Ένα βιβλίο που….νιώθει! Από την Δρ Γιώτα Δημητρίου

“Σε ‘σένα”

Μια αναγνωστικη εμπειρία μέσω αφής

to-you.live

Η Κύπρια multimedia καλλιτέχνηςδημιουργική παραγωγός, experience designer, και ακαδημαϊκός, Δρ Γιώτα Δημητρίου, η οποία ζει και εργάζεται στη Βρετανία, μας μιλά για το σπάνιο βιβλίο που… νιώθει, και τη ποιητική συλλογή που περιέχει, την οποία έγραψε και χειροποίησε η ίδια.

Περισσότερα πιο κάτω: 

Έφτιαξα ένα βιβλίο που…. νιώθει! Το βιβλίο μου, χρειάζεται το στοργικό άγγιγμα του αναγνώστη για να ξεδιπλώσει τα άδυτα, και, τρωτά λόγια της ψυχής του. Το περιεχόμενο του βιβλίου είναι ευανάγνωστο μόνο με την απτική αλληλεπίδραση του αναγνώστη. Όταν η παλάμη αγκαλιάζει τις μαύρες σελίδες, εμφανίζεται μια λευκή σκιά που σιγά σιγά τις χρωματίζει ξεχειλίζοντάς με έρωτικα γράμματα τα οποία δεν τα έλαβε κανείς, ποτέ. 

Το “Σε σένα” παρουσιάζει μια εγκάρδια εμπειρία ανάγνωσης, με σκοπό ναπροκαλέσει μια έντονη, ίσως και αναγνωρίσιμη συναισθηματική εμπειρία,κρυμμένη στις σελίδες ενός φαινομενικά δυσανάγνωστου βιβλίου. 

Οι ερωτικές επιστολές που κρύβονται ανάμεσα στις σελίδες του είναι πεζογραφημένη ποίηση, και απευθύνονται σε εσάς, τους αναγνώστες. Το κείμενο αντλεί παραλληλισμούς μεταξύ των έντονων ερωτικών παραληρηματικών που διαδραματίζονται στην ανταλλαγή τέτοιων επιστολών, με βάση τις ανθρώπινες σχέσεις, και τη βαρυσήμαντη σχέση μεταξύ της αφής, του έρωτα, της αγάπης, της θλίψης, της απογοήτευσης, του πένθους, και της απώλειας. 

Σε αντίθεση με άλλα βιβλία, και εμπειρίες ανάγνωσης, το “Σε σένα” ανταποκρίνεται στη θερμότητα του σώματός σας. Προσκαλεί να το χαϊδέψεται με αγάπη και στοργή, όπως θα έκανε κανείς σε ένα οικείο σώμα που είναι μουδιασμένο και σκουριασμένο απο τις σκέψεις που το πλακώνουν, και θέλει να μοιραστεί το μαράζι του. 

Προτού δημιουργήσω το βιβλίο ήθελα ο τρόπος διαβάσματός του, να αντικατοπτρίζει και να διαδραματίζει το περιεχόμενό του. Μια ενότητα μεταξύ της φόρμας και του κειμένου που ανταποκρίνονται μεταξύ τους, μέσω της αλληλεπίδρασης του αναγνώστη. Το βιβλίο έπρεπε να είναι ζωντανό, να αντηχεί την ασταθή έκρηξη συναισθημάτων, το αβέβαιο και κάποτε παράλογο στοιχείο της ζωής, το χάος, τη δυσκολία και τον κόπο που χρειάζονται οι ανθρώπινες σχέσεις, τα οδυνηρά συναισθήματα που δύσκολα εκφράζονται με απλές λέξεις, και που μερικές φορές είναι ταμπού, και την ενσυναίσθηση και την συμπόνια που μπορεί να δοθεί μόνο από ένα ανθρώπινο χέρι. 

Το συναρπαστικό της ολικής εμπειρίας το βιβλίου – ειδικά το στοιχείο κάλυψης, και αποκάλυψης ενδόμυχων σκέψεων και αισθημάτων μέσω αυτού του τύπου απτικής αλληλεπίδρασης, ακόμα ο τρόπος με τον οποίο το βιβλίο είναι φτιαγμένο, σε μορφή ακορντεόν, ο σχεδιασμός του κειμένου, στο οποίο φωνάζουν συνκεριμένες λέξεις, και άλλες, τόσο οδυνηρές, παραμένουν σιωπηλές – δίνει τη δυνατότητα στον αναγνώστη να επανασυνδεθεί με τις πιο, για τη πλέον πιεστική μας καθημερινότητα, «παράλογες» πτυχές του: να είναι κανείς άνθρωπος. 

Τη στιγμή που τοποθετεί ο αναγνώστης το χέρι του στις σκοτεινές σελίδες του βιβλίου, καλείται να δώσει προσοχή στη ροή συναισθημάτων μέσα του. Το περιεχόμενο εμφανίζεται μόνο από τη δική του ζεστασιά, η κρυμμένη συναισθηματικότητα γίνεται ξαφνικά επιτρεπτή. 

Η αλληλεπίδραση του αναγνώστη κάνει τις έντονες σκέψεις που κρύβονται στις σκοτεινές σελίδες του βιβλίου να αναδυθούν στην επιφάνεια.

Μια αναγνώστης του “Σε σένα”, είπε: “είναι σαν να ανακτά τη δική μου υπαρξιακή κατάσταση, ένιωσα τόσο κοντά στο βιβλίο”.
Όπως οι ανθρώπινες σχέσεις χρειάζονται κόπο και υπομονή, το βιβλίο αντικατοπτρίζει την προσπάθεια που απαιτείται για τη διατήρησή τους. Το βιβλίο αισθάνεται το χαϊδεμα του αναγνώστη απο τη ζεστασιά της αφής, αναγνωρίζοντας έτσι αυτή τη στοργική προσπάθεια, νιώθει άνετα να μοιραστεί την ιστορία του. 

Το “Σε σένα” είναι ένα σπάνιο, και μοναδικό χειροποίητο βιβλίο, δημοσιευμένο μόνο σε ειδική έκδοση με περιορισμένο αριθμό που θα πωληθούν παγκοσμίως.

Για να μάθετε περισσότερα για το βιβλίο και πότε θα είναι διαθέσιμο για παραγγελία, επισκεφθείτε τη σελίδα του, και εγγραφείτε για να ακολουθήσετε το…. ταξίδι του!

To-you.live

Yiotademetriou.com

https://www.watershed.co.uk/studio/residents/dr-yiota-demetriou

Twitter: @yiota_demetriou

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ο πολυτάλαντος Πέτρος Πτωχόπουλος

Μπορεί οι περισσότεροι να το γνωρίζουν για το ταλέντο του στην ζωγραφική, ωστόσο ο γνωστός ζωγράφος Πέτρος Πτωχόπουλος κρύβει ακόμη ένα μυστικό ταλέντο. Εδώ και

error: Content is protected !!