Ανακοίνωση LarnacAct σχετικά με το Μνημόνιο συναντίληψης για την απομάκρυνση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου

lca act

Ανακοίνωση LarnacAct για την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας για την συζήτηση του προσχέδιου μνημονίου συναντίληψης για την απομάκρυνση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από την πόλη και επαρχία Λάρνακας.

Ως ομάδα και ενεργοί πολίτες παρευρεθήκαμε στην πρόσφατη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 10 Απριλίου 2018, για να ακούσουμε με προσοχή τις απόψεις του Δημάρχου και των Δημοτικών Συμβούλων για ένα θέμα που καίει την πόλη της Λάρνακας εφόσον πρωτίστως θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια και υγεία χιλιάδων πολιτών. Δεν υπάρχουν πλέον ανοχές και αντοχές από τους κατοίκους της πόλης. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι και δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια κοροϊδίας και καθυστερήσεων.

Στο σημείο που έχουμε φτάσει υπάρχουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες για το ότι έγινε ή μάλλον για το τι δεν έγινε. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί πως υπάρχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης που βαραίνει τις εταιρείες οι οποίες εκμεταλλεύτηκαν την απραξία και κωλυσιεργία των κρατικών υπηρεσιών και την πολιτική ευθυνοφοβία, και εμφανίζονται συνεχώς με νέες απαιτήσεις και καθυστερούν τις ενέργειες τους για απομάκρυνση . Θεωρούμε απαράδεκτο όλη αυτή η κοροϊδία να παραμένει ατιμώρητη, χωρίς σοβαρές επιπτώσεις σε όσους έθεσαν τα χρονοδιαγράμματα με διατάγματα και δεν τα τήρησαν. Καλούμαστε και ερχόμαστε στο δίλημμα για ακόμα μια φορά κατά πόσο θα εμπιστευτούμε κρατικούς φορείς και εταιρείες που ήδη έχουν αποδειχθεί αναξιοποίητοι σε χρονοδιαγράμματα που οι ίδιοι έβαλαν. Με τα δεδομένα που έχουμε οφείλουμε να διεκδικήσουμε δυναμικά και να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για τον κοινό στόχο που έχουμε ως πόλη.

Αξίζει να σημειωθεί πως για πρώτη φορά στην ιστορία του θέματος υπάρχει σύμπνοια απόψεων όλων των δημοτικών ομάδων για τις προσθήκες και αλλαγές που πρέπει να περιληφθούν στο προσχέδιο μνημονίου και θεωρούμε ότι μόνο με αυτές μπορεί να γίνει αποδεκτό από τον Δήμο και ταυτόχρονα να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Αναμένουμε την άμεση απάντηση και αποδοχή της κυβέρνησης σε όλους τους όρους που θα θέσει ο Δήμος Λάρνακας. Η υγεία και ασφάλεια των κατοίκων της πόλης δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τελεί υπό διαπραγμάτευσή και πρέπει να αντιληφθούμε όλοι την σοβαρότητα της κατάστασης. Ας λάβουμε επιτέλους σοβαρά υπόψη τις Ευρωπαϊκές συστάσεις για το εν λόγω θέμα, με πιο πρόσφατη την έκθεση της Επιτροπής Αναφορών η οποία επισκέφθηκε την Λάρνακα μετά από καταγγελίες πολιτών, μεταξύ αυτών και της Ομάδας Larnaca Act. Ας σταματήσουν επιτέλους οι αρμόδιοι και πολιτικοί προϊστάμενοι να αγνοούν τον άμεσο και διαρκή κίνδυνο που θέτουν τους κατοίκους της Λάρνακας. Ήδη από την αρχή του χρόνου αριθμούμε 2 ατυχήματα. ποιος εγγυάται ότι το επόμενο ατύχημα –το οποίο είναι βέβαιο ότι σε κάποια φάση θα συμβεί δεδομένης της προχειρότητας και επικινδυνότητας των εγκαταστάσεων- θα είναι ελεγχόμενο; Ως κάτοικοι της πόλης και επαρχίας Λάρνακας είμαστε όπως πάντα έτοιμοι για να υποστηρίξουμε κάθε προσπάθεια η οποία θα γίνει για να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα το συντομότερο. Κανείς δε θα πρέπει να μένει απαθής και όλοι πρέπει να φροντίσουν στον να ασκηθεί συστηματικά έλεγχος.

Αυτή την στιγμή και με τα δεδομένα που έχουμε θεωρούμε ότι ο Δήμος ενωμένος καταβάλει μεγάλη προσπάθεια και εμείς είμαστε έτοιμοι να απαιτήσουμε και να διεκδικήσουμε δυναμικά και δραστικά την απομάκρυνση των επικίνδυνων εγκαταστάσεων το συντομότερο δυνατόν. Ως απλοί πολίτες και ομάδες πολιτών έχουμε καθήκον να εξετάζουμε όλα τα δεδομένα, να είμαστε ρεαλιστές και όχι επιπόλαιοι για χάρη συζητήσεων. Δεν φωνασκούμε χωρίς νόημα ούτε και ζητάμε ουτοπικά χρονοδιαγράμματα. Είμαστε ρεαλιστές και απαιτούμε το αυτονόητο: ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ.

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ο Βουλευτής Λάρνακας Ανδρέας Πασιουρτίδης στη Μπράγκα της Πορτογαλίας, με αναφορές στο Παλαιστινιακό και Κυπριακό

Μέσα από ανάρτηση του ο Βουλευτής Λάρνακας, ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης αναφέρθηκε στην συμμετοχή του στις εργασίες της 18ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της

error: Content is protected !!