Mερικά συμπεράσματα περί ιατρικής, από τον Δρ Μάριο Κυριαζή

Του Δρος Μάριου Κυριαζή

Τι κατάλαβα 40 χρόνια γιατρός:

  1. Το ανθρώπινο σώμα είναι πολύ εύθραυστο. Ένα παραπάτημα μπορεί να σε σκοτώσει. Παραδόξως, ταυτόχρονα όμως είναι και πολύ ανθεκτικό. Οι λειτουργίες επιδιορθώσεων μετά από ασθένεια είναι τρομακτικά πεισματικές και πολυμήχανες.

  1. Πίσω από κάθε φάρμακο και κάθε θεραπεία, κρύβονται χιλιάδες ώρες ιδεών, ερευνών, αποτυχιών και πειραμάτων. Κάθε φορά που παίρνετε τα χάπια σας ή τις θεραπείες σας, να λέτε και ένα ‘Μπράβο’ στην ιατρική επιστήμη.

  1. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Και επίσης εμείς δεν είμαστε το ίδιο κάθε μέρα. Μπορεί μια θεραπεία να ταιριάζει σε κάποιον αλλά να βλάψει κάποιον άλλο. Ή μπορεί να είναι αποτελεσματική την μια μέρα και όχι την άλλη. Γι’ αυτό τώρα έχουμε την Εξατομικευμένη Ιατρική με θεραπείες που προσαρμόζονται στον κάθε ασθενή και αλλάζουν κάθε μέρα.

Προς τι όλα αυτά; Γιατί η ταλαιπωρία, ο πόνος, τα βάσανα της αρρώστιας ή της θεραπείας; Γιατί να βασανίζουμε τους εγχειρισμένους, τους χρόνια ασθενείς, τους καρκινοπαθείς, με μακροχρόνιες επώδυνες θεραπείες; Δεν είναι όλα μάταια ούτως ή άλλως; Όχι. Υπάρχει μέσα στον άνθρωπο μια ορμή, ένα πείσμα που απεγνωσμένα μας σπρώχνει να προχωρήσουμε, ο καθένας με το δικό του τρόπο, στον ανήφορο. Δεν μπορούμε να το αποφύγουμε αυτό. Προχωρούμε πεισματικά παρ’ όλες τις αντιξοότητες. Με χαμόγελο.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Δημοσκόπηση: Ισχυρό προβάδισμα των Εργατικών έναντι των Τόρις του Σούνακ στη Βρετανία

Προηγούμενη δημοσκόπηση του ίδιου ινστιτούτου έφερε τους Εργατικούς να έχουν προβάδισμα 16 μονάδων. Άσχημα είναι τα δημοσκοπικά νέα για τον Ρίσι Σούνακ στη Βρετανία ενόψει των επερχόμενων

Ανάκληση αδειών χρήσης πυροτεχνημάτων

Η Υπηρεσία Μεταλλείων και Λατομείων του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, μετά από επανεξέταση του όλου θέματος και λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις όλων των

error: Content is protected !!