Έλενα Χατζηαυξέντη, ξανανοίγει φτερά για Αθήνα και Λονδίνο

Με αφορμή τη συνεργασία της με την Ευσταθία, τη συναυλία στο Λονδίνο στις 25 Οκτωβρίου, αλλά και τις εμφανίσεις της στη Κύπρο, σήμερα κουβεντιάζουμε με την Έλενα Χατζηαυξέντη, την ηθοποιό, την τραγουδίστρια, την performer, την καλλιτέχνη!

Tης Γιώτας Δημητρίου

Έλενα αυτό το διάστημα ετοιμάζεις τις βαλίτσες σου για Λονδίνο και Αθήνα. Να μιλήσουμε λίγο για τα επαγγελματικα σου βήματα σε Λονδίνο και Αθήνα μέσα στο επόμενο διάστημα;
Θα βρίσκομαι στο Λονδίνο για μια συναυλία που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου μια νεά μουσική σκηνή που λέγεται Balabam (58-60 High Rd, London N15 6JU, UK). Μαζί μου θα είναι ο συνεργάτης μου Αντρέας Παπαπέτρου στο πιάνο και στο ακορντεόν. Όπως λέει και ο τίτλος (“Bouquet de Chansons”) θα είναι ένα μπουκέτο με τραγουδιά που αγαπάω, που έχω συνδεθεί μαζί τους μέσα από τα ταξίδια μου, τις μετακομίσεις μου, τις πατρίδες μου αλλά και τις συνεργασίες μου.

Μίλησε μας λίγο για τη συνεργασία σου με την Ευσταθία. Έχετε ξανασυνεργαστεί;
Όχι. Η γνωρίμια μας έχει μια όμορφη ιστορία. Η Ευσταθία ήρθε ξαφνικά στην καλλιτεχνική μου ζωή βλέποντας με σ’ ένα βιντεο στο Facebook ενα βράδυ που τραγουδούσα στο Vinylio wine etc στη Λεμεσό. Το βιντεο ανέβασε στη σελίδα της η φίλη της και ιδιοκτήτρια του μαγαζιού Βικτώρια Χαραλάμπους. Η Ευσταθία τραγουδάει κάθε χρόνο στο Βινύλιο. Ρώτησε, λοπόν, τη Βικτώρια: «Ποια είναι αυτή; Η φωνή της είναι λες και βγαίνει απο γραμμόφωνο. Έτσι η Βικτώρια αμέσως μας έφερε σε επαφή. Μετά από μερικούς μήνες ήρθε στην Κύπρο με την παράσταση «Η Εφημερίς των Κυριών» και συναντηθήκαμε. Ήταν η νύχτα που σχεδόν όλη η Κύπρος έβλεπε τον διαγωνισμό της Γιουροβίζιον με τη Φουρέιρα. Μετά από μερικές μέρες μου λέει: έχω μια ιδέα για σένα. Θα γράψω ένα έργο και εσύ θα είσαι η Ριρίκα Σβάιτσερ. Και έτσι ξεκίνησε το ταξίδι μας.
Μετά την Αγγλία θα μεταβώ στην Αθήνα στις 29 Οκτωβρίου για μια άλλη συναυλία στο σπίτι της Κϋπρου μαζί με τη χορωδία και την ορχήστρα του Δήμου Αγίου Αθανασίου, την οποία διευθύνει η Αντιγόνη Κυριακίδου. Η συναυλία λέγεται Παθκιά Παθκιά και παρουσιάζει κυπριακές μεσαιωνικές μελωδίες και σύγχρονες συνθέσεις εμπνευσμένες από αυτές. Και 28 Νοεμβρίου θα έχουμε την πρεμιέρα μας με την Ευσταθία στο Half Note στην Αθήνα. Το εργο που έγραψε η Ευσταθία λέγεται «Ο ταραχωδης βίος της Ριρίκας Σβάιτσερ», ένα μεταμοντέρνο κωμειδύλλιο και έχει μεγάλο ενδιαφέρον. (Κρατήσεις: +44 7463 693669 Εισιτήρια: https://www.eventbrite.com/e/elena-hadjiafxendi-world-music-bouquet-de-chansons-tickets-50331876999)

Στην Αθήνα έχεις ζήσει και εργαστεί για πολλά χρόνια. Τι σου λείπει από την Αθήνα;
Μου λείπει η ενέργεια αυτής της πόλης, οι πολλές επιλογές, η βόλτα στην Ακρόπολη και όλες αυτές οι γωνιές γεμάτες θέατρα.

Το 2017 επέστρεψες από το Λονδίνο μετά από 3 χρόνια επαγγελματικής πορείας εκεί, Τι κέρδισες από τα χρόνια σου στη Μητρόπολη της Ευρώπης;
Πολλά. Έφυγα άλλη και γύρισα άλλη. Οι εμπειρίες από το Λονδίνο είναι τόσες πολλές που δεν μπορώ να τις απαριθμήσω. Δοκίμασα, περπάτησα, έτρεξα, έμαθα, αγάπησα και μπορώ να πω με σιγουριά ότι χωρίς ταξίδι στην περιπέτεια δεν μπορείς να εξελιχθείς ή να βελτιωθείς.

Πόσο διαφορετικό είναι, αν είναι, να εργάζεσαι εκτός Κύπρου;
Στην Κύπρο είναι όλα πιο άμεσα, πιο γρήγορα και τελευταία στιγμή σε αντίθεση με το εξωτερικό. Αλλά εγώ έχω αναπτύξει το δικό μου τρόπο δουλειάς που χρησιμοποιώ όπου και αν είμαι. Θέλω να είμαι συνεπής, δοτική γεμάτη ορεξη και ενθουσιασμό.

Πέρσι σε είχαμε δει στη σειρά του ΣΙΓΜΑ “Γαλάτεια” φέτος απέχεις από την Κυπριακή τηλεόραση. Γιατί;
Φέτος ήθελα να κάνω λιγότερα πράγματα γιατί πέρσυ η χρόνια ήταν τόσο γεμάτη που κάπου χάθηκα μεσα στα πολλά και άδειασα. Φέτος είχα επιθυμία να ταξιδέψω έξω με συναυλίες και να που συμβαίνει.

Σου λείπει η τηλεόραση;
Δεν πρόλαβε να μου λειψει γιατί και μέχρι τον Ιούνιο είχα γυρίσματα και επίσης τώρα τον Σεπτέμβριο ήδη εμφανίστηκα στην τηλεοπτική σειρά La Familia. Νομίζω από τον Γενάρη και μετά θα έρθει πάλι η τηλεόραση.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;
Έχω πάλι πολύ γεμάτο πρόγραμμα με μουσικές παραστάσεις.
Για την ώρα 11 και 19 Οκτωβρίου συναυλία στην Κύπρο στο Sarah’s Jazz club, Λονδίνο συναυλία, Αθήνα συναυλία, μουσική παράσταση Αθήνα μέχρι Δεκέμβριο, 27 Δεκεμβρίου συναυλια Κύπρος, 14 Φεβρουαρίου στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της τράπεζας Κύπρου και άλλα πολλά.

——————————————————————————————————————————–
Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ
“Bouquet de Chansons”

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου στις 9 μ.μ.
@Balabam

58-60 High Rd, London N15 6JU, UK
Κρατήσεις: +44 7463 693669

Εισιτήρια: https://www.eventbrite.com/e/elena-hadjiafxendi-world-music-bouquet-de-chansons-tickets-50331876999

Η Ελληνοκύπρια ηθοποιός και σοπράνο Έλενα Χατζηαυξέντη με την ιδιαίτερη φωνή θα σας ταξιδέψει σ’ ενα μουσικό ταξίδι εμπνευσμένο από τα ταξίδια της στην Ευρώπη, τις πατρίδες της Κύπρο και Ελλάδα και τις ιστορίες που τις συνοδεύουν.
Ερωτικά ταγκό, γαλλικά τραγούδια της Πιαφ και του Ιβ Μονταν, μελώδιες του Χατζιδάκι και του Θεοδωράκη Ναπολιτάνικα τραγούδια, σουιγκ, ελληνικά ρεμπέτικα, βαλς, μπολέρο και ανατολίτικη μουσική που φλερτάρει με την τζαζ θα κάνουν τη νύχτα σας αξέχαστη.    

Συντελεστές

Έλενα Χατζηαυξέντη: ερμηνεία
Αντρέας Παπαπέτρου: Ακορντεόν και πιάνο 


Η Έλενα Χατζηαυξέντη είναι ηθοποιός και σοπράνο.  Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται μεταξύ Ελλάδας, Αγγλίας και Κύπρου στο θέατρο, στην τηλεόραση, στον κινηματογράφο και στη μουσική.  Στο θέατρό έχει ασχοληθεί με την αρχαία τραγωδια- κωμωδία, το σύγχρονο θέατρο, τον αυτοσχεδιασμό, την performance και τη δραματοποιημένη ποίηση.  Παράλληλα δημιουργεί τις δικές της παραστάσεις συνδιάζοντας τη μουσική με το θέατρο και την αφήγηση ιστοριών.   Ως ερμηνεύτρια ήρθε σε επαφή ιδιαίτερα με την οπερέττα, τη μελοποιημένη ποίηση, το cabaret, το Variete, το μιούζικαλ, το ελαφρό τραγούδι, την παραδοσιακή κυπριακή μουσική καθώς και με την ευρωπαϊκή μουσική του πρώτου μισού του 20ου αιώνα. 
Στην καλλιτεχνική της πορεία έχει συναντηθεί με σημαντικούς σκηνοθετες και συνθέτες όπως τους Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργο Χατζηνάσιο, Σπύρο Ευαγγελάτο, Θάνο Μικρούτσικο, Αλέξανδρο Ευκλείδη, Θοδωρή Οικονόμου, Γιώργο θεοφάνους, Κώστα Κακογιάννη, Ζωή Τηγανούρια κά.

 

Website: www.elenahadjiafxendi.com
https://www.youtube.com/watch?v=dL7znCmES8U


Ανδρέας Παπαπέτρου:

Ο Ανδρέας Παπαπέτρου είναι συνθέτης, ερευνητής, εκτελεστής και δάσκαλος μουσικής. Είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου σύνθεσης από το Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance. Οι συνθέσεις του περιλαμβάνουν έργα ποικίλων τεχνοτροπιών για διάφορα μεγέθη μουσικών συνόλων. Είναι πιανίστας και ακορντεονίστας και ειδικεύεται στην εκτέλεση έργων σύγχρονης μουσικής και στον αυτοσχεδιασμό. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στις κοινωνικές και μη-ηχητικές παραμέτρους της μουσικής πράξης.

Περισσότερες πληροφορίες: andreaspapapetrou.com

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Η Ελευθερία του Τύπου στη Κύπρο διανύει την ζωή εν τάφω χωρίς να αναμένεται καμιά ανάσταση, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον

Παγκόσμια Ημέρα για την Ελευθερία του Τύπου Της Γιώτας ΔημητρίουΑρχισυντάκτρια SkalaTimes “Με απόφαση της UNESCO, για το έτος 2024, η επέτειος της 3ης Μαΐου είναι

Δευτέρα της Λαμπρής στην Ορόκλινη με διασκέδαση, παιχνίδια, μουσική διαγωνισμούς και δωρεάν φλαούνες και ποτό

Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Ορόκλινης κύριος Νεόφυτος Φακοντής και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου διοργανώνουν ένα υπέροχο πρόγραμμα για τη Δευτέρα του Πάσχα, 6

error: Content is protected !!