Σκόνη,θόρυβοι και οπτική ρύπανση στην περιοχή Λιμανιού…

1

SkalaTimes

Η περιοχή πίσω από το λιμάνι Λάρνακας μοιάζει με εμπόλεμη ζώνη σε πολλά σημεία της, εγκαταλελειμμένα σπίτια, οπτική ρύπανση και ταμπέλες σπιτιών for sale, ενώ αρκετοί κάτοικοι (όσων σπιτιών δεν έχουν εγκαταλειφθεί) κάνουν έκκληση στις αρχές της πόλης, να μεριμνήσουν για την σκόνη που αναπνέουν καθημερινά, αλλά και για τους θορύβους που βγαίνουν από το λιμάνι ακόμη και τις βραδινές και μεταμεσονύχτιες ώρες, όπως λένε. H σκόνη, όπως λένε οι κάτοικοι της περιοχής, προέρχεται από το λιμάνι αλλά και από το χώρο στάθμευσης της αρχής λιμένων. 

3

Την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018 το διαδικτυακό περιοδικό της Λάρνακας, SkalaTimes, πραγματοποίησε επίσκεψη στην περιοχή, μετά από καταγγελίες κατοίκων που είχαν φτάσει κοντά μας.

5

Γυναίκα που μένει στην περιοχή ακριβώς δίπλα από το λιμάνι δήλωσε στο SkalaTimes : “έχω άσθμα το οποίο έχει επιδεινωθεί λόγω της σκόνης που αναπνέουμε καθημερινά. Ολόκληρο καλοκαίρι δεν μπορούσα να βγω στην βεράντα ή στην αυλή του σπιτιού μου. Ο κόσμος νομίζει πως έχουμε να αντιμετωπίσουμε μόνο τη σκόνη από το λιμάνι, όχι. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε επίσης τη σκόνη από το μεγάλο χώρο στάθμευσης πίσω από το λιμάνι (κοντά στα γραφεία των Κοινωνικών Ασφαλίσεων). Επικοινωνήσαμε με την Αρχή Λιμένων μας λένε να αποταθούμε στο Δημαρχείο, το Δημαρχείο μας λέει να αποταθούμε στην Αρχή Λιμένων….Υποφέρουμε!”

Το SkalaTimes επικοινώνησε με Δημοτικούς Συμβούλους του Δήμου Λάρνακας οι οποίοι επιβεβαίωσαν πως ο εν λόγω χώρος στάθμευσης ανήκει στην Αρχή Λιμένων.

16

Άντρας κάτοικος της περιοχής ανέφερε ότι “πέρα από τη σκόνη έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τους θορύβους που προέρχονται μέσα από το λιμάνι. Ούτε καν ξέρουμε τι είδους εργασίες γίνονται μέσα στο λιμάνι. Εσύ ξέρεις; Μας λένε δεν έγινε τελικά ενεργειακό. Δεν ξεπλένουν τις μολυσμένες σωλήνες για τις εξωρύξεις; Τι είναι αυτά τα μεγάλα φορτηγά που πηγαινοέρχονται; Τι είναι οι θόρυβοι που ακούμε τα μεσάνυχτα και τις πρωινές ώρες;”.

Ένα άλλο περιστατικό που ανέφερε στο SkalaTimes νεαρός κάτοικος της περιοχής είναι το πλύσιμο των δρόμων μπροστά από την είσοδο του λιμανιού, από μεγάλα φορτηγά. “Γιατί γίνεται αυτό; Δεν θα έπρεπε η Αρχή Λιμένων να εξηγήσει, αν μη τι άλλο στους κατοίκους της περιοχής, που η αυλή μας είναι δίπλα από το λιμάνι, τι είδους εργασίες γίνονται σήμερα μέσα στο λιμάνι; Δεν θα έπρεπε να ξέρω γιατί πλένονται οι δρόμοι λίγα μέτρα πιο κάτω από το σπίτι μου; Σήμερα έβγαλα και φωτογραφία το αυτοκίνητο που έπλενε τους δρόμους,αλλά δεν ξέρω αν φαίνεται καθαρά…Θέλουμε να ξέρουμε τι είδους εργασίες γίνονται σήμερα στο λιμάνι”.
(Πιο κάτω η φωτογραφία: )
21carΣε πρόσφατες δηλώσεις του ο Δήμαρχος Λάρνακας κ. Βύρας είχε πει ότι οι διαδικασίες για την ανάπτυξη του λιμανιού Λάρνακας προχωρούν θετικά:  “Τα τελικά έγγραφα προσφορών έχουν δοθεί στους επενδυτές οι οποίοι θα ετοιμάσουν την πρότασή τους μέχρι 5 Οκτωβρίου. Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι μεγάλα προβλήματα, όπως είναι το πλαφόν, έχουν αφαιρεθεί από τα τελικά έγγραφα των προσφορών, που ήταν ίσως ο σημαντικότερος ανασταλτικός παράγοντας για το επόμενο βήμα στην επένδυση. Φαίνεται ότι η απαίτησή μας έχει γίνει δεκτή και αναμένουμε το τέλος της διαδικασίας, το οποίο θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα είναι θετικό και ότι θα διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και από την άλλη θα δώσει νέες προοπτικές για την ανάπτυξη της πόλης και όλης της Κύπρου. Είναι από τα πιο σημαντικά έργα και λόγω του μεγέθους της επένδυσης και της τοποθεσίας του λιμανιού θα δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη”.

Και ενώ όλοι αναμένουμε, με συγκρατημένη αισιοδοξία, την 5η Οκτωβρίου, ευελπιστούμε ότι η πόλη μας θα κερδίσει την ανάπτυξη που της αξίζει και πως οι εικόνες ντροπής και οπτικής ρύπανσης θα διαγραφούν.

Η Λάρνακα έχει όλες τις φυσικές ομορφιές και προτερήματα και όμως δέχεται χτυπήματα από παντού. Ας ελπίσουμε πως αυτό θα αλλάξει.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!