Με μεγάλη επιτυχία το πρώτο TEDx Λάρνακας

Οι υπεύθυνες του πρώτου TEDx Λάρνακας, Μαρία Παπαδοπούλου και Μαρία Βονιάτη μας συστήνουν το πρώτο TEDx Λάρνακας, το οποίο πραγματοποιείται σήμερα στη πόλη μας με μεγάλη επιτυχία.

SkalaTimes

Ως διοργανωτές του πρώτου TEDx στην Λάρνακα, αλήθεια, πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν να το καταφέρετε έτσι ώστε να πάρετε το πράσινο φως για διοργάνωση του στη πόλη μας;
Για να την απόκτηση άδειας από το TED υπάρχει η διαδικασία αίτησης όπου θα πρέπει να συμπληρώσεις αρκετά στοιχεία τα οποία θα οδηγήσουν στην έγκριση.  Η άδεια δίνεται σε άτομα που μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν την δυνατότητα να φέρουν εις πέρας μια τόσο απαιτητική και συνάμα σημαντική εκδήλωση.   Χρειάζεται χρόνος και αρκετή προεργασία για να υπάρχει μια καλά δομημένη αίτηση όπου θα περιγράφει το γιατί είναι σημαντικό η πόλη σου ή η κοινότητα σου να έχει την εμπειρία του TEDx. 

Να πούμε δυο λόγια για την ιστορία του TEDx;
Ο  μη κερδοσκοπικός οργανισμός TED είναι αφιερωμένος στο να εξαπλώνονται στο κόσμο καινοτόμες ιδέες με την μορφή μικρών σε διάρκεια αλλά δυναμικών σε περιεχόμενο ομιλιών. Ξεκίνησε στην Αμερική το 1984 ως συνέδριο καλύπτοντας τους τομείς της τεχνολογίας (Technology ) , της ψυχαγωγίας (Entertainment) και του σχεδιασμού (Design) και σήμερα καλύπτει σχεδόν όλα τα θέματα – από επιστήμη, επιχειρηματικότητα και θέματα που αφορούν το παγκόσμιο- σε περισσότερες από 100 γλώσσες. Τριάντα πέντε χρόνια μετά, το TED έχει μετατραπεί σε μια βάση παγκόσμιας κοινότητας ατόμων, που πιστεύουν στη δύναμη των ιδεών που αξίζουν να ακουστούν.
Στο πνεύμα των ιδεών που αξίζουν να ακουστούν, το TED δημιούργησε το πρόγραμμα TEDx-local, που αντιπροσωπεύει το σκοπό του TED και ενθαρρύνει τα άτομα να συνεργαστούν για να οργανωθούν ανεξάρτητα, και να μοιραστούν παρόμοιες εμπειρίες. Το TEDx είναι μέρος μιας εκπαιδευτικής επανάστασης, η οποία δημιουργήθηκε από ντόπιους οργανωτές που επιθυμούν να κινητοποιήσουν την κοινότητα τους.
Αυτό που θα βρείτε σε κάθε TEDx event είναι μια σειρά προσεκτικά προετοιμασμένων ομιλιών ή καλλιτεχνικών εμφανίσεων που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα και έχουν σκοπό την έμπνευση αλλά και την πυροδότηση της δημιουργικότητας με στόχο να προκαλέσουν αξιόλογες συζητήσεις και να δώσουν κίνητρα.  Μέχρι σήμερα πάνω από 30000 εκδηλώσεις του ΤΕDx έχουν διεξαχθεί σε 133 χώρες. Σε κάθε εκδήλωση ΤΕDx, τα βίντεο συζητήσεων των ΤΕD και οι ζωντανές συζητήσεις ενθαρρύνουν και προωθούν τον διάλογο και την σύνδεση ατόμων. Αυτές οι τοπικές, ανεξάρτητες εκδηλώσεις ονομάζονται ΤΕDx, όπου το x=ανεξάρτητη διοργάνωση μιας ΤΕD εκδήλωσης. Το συνέδριο του ΤΕD παρέχει γενική καθοδήγηση για τα προγράμματα ΤΕDx, παρόλα αυτά όμως να τονίσουμε ότι το ΤΕDx διοργανώνεται ανεξάρτητα. Να τονίσουμε ότι ακολουθώντας τους όρους και κανονισμούς του TED τα μέλη της ομάδα οργάνωσης του TEDxLarnaca θα δουλέψουν εθελοντικά χωρίς αμοιβή με μοναδικό σκοπό να προσφέρουν στην πόλη αυτή την εκδήλωση. 

Εσείς ως διοργανωτές έχει παρακολουθήσει ομιλίες TEDx και αν ναι σε ποιες χώρες;
Ως διοργανωτές έχουμε παρακολουθήσει εκδηλώσεις του ΤEDxNicosia και ευελπιστούμε στο μέλλον να μπορούμε να πάμε και σε άλλες χώρες όπως επίσης στο παγκόσμιο συνέδριο του TED όπου είναι μια μοναδική εμπειρία.  

Τι να περιμένουμε να δούμε και να ακούσουμε στο πρώτο TEDx Λάρνακας;
Στόχος του TEDxLarnaca είναι να δράσει σαν εφαλτήριο ιδεών στην κοινωνία και να  φέρει κοντά τους ανθρώπους της σε καινοτόμες και ιδιαίτερες ιδέες που μπορούν να αλλάξουν και να μεταμορφώσουν την τοπική κοινωνία και τις αντιλήψεις της προς το καλύτερο και να αποτελέσει πηγή αφύπνισης και έμπνευσης.
Να σημειώσουμε ότι πίσω από τις ιδέες αυτές δεν υπάρχει διαφήμιση προϊόντων / προσώπων αλλά ούτε πολιτικές / θρησκευτικές πεποιθήσεις.
Οι ιδέες που μοιράζονται στο TEDx είναι βασισμένες σε καλές πρακτικές και αξίζει να διαδοθούν για την βελτίωση της κοινότητας.

Ποιοι είναι οι ομιλητές και με ποια κριτήρια έχουν επιλεχθεί;
Οι 12 ομιλητές μας προέρχονται από διάφορους τομείς των επιστημών, των τεχνών , του πολιτισμού. Μαζί με τους ομιλητές,  5 καλλιτέχνες από τον χώρο της μουσικής και του χορού θα αποτυπώσουν την δική τους ερμηνεία Μεταμόρφωσης μέσα από 2 μοναδικές καλλιτεχνικές εμφανίσεις.

Έχοντας να επιλέξουμε ένα συγκεκριμένο αριθμό ομιλητών η τελική επιλογή ήταν χρονοβόρα και δύσκολη. Με όλες τις συναντήσεις που κάναμε με πιθανούς ομιλητές μπορώ να πω ότι είμαστε σχεδόν έτοιμοι για το επόμενο TEDxLarnaca. Λαμβάνοντας υπόψη και το κυρίως θέμα  το οποίο είναι  η “Μεταμορφωση”  τα κριτήρια είχαν να κάνουν με το ίδιο το άτομο, την ιδιότητα του και πρώτιστός την δική του ιδέα που θέλει να μοιραστεί στο κοινό αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Να σημειωθεί ότι μετά το τέλος της εκδήλωσης όλες οι ομιλίες θα αναρτηθούν διαδικτυακά στο youtube channel του TEDx το οποίο ονομάζεται TEDxTalks και αυτή την στιγμή έχει 17 εκ. συνδρομητές. 

Στοχεύετε να γίνει θεσμός στη πόλη μας και να διοργανώνεται κάθε χρόνο;
Φυσικά σκοπός μας είναι να γίνει θεσμός στην πόλη μας και να διοργανώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Το μήνυμα σας στους αναγνώστες μας;
H εμπειρία του πρώτου TEDxLarnaca θα είναι μοναδική. Είναι μια ολοήμερη εκδήλωση από τις 9:00-17:00  και αναμένεται να συγκεντρώσει τα ανήσυχα και φρέσκα μυαλά της κοινωνίας μας που θέλουν να ακούσουν νέες ιδέες και να κινητοποιήσουν  την κοινότητα μας για να ενταχθεί σε μια διαδικασία μεταμόρφωσης.
Οι θεατές θα έχουν μια ολοκληρωμένη TEDx εμπειρία όπου θα περιλαμβάνει ιδέες που αξίζει να διαδοθούν από 12 ομιλητές , 2 performances από 5 αξιόλογους καλλιτέχνες , 8 ώρες συνεχούς επικοινωνίας και δικτύωσης με ανθρώπους από διαφορετική αφετηρία, με δημιουργική σκέψη και όραμα για το μέλλον καθώς και διαφορές μικρές εκπλήξεις. Να σημειώσουμε ότι καθ’ όλη την διάρκεια της εκδήλωσης θα προσφέρονται ζεστά ροφήματα και αναψυκτικά καθώς και ένα μοναδικό μεσημεριανό γεύμα.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης και οι ομιλητές έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του TEDxLarnaca www.tedxlarnaca.com

Follow us on Social Media
Facebook/Instagram/ Twitter/Linked In: @tedxlarnaca

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Χρίστος Ορφανίδης: «Άσχετες και επιπόλαιες δηλώσεις υποψηφίου Δημάρχου Λεμεσού κ. Γιάννη Αρμεύτη»

ΓΡΑΠΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ κ. ΧΡΙΣΤΟΥ ΟΡΦΑΝΙΔΗ «Άσχετες και επιπόλαιες δηλώσεις υποψηφίου Δημάρχου Λεμεσού κ. Γιάννη Αρμεύτη» Την πρόσφατη δήλωση του υποψήφιου

Το Περιφερειακό Λύκειο Λιβαδιών Φιλοξενεί Δράση αλληλεπίδρασης ποιητών και ποιητριών στα πλαίσια του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας

Το Περιφερειακό Λύκειο Λιβαδιών έγινε η φωνή της ποίησης και του πολιτισμού στο πλαίσιο του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας, μέσω εκδήλωσης αλληλεπίδρασης ποιητών καιποιητριών,

ΕΒΕ Λάρνακας: Εκδήλωση με κεντρικό θέμα την εφοδιαστική αλυσίδα, μια θεματική που αποτελεί τον πυρήνα του επιχειρηματικού κόσμου

ΤΑ ΜΙΕΕΚ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ ΣΤΟ ΕΒΕ ΛΑΡΝΑΚΑΣ Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λάρνακας διοργάνωσε στις 17 Απριλίου εκδήλωση

error: Content is protected !!