Μαρία Λοϊζίδου Cooper “H ομοιοπαθητική μπορεί να λειτουργήσει από μόνη της ή μαζί με τη συμβατική ιατρική”

cooperH ομοιοπαθητικός Αγγλοκύπρια Μαρία Λοϊζίδου Cooper, η οποία εγκαταστάθηκε πρόσφατα στο χωριό Περβόλια, Λάρνακας, μας μυεί στον κόσμο της ομοιοπαθητικής, μας μιλά για τους μύθους και τις πραγματικότητες γύρω απ’ την εναλλακτική και συμβατή ιατρική και ανάμεσα σε άλλα τονίζει ότι “πέρα από τη βελτίωση της υγείας τους, τα άτομα που ακολουθούν την ομοιοπαθητική, αναφέρουν ότι, τα αποθέματα δύναμης και ενεργητικότητας τους αυξάνονται, γεγονός το οποίο οδηγεί, στη συνέχεια και στη βελτίωση της αυτοπεποίθησης, της ζωντάνιας και της θετικότητας τους”.

Της Γιώτας Δημητρίου

Μαρία πού και τι, έχεις σπουδάσει;
Όταν πήρα υποτροφία στο Ανώτερο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Κύπρου, για να σπουδάσω Πολιτικός Μηχανικός και όταν μετά, συνέχισα τις σπουδές μου στον ίδιο κλάδο, στο City University του Λονδίνου, ήμουν απόλυτα σίγουρη πως αυτός ήταν ο δρόμος για μένα. Μάλιστα, τελειώνοντας τις σπουδές μου, δούλεψα ως Πολιτικός Μηχανικός τόσο στις Αραβικές χώρες όσο και στην Αγγλία. Aργότερα έκανα οικογένεια, εγκαταστάθηκα στην Αγγλία και αποφάσισα να κάνω μια μεταπτυχιακή εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο του Hertfordshire στην Αγγλία για να μπορέσω να διοριστώ ως καθηγήτρια Μαθηματικών σε Γυμνάσια και Λύκεια στην Αγγλία. Μέχρι τότε συνέχιζα να πιστεύω πως οι θετικές επιστήμες ήταν ο δικός μου δρόμος.

Πότε, λοιπόν και πώς, μπήκε η ομοιοπαθητική στη ζωή σου;
Πολύ καλή ερώτηση, πραγματικά. Όταν οι κόρες μου ήταν μικρές και συναντιόμουν με τις άλλες μαμάδες στην Αγγλία όπου ζούσα, σε διάφορα γενέθλια, τις άκουσα, για πρώτη φορά στη ζωή μου, να μιλούν για το πώς «θεράπευαν» τα παιδιά τους χρησιμοποιώντας ομοιοπαθητικές κρέμες και θεραπείες. Δεν έδωσα ποτέ ιδιαίτερη σημασία αφού μέχρι τότε, για μένα, η ομοιοπαθητική δεν σήμαινε τίποτα απολύτως.

Πότε άρχισε να σημαίνει κάτι για σένα η ομοιοπαθητική, Μαρία;
Όταν πραγματικά την χρειάστηκα! Είχα προσέξει πως η μικρότερή μου κόρη άρχισε να παρουσιάζει κάποια προβλήματα ανάπτυξης. Δυστυχώς, οι διάφοροι γιατροί δεν μπόρεσαν να μας δώσουν οποιαδήποτε ικανοποιητική εξήγηση ή θεραπεία και τότε, για να την βοηθήσω, άρχισα να ψάχνω και να μελετώ διάφορες εναλλακτικές μεθόδους και θεραπείες.

Τι ιδιαίτερα λοιπόν σε τράβηξε στην ομοιοπαθητική;
Συνειδητοποίησα πως το μεγαλείο της ομοιοπαθητικής βρίσκεται στο γεγονός ότι είναι μια ολιστική, φυσική προσέγγιση χωρίς καθόλου παρενέργειες και μάλιστα με πολύ λογικό κόστος. Είχα ενθουσιαστεί τόσο πολύ με την ομοιοπαθητική που αποφάσισα να την μελετήσω ακόμα πιο βαθιά και ακόμα πιο σωστά.

Και τι έκανες;
Έκανα εγγραφή στο College of Practical Homeopathy του Λονδίνου και παρακολούθησα το τετραετές πρόγραμμα σπουδών του. Αποφοίτησα έχοντας αποκτήσει, εκτός από ακαδημαϊκές γνώσεις, και πάρα πολλή πρακτική εμπειρία.

Πώς συνέβηκε αυτό;
Ως φοιτητές και φοιτήτριες της ομοιοπαθητικής έπρεπε κάθε Σάββατο, να βλέπουμε ασθενείς, πάντα κάτω από την επίβλεψη των καθηγητών μας. Αυτό ήταν για μένα μια πάρα πολύ χρήσιμη εμπειρία γιατί έτσι, μπόρεσα «να χειριστώ» παρά πολλών ειδών ασθένειες από απλή βρογχίτιδα, ωτίτιδα, και λαρυγγίτιδα μέχρι κρίσεις πανικού, κατάθλιψη και όχι μόνο.

Ποιά είναι, κατά τη γνώμη σου, η σχέση της ομοιοπαθητικής με τη συμβατική ιατρική;
Σίγουρα η ομοιοπαθητική δεν μπορεί να θεραπεύει ένα σπασμένο χέρι,ούτε μπορεί να χειριστεί μια επείγουσα αιμορραγία. Εδώ υπερτερεί η συμβατική ιατρική όπως επίσης και στο γεγονός ότι μπορεί να κάνει καλύτερη διάγνωση μιας ασθένειας με τις διάφορες επιστημονικές μεθόδους που χρησιμοποιεί. Όμως… Πιστεύω πως, στο χειρισμό χρόνιων προβλημάτων υγείας, τα αποτελέσματα της συμβατικής ιατρικής δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο της ομοιοπαθητικής γιατί δυστυχώς, η συμβατή ιατρική ασχολείται με την ανακούφιση των συμπτωμάτων και όχι με την αιτία που τα δημιούργησε και την μόνιμη εξάλειψη της αιτίας αυτής. Πιστεύω ακόμα πως, η μεγάλη εξάρτηση στη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθεί η συμβατική ιατρική έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών παρενεργειών οι οποίες χρειάζονται επιπρόσθετη φαρμακευτική αγωγή για να αντιμετωπιστούν.

Η ομοιοπαθητική είναι κατά της συμβατικής ιατρικής;
Κάθε άλλο! Ανάλογα με την περίπτωση η ομοιοπαθητική μπορεί να λειτουργήσει από μόνη της ή μαζί με τη συμβατική ιατρική, για ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Άρα, Μαρία, τι προσπαθεί να δώσει η ομοιοπαθητική στον άνθρωπο;
Η ομοιοπαθητική είναι μια ενεργειακή μορφή θεραπείας η οποία δεν χρησιμοποιεί οποιεσδήποτε βλαβερές ουσίες και δεν προκαλεί οποιεσδήποτε παρενέργειες. Αντίθετα, ενεργοποιεί το σώμα για να γιατρευτεί από μόνο του. Δίνει δηλαδή στα άτομα που την ακολουθούν τη δυνατότητα να ελέγξουν ολιστικά (σώμα, μυαλό, πνεύμα) τον εαυτό τους και με τον τρόπο αυτό δυναμώνει τους ανθρώπους. Πέρα από τη βελτίωση της υγείας τους, τα άτομα που ακολουθούν την ομοιοπαθητική, αναφέρουν ότι, τα αποθέματα δύναμης και ενεργητικότητας τους αυξάνονται, γεγονός το οποίο οδηγεί, στη συνέχεια και στη βελτίωση της αυτοπεποίθησης, της ζωντάνιας και της θετικότητάς τους.

Ένας από τους λόγους που πολλοί δεν καταφεύγουν στην ομοιοπαθητική είναι γιατί πιστεύουν ότι πρέπει να σταματήσουν εντελώς την καφεΐνη. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Αυτό είναι κάτι που έχω ακούσει μόνο στην Κύπρο και πρέπει να ομολογήσω ότι δεν ξέρω από πού πηγάζει. Εκείνο που εμείς διδαχτήκαμε είναι ότι, δεν χρειάζεται να σταματήσει κάποιος την καφεΐνη όταν ακολουθεί ομοιοπαθητικές θεραπείες. Το μόνο απλό και απόλυτα λογικό, που χρειάζεται να κάνει είναι να μην πιει καφεΐνη εκείνα τα λίγα λεπτά που το ομοιοπαθητικό «χαπάκι» είναι κάτω από τη γλώσσα του και διαλύεται. Μόνο αυτό!

Εκτός από αυτό το παράξενο που έχεις συναντήσει στην Κύπρο σε σχέση με την ομοιοπαθητική, το μύθο για την καφεΐνη δηλαδή, έχεις εντοπίσει οποιεσδήποτε άλλες διαφορές όσον αφορά την αντιμετώπιση της ομοιοπαθητικής στην Αγγλία και στην Κύπρο;
Ήταν για μένα ευχάριστη έκπληξη να συνειδητοποιήσω ότι η ομοιοπαθητική είναι πολύ πιο γνωστή, πιο αποδεκτή και πιο δημοφιλής στην Κύπρο από ότι είναι στην Αγγλία!

Αλήθεια; Γιατί νομίζεις συμβαίνει αυτό;
Πιστεύω πως ένας λόγος για αυτό μπορεί να είναι το γεγονός ότι η συμβατική ιατρική είναι εντελώς δωρεάν για όλους στην Αγγλία άρα μάλλον το θεωρούν αχρείαστο να πληρώσουν για την υγεία τους ακολουθώντας, είτε ομοιοπαθητική είτε οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική θεραπεία.

Άρα από την εμπειρία που έχεις μέχρι τώρα στην Κύπρο βρήκες ότι οι Κύπριοι ακολουθούν την ομοιοπαθητική για να γιατρευτούν από διάφορες αρρώστιες;
Και όχι μόνο!

Τι εννοείς;
Πρόσεξα πως, ενώ στην Αγγλία ακολουθούν την ομοιοπαθητική για να σταματήσουν το υπερβολικό ποτό ή τα ναρκωτικά, στην Κύπρο, υπήρξε πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για το σταμάτημα του καπνίσματος, με τη βοήθεια της ομοιοπαθητικής.

Αλήθεια;
Ναι! Τολμώ να πω ότι περίπου οι μισές περιπτώσεις που έχω χειριστεί μέχρι σήμερα στην Κύπρο, και μάλιστα με εξαιρετικά, τολμώ να πω, αποτελέσματα, αφορούσαν άτομα που αποφάσισαν να σταματήσουν το κάπνισμα μια για πάντα. Να το σταματήσουν χωρίς να δυσκολευτούν ή να ταλαιπωρηθούν και κυρίως, χωρίς να παλινδρομήσουν.

Άρα Μαρία, ήρθες στην Κύπρο για να μας θεραπεύσεις από διάφορες αρρώστιες και να μας βοηθήσεις να σταματήσουμε το κάπνισμα;
Για αυτά αλλά και για άλλα πολλά! (Χαμογελά) Ήλθα για να βοηθήσω όσο πιο πολλά άτομα μια και με την ομοιοπαθητική μπορούν να δυναμώσουν τα διάφορα ταλαιπωρημένα όργανα του σώματος, μπορούν να εξαλειφθούν ή να μειωθούν οι διάφορες παρενέργειες των φαρμάκων που χρησιμοποιεί η συμβατική ιατρική, μπορούν να βοηθηθούν έγκυες γυναίκες στην ψυχολογική αλλά και τη σωματική προετοιμασία τους πριν τον τοκετό και στην όλη ενδυνάμωση του ίδιου του εμβρύου. Η ομοιοπαθητική μπορεί ακόμα να βοηθήσει άτομα που υποφέρουν από θλίψη εξαιτίας χαμού κάποιου αγαπημένου τους ατόμου, της δουλειάς ή της περιουσίας τους και γενικά να χειριστούν οποιοδήποτε άλλο νοητικό τραύμα που μπορεί να δημιουργήθηκε για παράδειγμα μετά από κάποιο δυστύχημα ή μετά από οποιαδήποτε μορφή βίας.
Η ομοιοπαθητική μπορεί ακόμα να βοηθήσει περιπτώσεις παιδιών με αυτισμό, υπερηλίκων με τη νόσο του Αλτσχάιμερ και διαβητικών με διαβήτη τύπου δύο. Άρα, η ομοιοπαθητική ταιριάζει για κάθε άτομο, για κάθε ηλικία.

Μπορεί όμως, ένας καρκινοπαθής ή ένας ασθενής με άσθμα ή με οποιαδήποτε άλλη σοβαρή ασθένεια να συνδυάσει την ομοιοπαθητική με τη συμβατική ιατρική;
Να συνδυάσει, «ναι», μια και η ομοιοπαθητική δεν συγκρούεται με τη συμβατική ιατρική αφού οι θεραπείες της είναι καθαρά ενέργεια και όχι χημικές ουσίες.

Όταν λοιπόν έρθει κάποιος σε σένα για βοήθεια του δίνεις μόνο ομοιοπαθητικές θεραπείες;
Ναι, σε συνδυασμό με εισηγήσεις μου για συμπληρώματα διατροφής, για βότανα καθώς και για κάποιες αλλαγές στον τρόπο διατροφής πάντα φυσικά, ανάλογα με την κάθε περίπτωση.

Πού μπορεί να σε βρει κάποιος, Μαρία;
Στο τηλέφωνο 99850544 ή στο email mariacooper@cytanet.com.cy
Μπορώ να δω άτομα, είτε στη βάση μου που είναι στα Περβόλια Λάρνακας, είτε σε δυο άλλους χώρους στη Λάρνακα και στη Λευκωσία.

Ποιο είναι το δικό σου μήνυμα στους αναγνώστες μας;
Μια και η καλή υγεία οδηγεί στην ευτυχία, το δικό μου μήνυμα είναι ότι η απλή πρόληψη είναι καλύτερη από οποιαδήποτε θεραπεία. Μια σωστή διατροφή συνδυασμένη με ηρεμία και γαλήνη που δημιουργούν όμορφα συναισθήματα αγάπης και θετικότητας σε συνδυασμό με κάποια σωματική άσκηση και ενασχόληση με ευχάριστες δραστηριότητες χωρίς άγχος, ένταση και αγωνία, είναι πιστεύω η καλύτερη συνταγή για σωματική, νοητική και πνευματική υγεία και αυτή την υγεία εύχομαι σε όλους τους αναγνώστες σας!

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Πράσινη πόλη και πάλι η Αθηένου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΓΙΑ 6 Η ΣΥΝΕΧΗ ΧΡΟΝΙΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΕΝΟΥ ΒΡΑΒΕΥΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΔΥΟ ΕΡΓΑ ΤΟΥ Ο Δήμος

Χρίστος Ορφανίδης: «Άσχετες και επιπόλαιες δηλώσεις υποψηφίου Δημάρχου Λεμεσού κ. Γιάννη Αρμεύτη»

ΓΡΑΠΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ κ. ΧΡΙΣΤΟΥ ΟΡΦΑΝΙΔΗ «Άσχετες και επιπόλαιες δηλώσεις υποψηφίου Δημάρχου Λεμεσού κ. Γιάννη Αρμεύτη» Την πρόσφατη δήλωση του υποψήφιου

error: Content is protected !!