Χαιρετισμός Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα στα εγκαίνια του ξενοδοχείου Radisson Blue

Χαιρετισμός Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα στα εγκαίνια του ξενοδοχείου Radisson Blue την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2108

Εξοχότατε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας,
Πανιερότατε Μητροπολίτη Κιτίου,
Πρέσβεις,
Βουλευτές,
Εκπρόσωποι Κομμάτων,
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι σήμερα στα εγκαίνια της σύγχρονης ξενοδοχειακής μονάδας Radisson Blu, η όποια στολίζει πλέον την πόλη μας και αποτελεί ήδη από τις πρώτες μέρες λειτουργίας της, ένα σημαντικό πόλο έλξης.

Για μας, η λειτουργία του ξενοδοχείου αυτού στην πόλη μας, αποτελεί πράξη στήριξης καθότι είναι μια μεγάλη επένδυση, η οποία έρχεται να επιβραβεύσει τις συντονισμένες προσπάθειες που καταβάλλουμε για την ενθάρρυνση και την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς τη Λάρνακα και κατ επέκταση της Κύπρου. Είναι πολύ σημαντικό να γίνονται επενδύσεις που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και στηρίζουν τις τοπικές οικονομίες.

Για αυτό και η παρούσα επένδυση που εγκαινιάζουμε απόψε, μια από τις μεγαλύτερες τουριστικές επενδύσεις των τελευταίων ετών στη Λάρνακα, τολμώ να πω ότι αποτελεί σημείο αναφοράς, αλλά και ψήφο εμπιστοσύνης, στην προσπάθεια που καταβάλλουμε να κερδίσουμε το στοίχημα της εξωστρέφειας στη Λάρνακας.

Παράλληλα, έρχεται να συμβάλει  στην ανάγκη της Λάρνακας για δημιουργία τουριστικών μονάδων.

Η οικονομική συγκυρία των τελευταίων χρόνων ανέδειξε τον τουρισμό, μεταξύ άλλων ως μια «ατμομηχανή» της οικονομίας μας, γεγονός που αυτομάτως τον συνδέει άρρηκτα με την ισχυρή και ρεαλιστική ανάκαμψη. Οι επιδόσεις της πόλης μας στον τομέα του τουρισμού τα τελευταία χρονιά είναι αξιοσημείωτες και η Λάρνακα πλέον μπαίνει σε νέα εποχή όσο αφόρα τον συγκεκριμένο τομέα και η μονάδα αυτή σηματοδοτεί την έναρξη αυτής της νέας εποχής που χαρακτηρίζεται όχι μόνο από αυξήσεις στις τουριστικές αφίξεις άλλα και από ένα ποιοτικό και αναβαθμισμένο ποιοτικό προϊόν. 

Για το λόγω αυτό σημαντική είναι η εφαρμογή της νέας περί ξενοδοχείων νομοθεσία το συντομότερο δυνατό ούτως ώστε νέου τύπου εκσυγχρονισμένα ξενοδοχειακά καταλύματα να μπορούν να λειτουργούν απρόσκοπτα. 

Η παρουσία του Radisson Blu,  σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες επενδύσεις που γίνονται και σε συνδυασμό με τις προσπάθειες μας για υιοθέτηση της πρωτοβουλίας «Λάρνακα Γαλάζια Πόλη» και κατ’ επέκταση της στρατηγικής μας για την «Γαλάζια Ανάπτυξη» που περιλαμβάνει την μετατροπή της Λάρνακας σε Περιφερειακό Κέντρο της Μπλε Οικονομίας, Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Έρευνας και η προώθηση θεματικού τουρισμού και αθλητικών δραστηριοτήτων σε σχέση με την θάλασσα, τη δημιουργία του Κυπριακού Ναυτικού και Ναυτιλιακού Ινστιτούτου και παράλληλα τη δημιουργία  της νέας σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Κέντρου Ενάλιας Αρχαιολογίας σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων επιβάλλουν επιτακτική ανάγκη για την μετακίνηση των εγκαταστάσεων και αναβάθμιση της γύρω περιοχής.

Κύριε Πρόεδρε,
Βρισκόμαστε σε μια περιοχή όπου για χρόνια αποτέλεσε το σύνορο το οποίο περιόριζε την ανάπτυξη της Λάρνακας. Σήμερα έχουμε μπροστά μας την ευκαιρία το σύνορο αυτό να αποτελέσει το σημείο όπου η Λάρνακα θα οδηγηθεί σε μια νέα εποχή και τροχιά ανάπτυξης. Απέναντι από το σημείο που βρισκόμαστε τώρα είναι το Λιμάνι και η Μαρίνα Λάρνακας που για δεκαετίες παραμένουν παραμελημένα και τις επόμενες μέρες η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη για την αξιοποίηση τους φτάνει στο τέλος. Ζωτικής σημασίας κ. Πρόεδρε είναι ότι δεδομένου ότι η πρόταση που θα υποβληθεί να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και να έχει αίσια κατάληξη γιατί πρόκειται να δοθεί μια νέα ώθηση στην ανάπτυξη της πόλης μας.
Πίσω από το σημείο που βρισκόμαστε, κ. Πρόεδρε, είναι η περιοχή των εγκαταστάσεων Πετρελαιοειδών και Υγραερίου που πέραν από τα σοβαρά προβλήματα ασφάλειας που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της πόλης και επαρχίας Λάρνακας, η ύπαρξη τους αποτελεί σοβαρό τροχοπέδη στην ανάπτυξη.  Η διαδικασία μετακίνηση τους βρίσκεται σε ένα κρίσιμο και λεπτό σημείο όπου η προσωπική σας παρέμβαση κρίνεται επιβεβλημένη όπου επιβάλλεται για τη σωστή λειτουργιά τόσο της Επιτροπής Παρακολούθησης όσο και της Διυπουργικής Επιτροπής, έτσι ώστε  να τηρηθούν οι δεσμεύσεις τόσο των Εταιρειών όσο και των διάφορων Κρατικών Τμημάτων.

Κύριε Πρόεδρε,
Αυτά τα δυο θέματα ταλανίζουν την Λάρνακα εδώ και δεκαετίες με συχνές αναβολές και καθυστερήσεις. Απαιτείται η δική σας καθοριστική παρέμβαση λόγω της πολυπλοκότητας των θεμάτων αυτών, ούτως ώστε οι διαδικασίες που τρέχουν να μην έχουν την τύχη των προηγούμενων προσπαθειών και να αποτελέσουν για ακόμη μια φορά ένα μεγάλο πλήγμα για την πόλη μας.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας αναφέρω ότι υπάρχει αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον το οποίο άρχισε ήδη να εκφράζεται μέσα από αγορές αρκετών μεγάλων στρατηγικής θέσης τεμαχίων και παλιών κτιρίων και την υποβολή αιτήσεων για νέες μοντέρνες επενδύσεις που εκμεταλλευόμενες τα κίνητρα αύξησης του δομήσιμου εμβαδού αλλά και τις πρόνοιες του Τοπικού Σχεδίου και του σύγχρονου αειφόρου πολεοδομικού σχεδιασμού καταλήγουν σε ψηλά κτίρια.

Αναμένοντας την ανταπόκριση των κρατικών τμημάτων στις αιτήσεις για τα ψηλά κτίρια της πόλης προέκυψε άλλο ένα πρόβλημα το οποίο φαίνεται να είναι πρόβλημα μόνο για την Λάρνακα. Το υπέδαφος μεγάλου μέρους της πόλης, κυρίως πλησίον της παραλιακής ζώνης παρουσιάζει ιδιαιτερότητα που καθιστά την θεμελίωση ψηλών κτιρίων δύσκολη. Έχει προταθεί από τις κρατικές υπηρεσίες η δημιουργία θεσμικού πλαισίου μελέτης για ψηλά κτίρια που θα εφαρμοστεί σε όλη την επικράτεια και που θα δώσει λύση στα προβλήματα του εδάφους. Έτσι μετατρέπεται ένα τεχνικό πρόβλημα, που οι σύγχρονες μέθοδοι μελέτης και κατασκευής μπορούν να επιλύσουν, σε γραφειοκρατικό πρόβλημα με την εμπλοκή 3 υπουργείων, 5 τμημάτων και άλλων αρχών και επιμελητηρίων που θα πάρει πολύ καιρό για να ολοκληρωθεί.

Η παράκληση μας προς εσάς Κύριε Πρόεδρε, είναι η η δική σας συμβολή και  οδηγίες προς στους αρμόδιους Υπουργούς σας, να αντιμετωπίσουν το θέμα σαν επείγον με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο το ταχύτερο δυνατόν και να δοθούν ορθές αποφάσεις στις πολεοδομικές αιτήσεις προς όφελος της ασφάλειας και της ανάπτυξης και προς αποφυγή δικαστικών διαδικασιών και απομάκρυνση δυνητικών επενδυτών.

Κυρίες και Κύριοι,
Σήμερα, εγκαινιάζουμε το Radisson Blu, εγκαινιάζουμε μια νέα τουριστική υποδομή και μαζί εγκαινιάζουμε την έναρξη μια νέας εποχής. Βρισκόμαστε στο σημείο, το Λιμάνι, το οποίο θα αποτελέσει τη νέα πύλη εισόδου στην Λάρνακας το οποίο θα δώσει το έναυσμα στην πόλη μας να σταματήσει να είναι ο φτωχός συγγενής.
Οδεύουμε λοιπόν προς μια νέα Λάρνακα, μια πόλη της ανάπτυξης, της ευημερίας, της ασφάλειας και των πολλών ποιοτικών θέσεων εργασίας.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Η Ελευθερία του Τύπου στη Κύπρο διανύει την ζωή εν τάφω χωρίς να αναμένεται καμιά ανάσταση, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον

Παγκόσμια Ημέρα για την Ελευθερία του Τύπου Της Γιώτας ΔημητρίουΑρχισυντάκτρια SkalaTimes “Με απόφαση της UNESCO, για το έτος 2024, η επέτειος της 3ης Μαΐου είναι

Δευτέρα της Λαμπρής στην Ορόκλινη με διασκέδαση, παιχνίδια, μουσική διαγωνισμούς και δωρεάν φλαούνες και ποτό

Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Ορόκλινης κύριος Νεόφυτος Φακοντής και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου διοργανώνουν ένα υπέροχο πρόγραμμα για τη Δευτέρα του Πάσχα, 6

error: Content is protected !!