O Όμιλος Unesco Πειραιώς και Νήσων βράβευσε τον συγγραφέα Χρίστο Τσιαήλη για το ποίημα του

Στην Αθήνα βρέθηκε πριν λίγες μέρες ο συγγραφέας Χρίστος Τσιαήλης για να παραλάβει το βραβείο του από τον Όμιλο Unesco Πειραιώς και Νήσων για το ποίημα του με θέμα την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Το SkalaTimes επικοινώνησε με τον βραβευμένο συγγραφέα ο οποίος μας είπε:

Είναι τεράστια η σημασία της κατάκτησης ενός βραβείου σε πανελλήνιο διαγωνισμό και μεγάλη τιμή για κάθε συγγραφέα, και βεβαίως με χαροποιεί ιδιαίτερα. Αυτό όμως που θεωρώ πιο σημαντικό είναι ότι το γεγονός ότι το συγκεκριμένο βραβείο έχει ειδικό βάρος, καθώς το θέμα του διαγωνισμού είναι η παλιννόστηση των γλυπτών του Παρθενώνα που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο από το 1936 και αναπαριστούν σκηνές από τα δρώμενα της Αρχαίας Ελλάδας, τόσο από την Ιστορία όσο και από τη Μυθολογία. Η Πομπή των Παναθηναίων, η Γιγαντομαχία, η Αμαζονομαχία, ο Τρωικός Πόλεμος, η μάχη μεταξύ Κενταύρων και Λαπίθων. Όλη η ιστορία της αρχαίας Ελλάδας έχει συγκεντρωθεί στις ανάγλυφες μορφές του πιο σημαντικού μνημείου της ανθρωπότητας, οι οποίες εντούτοις δεν βρίσκονται στον φυσικό τους χώρο αλλά διασκορπισμένες και διαμελισμένες κατόπιν της μεταφοράς τους από τον Λόρδο Έλγιν. Ως γνωστόν, από τους 97 σωζόμενους λίθους από τη ζωφόρο του Παρθενώνα, οι 56 βρίσκονται στο Λονδίνο και από τις 28 σωζόμενες μορφές των αετωμάτων, οι 19 βρίσκονται στο Λονδίνο.
Αυτός ο διαγωνισμός διεξάγεται κάθε χρόνο και είναι ένας ακόμη μοχλός πίεσης για να επιτευχθεί συμφωνία με τη Βρετανία, καθώς η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα είναι ένας από τους βασικούς στόχους της UNESCO, η οποία επέλεξε τον Παρθενώνα ως έμβλημα της, καθώς από τον 5ο αιώνα Π.Χ ο Παρθενώνας αποτελεί ύψιστο σύμβολο της δημοκρατίας, της φιλοσοφίας και της αρμονίας.
Με το ποίημά μου «Η Δύναμη του Τριγώνου» προσπαθώ να δείξω τη σημασία του συμβολισμού της επιστροφής αλλά και τη σημειολογία των γλυπτών για τη σύγχρονη εποχή και τον παγκόσμιο πολίτη, αναιρώντας τις έννοιες του χώρου και του χρόνου ως συμπαγείς γραμμές για ένα πανανθρώπινο σύμβολο. Ελπίζω όλες οι προσπάθειες κάποτε να ευοδωθούν, καθώς ο αγώνας για την επιστροφή των μαρμάρων είναι το σύμβολο και για τον αγώνα κάθε γωνιάς της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου για την επιστροφή των σφετερισθέντων εδαφών μας”.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ο Βουλευτής Λάρνακας Ανδρέας Πασιουρτίδης στη Μπράγκα της Πορτογαλίας, με αναφορές στο Παλαιστινιακό και Κυπριακό

Μέσα από ανάρτηση του ο Βουλευτής Λάρνακας, ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης αναφέρθηκε στην συμμετοχή του στις εργασίες της 18ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της

error: Content is protected !!