Η Φωνή της Λάρνακας στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου


maria theodoulouΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις Βρυξέλλες βρέθηκε την περασμένη Πέμπτη, 2 Ιουνίου, η κα. Μαρία Θεοδώρου, μέλος των ομάδων πολιτών της πόλης και επαρχίας Λάρνακας για να παρουσιάσει στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου την καταγγελία που είχε υποβάλει η ίδια προσωπικά πριν 2 χρόνια για την de facto βιομηχανοποίηση του Λιμανιού της πόλης μας. Εκτός από την κα. Θεοδώρου προσωπικές καταγγελίες υπέβαλαν και πολλοί άλλοι συμπολίτες μας.

Θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι η Επιτροπή Αναφορών έδωσε το βήμα στου πολίτες της Λάρνακας να εκφράσουν τις ανησυχίες τους σχετικά με τον κίνδυνο στον οποίο τίθεται η υγεία και ασφάλεια τους καθώς και τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που προκύπτουν από τη χωροθέτηση των εταιρειών υδρογονανθράκων εντός του Λιμανιού Λάρνακας και στην περιοχή ελαφριάς βιομηχανίας στην Αραδίππου.

Υπέρ των ανησυχιών των πολιτών τάχθηκαν και οι δυο Κύπριοι Ευρωβουλευτές οι οποίοι ήταν παρόντες, κ. Τάκης Χατζηγεωργίου και κ. Δημήτρης Παπαδάκης ενώ υπέρ τάχθηκε και η κα. Θεοχάρους η οποία λόγω του προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο δυστυχώς δε μπόρεσε να παρευρεθεί στην εν λόγω συνεδρία. Εκτός από τους Κύπριους Ευρωβουλευτές, ανησυχίες και επιφυλάξεις σχετικά με τον τρόπο που έτυχε χειρισμού το όλο ζήτημα από την Κυπριακή Κυβέρνηση εξέφρασαν και οι Έλληνες Ευρωβουλευτές κα. Σοφία Σακοράφα και κ. Επαμεινώνδας Μαριάς καθώς και η Ισπανίδα Ευρωβουλευτής κα. Angelina Vallina, όπως και άλλοι Ευρωβουλευτές από την Ιταλία.

Οι απαντήσεις που έδωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τα ερωτήματα των Ευρωβουλευτών δεν ικανοποίησαν τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Επιτροπής Αναφορών, οι οποίοι ομόφωνα αποφάσισαν όπως το θέμα παραμείνει ανοικτό και όπως σταλούν τρεις συνολικά επιστολές: 2 προς την Κυπριακή Κυβέρνηση και μια προς το Δήμο Λάρνακας ζητώντας πληροφορίες και ενημέρωση για το ζήτημα. Επίσης, ενδέχεται όπως η Επιτροπή Αναφορών αποστείλει ομάδα Ευρωβουλευτών στη Λάρνακα για να διερευνήσουν επιτόπου το θέμα.

Υπενθυμίζουμε ότι πέραν των ατομικών καταγγελιών που υποβλήθηκαν από συμπολίτες μας, οι Ομάδες πολιτών της Λάρνακας υπέβαλαν και ομαδικές καταγγελίες για το θέμα του Λιμανιού και των εργοστασίων βαριάς βιομηχανίας στην Αραδίππου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο του 2014. Η μεγάλη όμως χρονική καθυστέρηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανάγκασε τις Ομάδες μας όπως υποβάλουν 2 ομαδικές καταγγελίες στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, ζητώντας της όπως εξετάσει το θέμα αυτό καθεαυτό καθώς και την ολιγωρία που παρουσιάζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η Επιτροπή Αναφορών θα εξετάσει τις καταγγελίες μας τον επόμενο μήνα.

Θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική την χτεσινή μέρα καθώς η ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Αναφορών καταδεικνύει ότι το θέμα της βιομηχανοποίησης του Λιμανιού της Λάρνακας πρέπει να τύχει περαιτέρω διερεύνησης δικαιώνοντας με αυτό τον τρόπο τις έντονες φωνές διαμαρτυρίας καθώς και τις αντιδράσεις των Λαρνακέων.

Λάρνακα, 5 Ioυνίου 2016
Ομάδα «Λάρνακα εν Δράσει»
Ομάδα «Πολίτες Κάτοικοι Λάρνακας, Αραδίππου, Κρασά»
Ομάδα Πρωτοβουλίας Κατοίκων Δρομολαξιάς – Μενεού

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Γίνεται πόλος έλξης για επενδύσεις στον τουρισμό η Λάρνακα-15 νέα ξενοδοχεία σε έξι χρόνια, έρχονται άλλα 25

Ευοίωνο όσο ποτέ άλλοτε προδιαγράφεται το μέλλον της Λάρνακας σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σε τουριστικές αναπτύξεις, οι οποίες αναμένεται να βελτιώσουν και να αναβαθμίσουν

error: Content is protected !!