Πολιτιστικό Διήμερο στις Κεδάρες

 ke1Ο ″Σύνδεσμος Αποδήμων Κεδαριτών″ και ο ″Πολιτιστικός Όμιλος Σαλίνα″ διοργάνωσαν στις 27 και 28 Μαΐου 2017 μία πλούσια πολιτιστική εκδήλωση που περιλάμβανε ιστορία, ποίηση, εικαστικά και δεξίωση με παραδοσιακά εδέσματα. Η πολιτιστική αυτή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου Κεδάρων και στο Σπίτι του Δασκάλου.

Η περιπετειώδης ζωή της φεουδάρχισσας των Πάνω και Κάτω Κεδάρων και μητέρας του τελευταίου Φράγκου βασιλιά της Κύπρου, Ιακώβου Β´Lusignan, της Ελληνίδας Μαρίας της Πατρινής, ήταν η κύρια έμπνευση της όλης εκδήλωσης στις Κέδαρες.
ke2
Η Δρ Νάσα Παταπίου, ιστορικός-ερευνήτρια, παρουσίασε σε διάλεξή της με τίτλο: ″Οι Κέδαρες, η Μαρία η Πατρινή και ο οίκος των Lusignan″ βασισμένη κυρίως σε αρχειακό υλικό τη ζωή και τις περιπέτειες της Μαρίας της Πατρινής, την οποία οι κύπριοι χρονογράφοι αποκαλούν σοφή και ωραία. Ο ζωγράφος Ανδρέας Παρασκευά σε έξι πίνακές του απεικόνισε σκηνές από τη ζωή της μητέρας του βασιλιά κα πεθεράς της Αικατερίνης Κορνάρο, εμπνευσμένες από το παραμύθι: ″Η κουτσομύτα″, το οποίο διάβασε ο ίδιος ενώπιον του κοινού.

Τέλος, η ποιήτρια Νάσα Παταπίου και ο ποιητής Ανδρέας Χατζηθωμάς διάβασαν ποιήματά τους εμπνευσμένα και αυτά από το πανέμορφο χωριό Κέδαρες.
ke3
Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου, τόσο Κεδαριτών που κατέφθασαν στο γενέθλιο τόπο τους για την εκδήλωση, αλλά και άλλων οι οποίοι όχι μόνο άκουσαν νέα στοιχεία για την ιστορία του χωριού τους και απόλαυσαν ποίηση και ζωγραφική εμπνευσμένη από τις Κέδαρες, αλλά γεύτηκαν επίσης παραδοσιακά εδέσματα, τα οποία με μεγάλη προθυμία ετοίμασαν Κεδαρίτισσες νοικοκυρές.
ke4

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!