Tα μωρά του κόσμου ΔΕΝ είναι για πειράματα! Πότε θα το καταλάβουν οι αρμόδιοι στη Κύπρο;

Της Γιώτας Δημητρίου
Αρχισυντάκτρια
SkalaTimes

Σήμερα, Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019 τα επίπεδα σκόνης στη Λάρνακα (σύμφωνα με το http://www.airquality.dli.mlsi.gov.cy/) αγγίζουν το 3.

Ωστόσο, ο ΚΟΑ και τα διάφορα ποδοσφαιρικά σωματεία και οι αρμόδιοι που καθορίζουν τις προπονήσεις ποδοσφαίρου των παιδιών κάθε Σάββατο, δεν έχουν ακυρώσει κανένα αγώνα και καμία προπόνηση.

Είναι ασφαλές να αθλούνται (να παίζουν ποδόσφαιρο) μέσα στην σκόνη τα παιδιά;

Δεν έχει εκδώσει εγκύκλιο το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας πέρσι τον Φεβρουάριο όπου ξεκάθαρα αναφερόταν ότι  πρέπει να αποφεύγεται η σωματική άσκηση και να περιορίζεται ο χρόνος παραμονής σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε περιοχές στις οποίες υπάρχει επιβάρυνση της ατμόσφαιρας; Πότε θα καταλάβουν κάποιοι ότι τα παιδιά του κόσμου δεν είναι για πειράματα;

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η κοροϊδία σε όλα τα σχολεία της Κύπρου όπου στους μαθητές δίνονται “μάσκες προστασίας” όταν υπάρχει σκόνη στην ατμόσφαιρα, ενώ ο ίδιος ο Βουλευτής των οικολόγων και πρώην επίτροπος περιβάλλοντος κ. Θεοπέμπτου έχει τονίσει δημόσια πως οι εν λόγω μάσκες ΔΕΝ προστατεύουν, χρειάζονται ειδικές μάσκες για προστασία από την σκόνη.

Εντούτοις το Υπουργείο ρίχνωντας στάχτη στα μάτια και “ψευτομάσκες προστασίας” εξακολουθεί να προμηθεύει τους μαθητές με τις εν λόγω μάσκες.

Και επειδή η σκόνη δεν είναι “αστείο” αλλά ένα σοβαρό θέμα που μπορεί να επιφέρει άμεσες ή στο μέλλον σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία*, καλό θα ήταν να συνειδητοποιήσουν ΟΛΟΙ πως τα παιδιά του κόσμου ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ! Επίσης, οι γονείς πρέπει να κινηθούν για το καλό των παιδιών τους, όπως πχ να απαιτήσουν τις σωστές μάσκες στα σχολεία!

*Το SkalaTimes θα δημοσιεύσει σε λίγες μέρες ρεπορτάζ με τις τοποθετήσεις ειδικών για το θέμα. Πιο κάτω η σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας που είχε εκδόσει πέρσι τον Φεβρουάριο (2018).

Σύμφωνα με το cna.gr : “Έρευνες Ελλήνων και ξένων επιστημόνων εντόπισαν επικίνδυνα βαρέα μέταλλα στην αφρικανική σκόνη που «ταξιδεύει» συχνά στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό. Μόλυβδος, ψευδάγρυρος, χρώμιο, βανάδιο, αρσενικό και νικέλιο είναι ανάμεσα στις ουσίες που έρχονται μαζί με την αφρικανική σκόνη η οποία έχει αυξήσει τις «επισκέψεις» της στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό λόγω της ερημοποίησης που καταγράφεται στη Σαχάρα.
Οι επιστήμονες ανησυχούν για τις επιπτώσεις που έχει η τοξική αφρικανική σκόνη στην υγεία και το περιβάλλον εμφανίζεται πλέον σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της χώρας ενώ αναμένεται να αυξηθεί στο μέλλον. Οι μετρήσεις εκτός από τα φυσικά στοιχεία στη σκόνη της ερήμου, δείχνουν και ουσίες που παράγονται από ανθρωπογενή δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, σε περιπτώσεις έντονης παρουσίας της σκόνης, εντοπίζονται σε κάθε γραμμάριο: 173μgr μολύβδου 60 μgr ψευδαργύρου 10 μgr χρωμίου 6 μgr βαναδίου. Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι αλλαγές στην περιεκτικότητα των βαρέων μετάλλων ανά περιοχή ενδεχομένως να οφείλονται στη φορά των ανέμων. Η αφρικανική σκόνη επισκέπτεται όλο και πιο συχνά την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια λόγω του φαινομένου της ερημοποίησης που καταγράφεται στη Σαχάρα. Η ερημοποίηση της Σαχάρας προχωρά μάλιστα με ανυπολόγιστα ταχείς ρυθμούς, με αποτέλεσμα οι έρημες περιοχές να επεκτείνονται εις βάρος των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, αυξάνοντας τις ποσότητες της σκόνης που μπορεί να μεταφερθούν στην ατμόσφαιρα.Έρευνες Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, έχουν εντοπίσει μια σειρά από δηλητηριώδδεις ουσίες που περιέχει η αφρικανική σκόνη, όπως ο μόλυβδος, ο ψευδάργυρος, το χρώμιο, το βανάδιο, το αρσενικό και το νικέλιο, σε περιεκτικότητες που κανείς δεν υπολόγιζε ότι θα ήταν τόσο μεγάλες.Η αφρικανική σκόνη έχει συσχετισθεί με τα προβλήματα υγείας του ελληνικού πληθυσμού, καθώς έχει παρατηρηθεί πως σε ημέρες με έντονες συγκεντρώσεις σκόνης αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία με ασθενείς που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα.Αυτό συμβαίνει γιατί τα σωματίδια με τις επικίνδυνες ουσίες μπορούν να εισέλθουν πολύ εύκολα στο αναπνευστικό σύστημα ενός ανθρώπου”. 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Γίνεται πόλος έλξης για επενδύσεις στον τουρισμό η Λάρνακα-15 νέα ξενοδοχεία σε έξι χρόνια, έρχονται άλλα 25

Ευοίωνο όσο ποτέ άλλοτε προδιαγράφεται το μέλλον της Λάρνακας σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σε τουριστικές αναπτύξεις, οι οποίες αναμένεται να βελτιώσουν και να αναβαθμίσουν

error: Content is protected !!