Σε πείσμα της Απανθρωπιάς…

editirial

Tης Γιώτας Δημητρίου
(Αρχισυντάκτρια Skala Times)

Ένα πραγματικά, συγκλονιστικά, τραγικό γεγονός άφησε άφωνους τους περισσότερους από εμάς. Ένα στυγερό έγκλημα στη Λευκωσία.

Η συνέχεια; Ήταν ακριβώς όπως το γενικό επίπεδο αυτού του λαού: Χαμηλή και με μπόλικη υποκρισία.

Με ποιο δικαίωμα (συνείδηση) συνάδελφοι δημοσιογράφοι προχώρησαν σε σκιαγράφηση ατόμων πριν καλά καλά περάσουν οι πρώτες ώρες του στυγερού εγκλήματος;
Κάποτε,κάποιες στιγμές οφείλουμε όλοι να βγάζουμε τον σκασμό, για να είμαστε πρωτίστως Άνθρωποι και μετά “δημοσιογράφοι των πολλών κλικς”.
Όπως σωστά έγραψε η συνάδελφος δημοσιογράφος Άντρη Δανιήλ:
Ποια δεοντολογία ακριβώς τηρούμε οι δημοσιογράφοι, όταν κάνουμε ζωντανές τηλεοπτικές συνδέσεις από το σπίτι των δολοφονημένων, μεταδίδουμε συγκλονιστικές λεπτομέρειες για την πορεία των ερευνών, πλάθουμε σενάρια ζωγραφίζοντας την τραγωδία με ακρίβεια, γνωρίζουμε, αλλά 13 ώρες μετά, δεν λέμε τα ονόματα”.

Από τη μια οι δημοσιογράφοι και από την άλλη “ο κόσμος του facebook”.
Με πόση ευκολία οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δίκασαν, ξαναδίκασαν, κατέληξαν σε συμπεράσματα, πριν καλά καλά η αστυνομία προλάβει να διεκπεραιώσει το έργο της!

editorial2

Γενικότερα μιλώντας, πρέπει να γνωρίζουμε πως υπάρχουν φορές που όλοι ανεξαιρέτως οφείλουμε να σιωπούμε αντί να βιαζόμαστε να “εντυπωσιάσουμε” με ατάκες και απόψεις που ενδέχεται να βλάψουν με οποιοδήποτε τρόπο έρευνες ή να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη.

Ένας φίλος πριν λίγες μέρες έγραφε για κάποια γκουπ, των λίγων ατόμων, μέσα στο facebook που με δύο αναρτήσεις θεωρούν ότι αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας.
Δυστυχώς το αυτονόητο που λέει ότι επειδή ο κάθε πονεμένος έχει ένα μαραφέτι να εκφράζεται δημόσια δεν σημαίνει πως έχει δικαίωμα να γράφει ό,τι θέλει, δεν το αντιλαμβάνονται όλοι.

 

editoriall3Παρόλα αυτά, εκεί που λέω ότι πρέπει επιτέλους να “βγω” από το facebook και να απέχω από αυτή την “κοινωνία”, βλέπω κάποια όμορφα ποστ και αποφασίζω να “μείνω” γι αυτά.

Όπως το όμορφο ποστ της Δόμνας χθες που το “δανείστηκε” από τον Orwell:

Σε πείσμα της Απανθρωπιάς με τα χιλιάδες πέπλα : ” […] Αν μπορούμε να νιώσουμε πως αξίζει να παραμείνουμε άνθρωποι, ακόμα και αν αυτό δεν έχει κανένα αποτέλεσμα, τότε τους έχουμε νικήσει”. (George Orwell, “1984”)

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Η Ελευθερία του Τύπου στη Κύπρο διανύει την ζωή εν τάφω χωρίς να αναμένεται καμιά ανάσταση, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον

Παγκόσμια Ημέρα για την Ελευθερία του Τύπου Της Γιώτας ΔημητρίουΑρχισυντάκτρια SkalaTimes “Με απόφαση της UNESCO, για το έτος 2024, η επέτειος της 3ης Μαΐου είναι

Δευτέρα της Λαμπρής στην Ορόκλινη με διασκέδαση, παιχνίδια, μουσική διαγωνισμούς και δωρεάν φλαούνες και ποτό

Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Ορόκλινης κύριος Νεόφυτος Φακοντής και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου διοργανώνουν ένα υπέροχο πρόγραμμα για τη Δευτέρα του Πάσχα, 6

Εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης – Majestic στις 10, 11, 17 και 18 Μαΐου 2024

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων (18 Μαΐου) γιορτάζεται και φέτος, υπό τον τίτλο «Μουσεία, Εκπαίδευση και Έρευνα». Το γενικό πρόγραμμα των Μουσείων στην Κύπρο συντονίζει η

error: Content is protected !!