Παιδιά και τροχαία δυστυχήματα….

Kids cars

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών  (ΕΤSC) (1), την τελευταία δεκαετία 8.100 παιδιά χάσανε τη ζωή τους στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κάθε μέρα στους δρόμους της Ευρώπης 30 παιδιά τραυματίζονται σοβαρά και 2 χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας τροχαίου δυστυχήματος. Το 50% των θανατηφόρων τροχαίων αφορά σε παιδιά-επιβάτες σε αυτοκίνητα, το 30% πεζούς και το 13% ποδηλάτες. Το 2,5%  του συνόλου των θανάσιμων τραυματισμών από τροχαία δυστυχήματα στην Ε.Ε είναι παιδιά, πράγμα που καθιστά τα παιδιά πιο ασφαλή, εξαιτίας της μικρότερής τους έκθεσης στην κυκλοφορία.

Τα παιδιά ηλικίας 10-13 ετών έχουν υψηλότερη πιθανότητα να χάσουν τη ζωή τους σε τροχαίο δυστύχημα, σε σχέση με τα παιδιά ηλικίας  5-9 ετών, καθώς είναι πιο πιθανό να μετακινούνται χωρίς τη συνοδεία ενηλίκων, και ειδικά από/προς το σχολείο τους. Από την ηλικία των 14 ετών τα ποσοστά κινδύνου αυξάνονται, καθώς αποκτούν πρόσβαση σε δίκυκλα και αυτοκίνητα.

Ο αντίκτυπος αυτών των θανάτων και των τραυματισμών είναι ανυπολόγιστος καθώς αλλάζει τη ζωή στην οικογένεια και το άτομο. Φέρει επίσης ένα οικονομικό κόστος, το οποίο εκτρέπει τους πόρους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση, τη βελτίωση της υγείας ή άλλων κοινωνικών αγαθών.

Τροχαία δυστυχήματα και παιδιά: Στοιχεία ανά χώρα
Τα παιδιά* είναι πιο ασφαλή στους δρόμους της Ευρώπης σήμερα, από ό,τι 10 χρόνια πριν. Ιδιαίτερα για την Ελλάδα, κατά τη δεκαετία 2006-2016 ο αριθμός των παιδιών ηλικίας 0-14 ετών που έχασαν τη ζωή τους στο δρόμο μειώθηκε σχεδόν στο μισό (19 θάνατοι το 2016 αντί για 36 το 2006) ενώ μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στους σοβαρούς τραυματισμούς. Το 2016, 15 παιδιά τραυματίστηκαν σοβαρά όταν το 2006 οι σοβαροί τραυματισμοί παιδιών ξεπερνούσαν τους 60 (βλέπε πίνακα στο τέλος του άρθρου)

* Στην παρούσα έκδοση με τον όρο «Παιδιά» αναφερόμαστε σε ανήλικα άτομα ηλικίας 0-14 ετών προκειμένου να καλύψουμε μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου, όλο δηλαδή το ηλικιακό φάσμα που αφορά την υποχρεωτική εκπαίδευση στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες. Για ηλικίες μεγαλύτερες των 15 ετών συμβουλευτείτε το RoadSafetyInbox Απρ. 2016 «Νέοι και οδήγηση»
http://www.ioas.gr/uploads/docs/2016/04/396.pdf

Πηγή:www.huffingtonpost.gr
kids3

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ακόμη μια βιβλιοπαρουσίαση για παιδιά στη Κοινοτική Βιβλίοθήκη Ορόκλινης με τη συγγραφέα Αικατερίνη Ζένιου

Αυτό το Σάββατο, η Παιδική Λέσχη Φιλαναγνωσίας της Βιβλιοθήκης του Κοινοτικού Συμβουλίου Ορόκλινης, φιλοξενεί την συγγραφέα Αικατερίνη Ζένιου, και μας παρουσιάζει διαδραστικά το παραμύθι “ΖΗΤΕΙΤΑΙ

error: Content is protected !!