Όσο θα υπάρχουνε στον κόσμο παιδιά…

1

What’s it like to be a baby? It’s like being in love in Paris for the first time after you’ve had three double espressos.”
“Tι σημαίνει να είσαι μωρό; Είναι σαν να βρίσκεσαι ερωτευμένος στο Παρίσι για πρώτη φορά έχοντας πιει τρεις διπλούς εσπρέσο”

-Alison Gopnic                                                          2

Δεν ξέρω πως γιορτάζεται η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΟΥ όταν η πολυτιμότερη κληρονομιά της ανθρωπότητας ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ αλλά η ανθρωπότητα εν έτη 2016 φαίνεται να αδυνατεί να τα προστατέψει και να τους δώσει τα απαραίτητα.

Δεν ξέρω τι ωφελούν τα άρθρα μας, τα τραγούδια μας και τα ποιηματάκια μας, για τα παιδιά, όταν καταστρέφουμε τον πλανήτη ο οποίος ανήκει στα σημερινά παιδιά, πολίτες του αύριο.

3Ούτε καταλαβαίνω για ποια αγάπη μιλάμε αν μας ενδιαφέρουν μόνο τα δικά μας παιδιά και όχι και τα άλλα λίγο πιο κάτω, λίγο πιο δίπλα.

Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού σήμερα 1 Ιουνίου.

Η παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού γιορτάζεται σε διαφορετικές ημέρες σε πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο, για να τιμήσει τα παιδιά σε παγκόσμιο επίπεδο. Καθιερώθηκε το 1954 για την προστασία των παιδιών που εργάζονται πολλές ώρες κάτω από δύσκολες συνθήκες και για να επιτρέψουν την πρόσβαση όλων των παιδιών στην εκπαίδευση. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ συνέστησε ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να θεσπίσουν μια καθολική Ημέρα των παιδιών σε μια “κατάλληλη” ημέρα. Με τη σύσταση των Ηνωμένων Εθνών η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού γιορτάζεται στις 20 Νοεμβρίου. Ωστόσο σε ορισμένες χώρες η Ημέρα του Παιδιού γιορτάζεται και την 1η Ιουνίου . Την 1ηΙουνίου του 1950 λέγεται ότι έχει καθιερωθεί από τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοκρατικών Γυναικών στο συνέδριο τους το Νοέμβριο του 1949 στο Παρίσι.

Κάποτε ο Καζαντζάκης είχε πει ότι: Όσο θα υπάρχουνε στον κόσμο παιδιά… ζώα και λουλούδια… Μην φοβάστε! Όλα θα πάνε καλά” Και δεν χρειάζεται να έχεις ζήσει το θαύμα της μητρότητας/πατρότητας για να το καταλάβεις. Φτάνει να έχεις έξυπνο μυαλό και έξυπνη καρδιά…..

————————————————–

Από το http://www.oge.gr/ :   5

Η 1η Ιουνίου δεν είναι η μοναδική επέτειος που «γιορτάζεται» διεθνώς ως Παγκόσμια Μέρα του Παιδιού.

Τέτοιες μέρες, σελίδες ηλεκτρονικές και έντυπες προβάλλουν κατά κόρον τη δυστυχία των παιδιών, τακτοποιημένη σε νούμερα, αλλά και τη μεγαλοθυμία των «φιλάνθρωπων», περιτυλιγμένη σε στρώματα μεγαλείου και χλιδής.

Παράλληλα, η οικονομική καπιταλιστική κρίση συνεχίζει να προσθέτει δυστυχίες στα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Το παιδί των εργατικών – λαϊκών οικογενειών, πιασμένο στη μέγγενη της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, έχει καταδικαστεί να φυτοζωεί σαν ένας ανήλικος γέρος, χωρίς προστασία, χωρίς δικαιώματα, χωρίς μέλλον. Αυτό το παιδί εύκολα γίνεται επέτειος και το ίδιο εύκολα ξεχνιέται, όταν στεγνώσει το μελάνι των εντύπων, όταν σβήσουν οι οθόνες των τηλεοράσεων και τα φώτα των φιλανθρωπικών «γκαλά», μαζί με τις λάμψεις από τ’ ακριβά μπιζού των δεκάδων επώνυμων «κυριών» που έχουν κάνει επάγγελμα τη βοήθεια στους «φτωχούς» και τους «άρρωστους», ειδικά όταν πρόκειται για παιδιά.  

Καμιά επέτειος και κανένας γιορτασμός, καμιά ΜΚΟ και κανένας υποκριτικά αυτοαποκαλούμενος «φιλάνθρωπος» δεν πρόκειται να λύσει οριστικά τα προβλήματα της παιδικής θνησιμότητας, της πείνας και της αρρώστιας, της παιδικής εργασίας, της ανυπαρξίας ή της εγκατάλειψης του σχολειού, της χαμένης παιδικότητας. Το πολυδιαφημισμένο «ενδιαφέρον» τους δεν είναι παρά τσιρότο πάνω σ’ ένα μολυσμένο τραύμα που οι ίδιοι προκάλεσαν. Η πρόθεσή τους είναι να το κρύψουν και όχι να το γιατρέψουν.

Αντίθετα, οι γυναίκες της εργατικής – λαϊκής οικογένειας, οι μητέρες των καταδικασμένων σ’ ένα μίζερο μέλλον παιδιών, έχουν κάθε συμφέρον να γιατρέψουν αποφασιστικά την πληγή, χωρίς να την αφήσουν να ξανανοίξει.

 Στον καπιταλισμό, όταν το παιδί γίνεται επέτειος, έχει κιόλας υπογραφτεί η καταδίκη της παιδικότητας αλλά και η χωρίς όρια εκμετάλλευση της ηλικίας του.

Παλαιότερο άρθρο του Skala Times για την παγκόσμια ημέρα παιδιού
https://www.skalatimes.com/2013/06/01/%CE%BE%CE%B5%CF%86%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%B4%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%BB%CE%AD%CE%BE%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%B7%CE%BC%CE%AD/

Y.Γ Θα γιόρταζε και ο Aylan σήμερα, ή τον ξεχάσαμε ήδη;4

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Τραμπ, αν κερδίσει

«Δεν χρειάζεται να θέσω βέτο γιατί τώρα επαφίεται στις Πολιτείες», απάντησε, αναφερόμενος στην απόφαση που έλαβε το Ανώτατο Δικαστήριο το 2022, βάζοντας τέλος στην ομοσπονδιακή

Μεγάλη Τρίτη

Στην Ορθόδοξη Εκκλησία, σύμφωνα με το τηρούμενο Μηναίο ή Μηνολόγιο, η Μεγάλη Τρίτη είναι αφιερωμένη αφενός στη μνεία του ιερού Ευαγγελίου που αναφέρεται στη δριμύτατη

Η Θεατρική Ομάδα «Αρχάγγελος» Κιτίου επιστρέφει με την καινούρια κωμωδία «Χρόνια Πολλά, να μεν τα εκατοστίσεις!»

Η Θεατρική Ομάδα «Αρχάγγελος» Κιτίου συνεχίζει για 9η χρονιά να μας προσφέρει μια θεατρική παράσταση γεμάτη γέλιο.Ένα έργο γραμμένο από τον θεατρολόγο, συγγραφέα, ηθοποιό και

error: Content is protected !!