Μητροπολίτης Κιτίου: “Δεν υφίσταται η συμφωνία ανταλλαγής της Διανελλείου”

mitro

Αναδημοσιεύουμε από την ιστοσελίδα dialogos.com.cy το άρθρο του συναδέλφου Τάσου Περδίου το οποίο αξίζει να διαβαστεί απ’ όλους τους Λαρνακείς, κι όχι μόνο.

Για όσους ρομαντικούς οραματίζονταν ένα ολοκαίνουργιο σχολείο στη θέση της Διανελλείου Τεχνικής Σχολής, να κοσμεί το κέντρο της Λάρνακας τα αμέσως επόμενα χρόνια, ρομαντισμοί τέλος. Με δηλώσεις του στη “Χαραυγή” ο Μητροπολίτης Κιτίου βάζει οριστικά τέρμα σε αυτό το όραμα ξεκαθαρίζοντας με ύφος που δεν επιδέχεται παρερμηνειών ότι δεν υφίσταται πλέον η συμφωνία ανταλλαγής της Διανελλείου με το Κράτος ώστε το τεμάχιο να δοθεί στο υπουργείο Παιδείας για να κτιστεί δημόσιο σχολείο.

Δεν υπάρχει ανταλλαγή με την εξής έννοια. Το Κράτος δεν έδωσε ανάλογη γη ίσης αξίας στο Διανέλλειο Ορφανοτροφείο ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με την ανταλλαγή. Το Ορφανοτροφείο αποσύρθηκε από τη συμφωνία και είναι ελεύθερο να αξιοποιήσει τη γη όπως επιθυμεί. Αν προκύψει ενδιαφέρον θα προχωρήσουμε στην αξιοποίηση της γης” κατέστησε σαφές ο Κιτίου Χρυσόστομος αναφερόμενος προφανώς σε εμπορική αξιοποίηση της γης, κάτι για το οποίο ήδη έχει γίνει αναφορά σε συνεδρία της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Ζητήσαμε από τον Μητροπολίτη να γίνει συγκεκριμένος ως προς την αξία της γης που προτάθηκε στη Μητρόπολη Κιτίου ως διαχειρίστρια του Διανέλλειου Ορφανοτροφείου το οποίο κατέχει τη γη και απάντησε ότι η αξία της γης που προτάθηκε ήταν χαμηλότερη από ένα εκατομμύριο ευρώ. “Δεν μπορούσε να γίνει ανταλλαγή με αυτά τα δεδομένα” συνέχισε ο Μητροπολίτης μιλώντας με σαφείς οικονομικούς όρους.

Σε ερώτησή μας για το ποιος ευθύνεται για το γεγονός ότι σχεδόν τρία χρόνια μετά τη συμφωνία Μητρόπολης και Κυβέρνησης για ανταλλαγή, δεν έγινε κατορθωτό να προχωρήσει η συμφωνία, δεν κρύφτηκε πίσω από τα λόγια του δακτυλοδείχνοντας τον υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο ως υπεύθυνο:

Έγινε μια πρόταση η οποία δεν ήταν ανάλογη της αξίας της γης. Είπε ο υπουργός Εσωτερικών να γίνει άλλη πρόταση. Κάποιοι πληροφόρησαν κακώς τον υπουργό Εσωτερικών ότι δεν δέχεται ο Μητροπολίτης. Αποτάθηκα ο ίδιος στο Κτηματολόγιο και ζήτησα το λόγο και μου απάντησαν ότι κανένας δεν πληροφόρησε τον υπουργό ότι δεν αποδέχομαι εγώ να γίνει άλλη πρόταση. Πώς είπε ο υπουργός Εσωτερικών σε συνεδρία στην οποία δεν ήμουν εγώ παρών ότι δεν δέχεται ο Μητροπολίτης Κιτίου αφού δεν τον πληροφόρησε κανένας;” είπε χαρακτηριστικά βάλλοντας κατά του υπουργού Εσωτερικών και αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι ο υπουργός και η Κυβέρνηση που ηθελημένα οδήγησαν την υπόθεση σε ναυάγιο.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, απέσυρα εγώ το ενδιαφέρον για ανταλλαγή. Είμαστε πλέον ελεύθεροι να αξιοποιήσουμε τη Διανέλλειο και αν υπάρξει ενδιαφέρον θα προχωρήσουμε” κατέστησε σαφές ο Κιτίου Χρυσόστομος ο οποίος επανέλαβε ότι η ευθύνη του ναυαγίου ανήκει στον υπουργό Εσωτερικών. “Εμείς τους είπαμε να μας προτείνουν γη ανάλογης αξίας και εκτός Λάρνακας. Είπαμε να εκτιμηθεί η αξία από το Κτηματολόγιο και από ανεξάρτητο εκτιμητή. Δεν έγινε τίποτε” πρόσθεσε σαφώς ενοχλημένος από τη στάση του Σ. Χάσικου.

Επιβεβαίωση για Mall στην περιοχή του νέου ΓΣΖ

Στις δηλώσεις του στη “Χαραυγή” και ερωτηθείς σχετικά, ο Μητροπολίτης Κιτίου επιβεβαίωσε τη συμφωνία της εκκλησίας για ανέγερση τεραστίων διαστάσεων εμπορικού κέντρου mall στην περιοχή του νέου ΓΣΖ στη Λάρνακα. “Η συμφωνία για την οποία με ρωτάτε ισχύει” απάντησε ο Μητροπολίτης ο οποίος αποκάλυψε ότι πρόκειται για συμφωνία ενοικίασης του τεμαχίου για 33 χρόνια με δικαίωμα ανανέωσης.

Επιβεβαίωσε επίσης ότι η σύμβαση έχει υπογραφεί με εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στη Νότιο Αφρική. “Έχει υπογράψει η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Κοντού που είναι ιδιοκτήτρια της γης με την εταιρεία. Τώρα αναμένουμε εγκρίσεις από τα αρμόδια τμήματα. Θα είναι ένα έργο μοναδικό για τη Λάρνακα” πρόσθεσε ο Μητροπολίτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκκλησιαστική γη είναι έκτασης 50 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων (37 σκάλες γης) και στο χώρο, ο οποίος είναι το τεμάχιο απέναντι από το χώρο στάθμευσης του νέου ΓΣΖ, θα ανεγερθεί mall με εμπορικά καταστήματα, χώρους εστίασης και αίθουσες κινηματογράφου μεταξύ άλλων. Ήδη, όπως πληροφορούμαστε, ο δήμος Λάρνακας έχει παραλάβει την αίτηση για έκδοση πολεοδομικής άδειας για το εμπορικό κέντρο.

Τάσος Περδίος

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Πολιτιστική ατζέντα Δήμου Λάρνακας

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΕΚΘΕΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ Έκθεση της Τούλας Λιασή με τίτλο «Συγχρονίζοντας την Ιστορία» Διοργανωτής: Δήμος Λάρνακας Διάρκεια έκθεσης: 26 Απριλίου –  31 Ιουλίου 2024

error: Content is protected !!