«Χίλια Μύρια Κύματα»

thumbnail_ΧΙΛΙΑ ΜΥΡΙΑ ΚΥΜΑΤΑ

Εικαστική έκθεση «Χίλια Μύρια Κύματα» 
22/07-12/08/16

Εξερευνούμε τη γοητεία και τη μαγεία της θάλασσας, τα οράματα, τα αρώματα, τις γεύσεις, τους ήχους και τα χρώματα που μπλέκονται με το υγρό στοιχείο που περιβάλλει το νησί μας. Μια έκθεση της οποίας τα έργα έχουν επηρεασθεί από τα ζεστά νερά της Μεσογείου, σαν ένα δοχείο ιδεών, σαν μια αφήγηση λαϊκού παραμυθιού, συνυφασμένα με τη μυθολογία και τη φαντασία.

Ο επισκέπτης καλείται να ανατρέξει στο υγρό στοιχείο και να αφεθεί στα συναισθήματα που τον πλημμυρίζουν κάθε φορά που αντικρίζει την κυπριακή θάλασσα, μέσα από τις αισθήσεις και τους προβληματισμούς 21 καλλιτεχνών. Καλείται να επικοινωνήσει με τα έργα τους, μέσα από τα χρώματα, τα σχήματα, τις συνθέσεις και κατασκευές, αλλά και τις ιστορίες που γεννήθηκαν μέσα από τους μανιασμένους αφρούς της θάλασσάς μας.   
 
Η θάλασσα θεωρείται όντως ως μια αρχέγονη πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες και εκφράζεται τόσο μέσα από εικόνες όσο και μέσα από ιστορίες. Ο απέραντος μαγικός βυθός με τα κρυμμένα μυστικά, αλλά και οι βαθυγάλανες ακτές, υπήρξαν από καταβολής κόσμου στοιχεία άνθησης για τον άνθρωπο στον πνευματικό, πολιτιστικό η κοινωνικό τομέα. Ήταν και είναι πρωταρχικής σημασίας στοιχείο για την πολιτισμική ανάπτυξη του ανθρώπου από τη γένεσή του, όντας συντριπτικά μεγαλύτερη σε όγκο και έκταση έναντι της ξηράς και συμβάλλει ποικιλοτρόπως στον πολυεπίπεδο διάλογο πολιτισμών.

Ο ρόλος της θάλασσας αντανακλάται μέσα από τα βιώματα του ανθρώπινου πολιτισμού με τρόπους αντιφατικούς, ισχύος και ηρεμίας. Μέσα στους αιώνες έχει χαρακτηριστεί επιπλέον σαν εχθρικό και επικίνδυνο στοιχείο, απ’ όπουξεπετάγονται φανταστικά και μυθικά πλάσματα, οι κύριοι ήρωες σε θρύλους και εικονικές ιστορίες. Η διάφανη και ρευστή της οντότητα, κάθε άλλο παρά εύκολη είναι να νικηθεί και να κατακτηθεί. Γι’ αυτό  τα νερά της έχουν θεωρηθεί νερά πολέμων και συγκρούσεων από αρχαίους πολιτισμούς μέχρι και νεότερους, ώστε να είναι πλέον δύσκολο να καθοριστεί η καταγωγή και η αυθεντικότητά τους.

Η εικαστική έκθεση έχει ως σκοπό τη διερεύνηση της σχέσης του ανθρώπου με τη θάλασσα ως στοιχείο μετάβασης, φαντασίας και πραγματικότητας. Αυτή η ποικιλόμορφη ουσία κουβαλά ένα ταραχώδες παρελθόν, χνάρια των πρώτων αμφίβιων, τραγούδια αποχαιρετισμού, όνειρα κι ελπίδες.

Λέγεται πως μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις και αυτή η εικαστική πρόσκληση δεν έχει μόνο σκοπό να παρουσιάσει απλά όμορφες εικόνες, αλλά και αισθήσεις που παγιδεύτηκαν στη φαντασία των καλλιτεχνών μέσα από τα βιώματα, τις απόψεις και τις σκέψεις τους. Μέσα από την προσωπική τους οπτική γωνία καταφέρνουν ν’ αποθανατίσουν με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο, τα ‘μυστικά’ του θαλάσσιου αυτού κόσμου και να δημιουργήσουν ένα πολύπλευρο περιβάλλον που στοχεύει να εξερευνήσει κοινωνικές, πολιτικές, ιστορικές και φανταστικές ενότητες.

Η εικαστική έκθεση « Χίλια Μύρια Κύματα » αναδεικνύει μια αξιόλογη συλλογή με έργα των: Ανδρέα Παρασκευά, Ανδρέα Τόμπλιν, Αντώνη Νεοφύτου, Aριστοτέλη Δημητρίου, Βάσου Δημητρίου, Γιώτας Ιωαννίδου, Γιώργου Σκοτεινού, Ελίζαμπεθ Χόακ Ντόεριγκ, Elias Zaarour, Εύρου Α. Ευρυβιάδη, Θέκλας Παπαδοπούλου, Ίρμας Βούλγαρη, Λίας Λαπήθη, Μαίρης Πλάντ, Μαρίας Παπαχαραλάμπους, Μαριάμ Σουχάνοβα Φουκαρά,  Mathieu Devavry, Ξένιας Κοντεάτη, Χρίστου Φουκαρά, Ρήνου Στεφανή, Σούζαν Βάργκας.

Διοργανώνεται από την πολιτιστική ομάδα «Σαλίνα» και θα λάβει χώρα από τις 22 Ιουλίου μέχρι τις 12 Αυγούστου στον Πολυχώρο Αποθήκες στη Λάρνακα. 
Στα πλαίσια της έκθεσης θα παρουσιαστούν παράλληλες εκδηλώσεις, όπως μια σειρά εργαστηρίων και εκδηλώσεων που καλύπτουν και άλλους πολιτιστικούς τομείς, με συμβατικό και ασυνήθιστο χαρακτήρα.

  • 26/07, 20:00 – 21:00

Διάλεξη  ” Η θάλασσα μέσα από μια αρχαιολογική σκοπιά” από Μαρία Μιχαήλ & Κατερίνα Μαυρομίχαλου
Διάλεξη ” Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μεσόγειος θάλασσα ” από Δρ. Δημήτρη Παπαζαχαρίου.

 

  • 02/08, 20:00

Ποιητική βραδιά  σχετικά με τα ανθρώπινα συναισθήματα και ιστορίες εμπνευσμένες από τα νερά μας,  που διοργανώνει ο Ανδρέας Χατζηθωμάς, συνοδεία ζωντανής μουσικής με τη Βερόνικα Αλωνεύτου.

 

  • 06/08, 16:30 – 19:00

Εργαστήρι για παιδιά “Μαθαίνω και δημιουργώ με τα σκουπίδια της θάλασσας ” σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ.

 

  • 12/08. 20:00

Βιωματικό Εργαστήριο από μαρτυρίες ανθρώπων που ζουν τη θάλασσα καθημερινά.

 

Ήλια Νεοφύτου – επιμελήτρια έκθεσης University for the Creative Arts, Κέντ

 

* Η Πολιτιστική ομάδα «Σαλίνα» απαρτίζεται από: Δρ. Νίκη Ζαντή (Ακαδημαϊκός –  Πολιτιστική Διαχείριση) Άρτεμις Καραγιάννη (Διοργανωτής εκδηλώσεων) Δρ. Στέφανος Χριστοδουλίδης (Ακαδημαϊκός – Αρχιτεκτονική Εσωτερικού Χώρου) Ανδρέας Χατζηθωμάς (Συγγραφέας – Εκδότης – Φιλόλογος) Θεοχάρης Καραγιάννης (Συλλέκτης και Μελετητής Τέχνης) Μαρία Κουζαπά (Αρχιτέκτονας Τοπίου –Επιμελήτρια – Εκδότρια).

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ο Νεόφυτος Φακοντής παρουσιάζει τις θέσεις και το όραμα του για την Ορόκλινη, δίπλα του ο Δήμαρχος Βύρας

Ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Ορόκλινης και υποψήφιος Αντιδήμαρχος Ορόκλινης μας προσκαλεί στην τελική προεκλογική του συγκέντρωση όπου θα παρουσιάσει τις υέσεις και το όραμα

Η Επιτροπή Ανάπτυξης πόλης και επαρχίας Λάρνακας καλεί τον Υπουργό να ξεκαθαρίσει την κατάσταση σχετικά με τη Μαρίνα-Λιμάνι

Ενόψει των τελευταίων εξελίξεων σε σχέση με την πορεία υλοποίησης του έργου της Ενιαίας Ανάπτυξης Λιμανιού και Μαρίνας Λάρνακας η Επιτροπής Ανάπτυξης Πόλης και Επαρχίας

error: Content is protected !!