτής Λάρνακας.  Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν έχει και προσωπική ζωή, εμείς μέσα από τις ερωτήσεις της στήλης μας «τρυπώσαμε» σ’αυτήν και μάθαμε πολλά ενδιαφέροντα.

Της Στέλλας Παπά.

Κύριε Ζαχαρίου, ποια η πρώτη σκέψη που κάνατε όταν σας πρότειναν να γίνετε βουλευτής;
Η ενασχόληση μου με την πολιτική αρχίζει από τα παιδικά μου χρόνια. Δεν προέκυψε ξαφνικά, αλλά προηγήθηκε μια πορεία που καθόρισε την υποψηφιότητά μου. Μετά την συμμετοχή μου σε σωματεία, στο μαθητικό, στο φοιτητικό συνδικαλισμό και σε διάφορα επαρχιακά όργανα του Δημοκρατικού Συναγερμού η υποψηφιότητά μου ήταν ένα φυσικό επακόλουθο.

Ο γιος σας θα θέλατε να ασχοληθεί με τη πολιτική;
Ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός, το μόνο που θέλουμε ως γονείς για το παιδί μας είναι να είναι ευτυχισμένο και να κάνει ό,τι νομίζει εκείνο πως είναι καλύτερο γι’ αυτό. Εγώ απλά θα του μιλήσω για τα θετικά αλλά και τα αρνητικά του επαγγέλματος. Πιστεύω πως για κάθε γονιό  αυτό που έχει σημασία είναι το να μπορέσει να δώσει στο παιδί του τα εφόδια για να είναι ευτυχισμένο.

Τι ομορφαίνει τη ζωή σας;
Η οικογένειά μου. Αυτές οι μικρές στιγμές μαζί με τα δικά μου άτομα που με γεμίζουν χαρά. 

Πού και πότε αισθάνεστε ευτυχισμένος ;
Δεν υπάρχει απόλυτος ορισμός της ευτυχίας για έναν που αγαπά πολλά πράγματα και προσπαθεί να τα συνδυάσει. Αν η χαρά σου εξαρτάται μόνο από ένα πράγμα τότε ίσως δεν πάρεις ποτέ από αυτό τη χαρά που θα έπαιρνες αν μοίραζες τον χρόνο σου σε πολλά πράγματα. Ως βουλευτές, μαθαίνουμε να μοιράζουμε τον χρόνο μας σε πολλά πράγματα και παρόλο που αυτό είναι λίγο κουραστικό, εμείς το απολαμβάνουμε.

Στενοχωριέστε που τελειώνουν οι διακοπές;
Όχι, γιατί εμείς ως βουλευτές, έστω και αν κλείνει η βουλή, συνεχίζουμε να δουλεύουμε. Όμως προσωπικά, πιστεύω πως για να καταλάβεις διακοπές πρέπει να πας κάπου με την οικογένεια σου. Πράγμα το οποίο έχω κάνει.

Ποια τα σχέδια σας μόλις επιστρέψετε στην βουλή;
Με το που θα επιστρέψουμε θα αρχίσουμε τις επιτροπές και ως πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών θα μελετήσουμε ένα νομοσχέδιο για την διαφάνεια που έχει ήδη καταχωρηθεί στην βουλή και θα αρχίσουμε συζητήσεις με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και δημόσιας τάξης. Είναι ένα πολύ κρίσιμο νομοσχέδιο, γιατι στην πολιτική πρέπει να δείχνεις αλλά και να είσαι τίμιος, όχι δακτυλοδεικτούμενος. Πρέπει όλα να γίνονται με διαφάνεια.

Ο γιο σας παραπονιέται ότι του λείπει ο μπαμπάς του;
Ναι, γιατί δεν είμαι σε όλα παρόν.

Ποιο είναι αυτό που θα λέγατε ότι έχει σημαδέψει τη ζωή σας;
Νομίζω πως όλους εμάς που γεννηθήκαμε πριν το ’74 αυτό που καθόρισε την πορεία μας είναι ο πόλεμος και η προσφυγιά. Όλα όσα ζήσαμε, μας έκαναν να εμπλακούμε με τα κοινά και να έχουμε μέσα μας έντονο το αίσθημα της ανάγκης για ελευθερία του τόπου μας. Ως παιδί του δημοτικού(όπως ήμουν και εγώ την περίοδο της εισβολής), βλέποντας όλες τις συνέπειες  σημαδεύτηκε η ζωή μου παρόλο που δεν είμαι πρόσφυγας.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας ήρωάς στα βιβλία;
Μου αρέσει πολύ να διαβάζω βιβλία της πολιτικής ιστορίας ή κάποια κοινωνικοπολιτικά . Ένας από τους «ήρωες» αυτών των βιβλίων που μ’αρέσει είναι ο Ίων Δραγούμης.

Νιώθετε ότι ταυτίζεστε με κάποιαν  από αυτές τις ιστορικές φιγούρες;
Κάθε άνθρωπος έχει τη δική του πορεία με τα σωστά και τα λάθη της, για τα οποία στο τέλος θα κριθεί, αυτό όμως που έχει σημασία, είναι να είσαι εσύ καλά με τον εαυτό σου, πως έκανες και πρόσφερες ό,τι και όπως μπορούσες. Γιατί στην τελική, αυτό που έχει σημασία στον άνθρωπο είναι η ηρεμία.

Εσείς θα θέλατε να ήσασταν ο ήρωας κάποιων;
Δεν φαντάστηκα να είμαι ποτέ ο ήρωας κάποιου,απλά θεωρώ πως όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά πρέπει η συμπεριφορά μας να είναι τέτοια που να μην προκαλεί. 

Θα θέλατε να ζείτε σε άλλη χώρα; Αν ναι σε ποια και γιατί;
Κάθε άνθρωπος πιστεύω θεωρεί τον δικό του τόπο τον καλύτερο. Εγώ λατρεύω την Κύπρο, ο μόνος τόπος που ίσως μπορούσα να πάω θα ήταν κάπου στην Ελλάδα.

Ποια η πιο όμορφη φράση που σας έχουν πει;
Δεν είναι απαραίτητο να είναι κάποια φράση μπορεί να είναι απλά ένα χαμόγελο ευχαρίστησης από κάποιον που βοήθησες. Η χαρά του να βοηθάς σου δίνει και το δικαίωμα να συνεχίσεις.

Αυτό να υποθέσω είναι και μια από τις χαρές που σας δίνει το επάγγελμα του βουλευτή;
Το λειτούργημα του βουλευτή είναι ευρείας έκτασης, πρέπει να προστατεύσει τα συμφέροντα του πολίτη της πόλης, της επαρχίας, του τόπου του αλλά και να νομοθετεί. Σε όλο αυτό το φάσμα που έχει να κάνει με τον άνθρωπο και την κοινωνία σίγουρα θα βοηθήσεις και κάποιους που έχουν πραγματική ανάγκη. Η προσπάθειά στήριξης κάποιων ατόμων σου δίνει ηθική ικανοποίηση. Για όποιον αγαπά το επάγγελμα του βουλευτή, η βουλή είναι ένα μεγάλο πανεπιστήμιο έχει τέτοια θεματολογία που αν δεν το ζήσεις δεν μπορείς να το καταλάβεις. Η βουλή είναι ο χώρος που δουλεύεις και στον οποίο μπορείς να εκφράζεσαι.

Σας λείπει η οφθαλμολογία;
Την δουλειά μου την αγαπώ και δεν έχω μείνει πίσω, προσπαθώ να είμαι εδώ ακόμα και μετά την δουλειά της βουλής. Γενικά θεωρώ ότι κάθε βουλευτής πρέπει να έχει και άλλη δουλειά και να μην είναι εξαρτώμενος από τον μισθό του βουλευτή. Στόχος μου είναι, ακόμα και ως βουλευτής να μπορέσω συντηρήσω την δουλειά μου ούτως ώστε, φεύγοντας από βουλευτής να μπορώ να συντηρώ την οικογένεια μου απο το άλλο μου επάγγελμα και να ζούμε με αξιοπρέπεια.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Γίνεται πόλος έλξης για επενδύσεις στον τουρισμό η Λάρνακα-15 νέα ξενοδοχεία σε έξι χρόνια, έρχονται άλλα 25

Ευοίωνο όσο ποτέ άλλοτε προδιαγράφεται το μέλλον της Λάρνακας σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σε τουριστικές αναπτύξεις, οι οποίες αναμένεται να βελτιώσουν και να αναβαθμίσουν

error: Content is protected !!