Πάντα στο προσκήνιο ο μοναδικός Banksy

Kόντρα στην επικρατούσα τάση, τα έργα του Bansky να φυλάσσονται ως κόρη οφθαλμού και να μεταπωλούνται σε τιμές πολλαπλάσιες αυτών που αγοράστηκαν μόλις πριν μήνες, ο Αμερικανός καλλιτέχνης δρόμου Ron English γνωστοποίησε ότι θα… ασβεστώσει ένα έργο του μυστηριώδους καλλιτέχνη το οποίο έχει αγοράσει.

Επαναλαμβάνοντας μετά από χρόνια ό,τι έκανε ο Ρόμπερτ Ράουσεμπεργκ με το «Σβησμένο σκίτσο» του ντε Κούνινγκ, ο Ron English θα διαμαρτυρηθεί κατά της συνεχιζόμενης αποτίμησης σε χρήματα έργων τέχνης δρόμου από την αγορά τέχνης.
«Έχουμε κουραστεί με αυτούς που κλέβουν τα έργα μας απ’ τον δρόμο και τα μεταπωλούν, και γι’ αυτό τον λόγο 
πρόκειται ν’ αγοράσω οτιδήποτε μπορώ και να το ασβεστώσω» δήλωσε στο βρετανικό Press Association. «Θα το μπογιατίσω από πάνω και, απλά, θα το εντάξω σ’ έναν από τους τοίχους του σπιτιού μου».
Το έργο – στόχος του English, ο οποίος είναι γνωστός για τα δυνατά πολιτικά μηνύματα της τέχνης του, είναι το «
Slave Labour (Banting Boy)» του Banksy (2012). 

Στο έργο του, ο Banksy απεικονίζει ένα αγοράκι που σε ραπτομηχανή φτιάχνει μια γιρλάντα με μικρές σημαιούλες του Ηνωμένου Βασιλείου. Ήταν μια διαμαρτυρία του καλλιτέχνη δρόμου απ’ το Μπρίστολ κατά των εργοστασίων με χαμηλόμισθη εργασία που παρήγαγαν αναμνηστικά για το Αδαμάντινο Ιωβηλαίο της Βασιλίσσης και του Ολυμπιακούς του Λονδίνου, το 2012.

Ο Banksy το είχε ζωγραφίσει στον εξωτερικό τοίχο ενός μαγαζιού με ευκαιρίες, στο βόρειο Λονδίνο. Μήνες μετά, κάποιοι το αφαίρεσαν από τον τοίχο. Επανεμφανίστηκε σε δημοπρασία στο Μαϊάμι, το 2013.

Οι διαμαρτυρίες των κατοίκων της γειτονιάς όπου ο Banksy το είχε ζωγραφίσει, οδήγησαν στην ακύρωση της δημοπράτησής του. Τελικά πωλήθηκε σε δημοπρασία στο Bankrobber London, αντί 1,2 εκατομμυρίων στερλινών.
«Το έργο έγινε ως κοινωνικό σχόλιο. Μετατράπηκε σε αγαθό προς πώληση χωρίς να ληφθεί υπόψη το αρχικό μήνυμα» επισήμανε, στο Hyperallergic, ο Ron English.
 

Και στο World Travel Fair
O Banksy ο καλλιτέχνης του δρόμου που κανείς δεν ξέρει το όνομα και το πρόσωπο του, το μόνο που γνωρίζουμε είναι πως κατάγεται από το Μπρίστολ, λίγα χιλιόμετρα από το Λονδίνο, ο Banksy λοιπόν καταφέρνει να είναι πάντα στο προσκήνιο σαν καλλιτέχνης φάντασμα, σαν καλλιτέχνης επαναστάτης με πολλά μηνύματα μέσα από τα έργα του.

Δεν σταματά να εκπλήσσει το κοινό.
Στη πρόσφατη εμπορική έκθεση του Λονδίνου  
World Travel Fair (Λονδίνο 5 έως 7 Νοεμβρίου).

Ο Banksy (του οποίου  τα έργα έχουν γίνει ανάρπαστα στο παγκόσμιο “χρηματιστήριο της τέχνης”) έστησε για πρώτη φορά πάγκο. Και είχε μηδενικές πωλήσεις.
Ο λόγος; Έδινε δωρεάν το «εμπόρευμά» του.
Επιθυμία του ήταν να προωθήσει το «
The Walled Off Hotel», – το οποίο διαφημίζεται ως «το ξενοδοχείο με τη χειρότερη θέα στον κόσμο» – το ξενοδοχείο στα Παλαιστινιακά εδάφη, δίπλα στο Τείχος, στη δημιουργία του οποίου έχει πρωτοστατήσει.
Κατασκεύασε και ένα αντίγραφο του Τείχους που χωρίζει την Παλαιστίνη από το Ισραήλ. Ανήρτησε τη φωτογραφία στον λογαριασμό του στο Instagram και έγραψε από κάτω: «Την επόμενη εβδομάδα, στήνω για πρώτη φορά πάγκο σε εμπορική έκθεση. Έχω ζωγραφίσει ένα αντίγραφο του Τείχους για να προωθήσω το Walled Off Hotel, οι γείτονες λένε ειρωνικά ότι είναι πολύ ψηλό. Θα είμαστε στο περίπτερο της Παλαιστίνης δίνοντας υλικό δωρεάν, στο World Traver Fair, κέντρο London Excel, 6 και & 7 Νοεμβρίου.
Είσοδος δωρεάν, αν κάνετε στο διαδίκτυο εγγραφή, παριστάνοντας τον πράκτορα ταξιδιών».
Eιπλέον, έδινε δωρεάν 1.000 αφίσες κάθε μέρα του έργου του «Παλαιστίνη». Προϋπόθεση ήταν ο ενδιαφερόμενος να ισχυρίζεται ότι είναι πράκτορας ταξιδιών. Η αφίσα γράφει «Επισκεφτείτε την ιστορική Παλαιστίνη». Και από κάτω, «Άρεσε τόσο πολύ στον Ισραηλινό στρατό, που δεν έφυγαν ποτέ!»
Ο Banksy φρόντισε να είναι διαθέσιμη, στον επίσημο ιστότοπό του, για downloading και εκτύπωση η αφίσα.

 ————————————

Στη Βηθλεέμ ο Banksy

Διακοσμημένο από τον Banksy, είναι ξενοδοχείο στη Δυτική όχθη, το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο έχει την χειρότερη θέα στον κόσμο, καθώς όλα ‘’βλέπουν’’ προς το τείχος που την χωρίζει από το Ισραήλ.

Ειδικότερα, το Walled Off Hotel στη Βηθλεέμ, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών, ενώ έχει εννέα με δέκα δωμάτια που διαθέτει “βλέπουν” στο αφιλόξενο τείχος.

Το Walled Off Hotel που είναι διακοσμημένο από τον Banksy εγκαινιάστηκε τον Μάρτιο του 2017.

Οι τιμές ποικίλουν από 30 δολάρια η βραδιά για μια θέση σε κρεβάτι κουκέτα, από 200 δολάρια το δωμάτιο έως 965 δολάρια η προεδρική σουίτα.

Μια σάλα με διακόσμηση που παραπέμπει στην εποχή της βρετανικής αποικιοκρατίας και αραβική μουσική υποδέχονται στον πελάτη, ο οποίος καλείται να καταθέσει εγγύηση 1.000 δολαρίων για να αποτραπούν τυχόν κλοπές δεκάδων έργων του Banksy που είναι διάσπαρτα στο κτίριο, αλλά και του παλαιστίνιου καλλιτέχνη Σάμι Μούσα και της Ντομινίκ Πετρέν από το Μόντρεαλ του Καναδά. Τα έργα των καλλιτεχνών είναι δωρεά στην τοπική κοινότητα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ξενοδοχείου.

Στο παλιό κτίριο που μετατράπηκε σε ξενοδοχείο, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο Banksy και η ομάδα του επιμελήθηκαν το εσωτερικό του. Πάνω από ένα κρεβάτι, απεικονίζεται ένας ισραηλινός στρατιώτης και ένας παλαιστίνιος ακτιβιστής που επιδίδονται σε μαξιλαροπόλεμο. Οι συγκρούσεις, το τείχος ασφαλείας και τα παλαιστινιακά εδάφη αποτελούν πηγή έμπνευσης για τον καλλιτέχνη.

Ο διευθυντής Ουίσαμ Σάλσα δηλώνει ότι το ξενοδοχείο συμβάλλει στο να “ακούγεται η φωνή των Παλαιστινίων”. Η ονομασία “Walled Off Hotel” προκύπτει από ένα λογοπαίγνιο με το όνομα της αλυσίδας πολυτελών ξενοδοχείων (Waldorf) και των αγγλικών λέξεων “walled off” που σημαίνουν “περιτοιχισμένο”, “φραγμένο”.

Τρεις μεταξοτυπίες του Banksy βγήκαν στο σφυρί προ ημερών στο Παρίσι, στην πρώτη δημοπρασία με έργα του καλλιτέχνη μετά από αυτήν στο Λονδίνο στις αρχές του μήνα όταν το έργο “Το κορίτσι με το μπαλόνι” καταστράφηκε κατά το ήμισυ μόλις ο δημοπράτης χτύπησε το σφυρί οριστικοποιώντας την πώλησή του αντί αντί 1,042 εκατομμυρίων στερλινών (1,185 εκατομμύριο ευρώ).

 ΠΗΓΕΣ: www.sofokleousin.gr /ΑΜΠΕ

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

ΔΗΣΥ για Βασιλικό: “Αναμένουμε από την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις αλλά και να αναλάβει τις ευθύνες της, έτσι ώστε ένα έργο ζωτικής σημασίας να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί”

Δήλωση Αντιπροέδρου και Βουλεύτριας, κ. Σάβιας Ορφανίδου για το τερματικό στο Βασιλικό Τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση

error: Content is protected !!