Το νομοσχέδιο για την πρόσβαση σε πληροφορίες απειλείται από υπερβολικές εξαιρέσεις

infoo

Δελτίο Τύπου

Μαδρίτη, 31 Μαρτίου 2017 – Ο ευρωπαϊκός μη κυβερνητικός οργανισμός για τη διαφάνεια Access Info Europe μαζί με 30 διεθνείς και κυπριακές οργανώσεις έχει σήμερα καλέσει την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να εξασφαλίσει ότι οι εξαιρέσεις του προσχεδίου του νομοσχεδίου για τη πρόσβαση σε πληροφορίες πληρούν τα διεθνή πρότυπα για τη διαφάνεια.

Mέσω της επιστολης, παροτρύνουμε τον Υπουργό Δικαιοσύνης της Κύπρου κ. Ιωνά Νικολάου, ο οποίος είναι ο αρμόδιος για τον νόμο, να αποσύρει τις πέντε απόλυτες εξαιρέσεις [1], και αντ’ αυτών να εξασφαλιστει ότι οι πληροφορίες μπορούν να απορριφθούν μόνο σε περιπτώσεις που η δημοσίευση τους θα προκαλέσει ζημιά («harm test»), εκτός εάν υπάρχει υπέρτερο δημόσιο συμφέρον («public interest test»).

«Ο Υπουργός είχε παλαιότερα δεσμευτεί ότι το νομοσχέδιο όταν θα παρουσιαστεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα είναι ένα από τα καλύτερα σε επίπεδο διαφάνειας στην Ευρώπη, αλλά είναι απογοητευτικό να διαπιστώνει κανείς ότι το παρόν νομοσχέδιο που συζητιέται στην Επιτροπή Νομικών, δεν πληροί αυτές τις σημαντικές, αλλά πολύ βασικές αρχές, » δήλωσε ο Ανδρέας Παύλου, ερευνητής στον μη κυβερνητικό οργανισμό Access Info Europe.

Οι δημόσιοι φορείς ή τα τμήματα της δημόσιας υπηρεσίας θα πρέπει να εξισορροπήσουν ανάμεσα στην ανάγκη να αποφευχθεί η ζημιά στο εξαιρούμενο συμφέρον και στη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος. Τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα για τη διαφάνεια είναι ξεκάθαρα όσον αφορά το θέμα της απόρριψης μίας αίτησης για πρόσβαση στις πληροφορίες: πρέπει να δίνονται ακριβείς λόγοι γιατί η εξαίρεση έχει εφαρμοστεί στην προκειμένη περίπτωση.
politia

«Οι απόλυτες εξαιρέσεις στο νομοσχέδιο για την πρόσβαση σε πληροφορίες που κατέχονται από δημόσιους φορείς θα περιορίσουν σημαντικά τη δυνατότητα των πολιτών να καθιστούν τους δημόσιους λειτουργούς υπόλογους, να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και να ενισχυθεί η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων», συμπλήρωσε ο Παύλου.

Εάν η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει ένα νομοσχέδιο που να πληροί τα ελάχιστα πρότυπα διαφάνειας στην Ευρώπη, δεν θα είναι σε θέση να επικυρώσει τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης του 2008 για την πρόσβαση στα δημόσια έγγραφα. Η Κύπρος και το Λουξεμβούργο είναι οι τελευταίες δύο χώρες της Ευρώπης που απέμειναν χωρίς αντίστοιχο νόμο.

Κατά την τρέχουσα περίοδο, το νομοσχέδιο συζητιέται κατ’άρθρο στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Μπορείτε να διαβάσετε εδώ την επιστολή που έχει αποσταλεί στον Υπουργό Δικαιοσύνης: Επιστολή στον Υπουργό Δικαιοσύνης.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ επικοινωνήστε:

Andreas Pavlou | Access Info Europe
andreas@access-info.org or call +34 913 656 558

Δόξια Μηνά| Πολιτεία Κύπρος
dmina.politeia.cyprus@gmail.com

[1] Όπως ορίζεται στο Άρθρο 19(1) – η πρόσβαση σε πληροφορίες μέσω άλλων μεθόδων, πληροφορίες που σχετίζονται με ή παρέχονται από σώματα ασφαλείας, πληροφορίες που περιλαμβάνονται σε δικαστικά αρχεία, κοινοβουλευτικές πληροφορίες, πληροφορίες που δόθηκαν υπό τον όρο εμπιστευτικότητας και εχεμύθειας.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

ΔΗΣΥ για Βασιλικό: “Αναμένουμε από την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις αλλά και να αναλάβει τις ευθύνες της, έτσι ώστε ένα έργο ζωτικής σημασίας να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί”

Δήλωση Αντιπροέδρου και Βουλεύτριας, κ. Σάβιας Ορφανίδου για το τερματικό στο Βασιλικό Τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση

error: Content is protected !!