ΗΜΕΡΑ ΓΗΣ “Από τον Ακάμα, μέχρι την Αραδίππου (εργοστάσιο Χρυσού) και από την Αραδίππου μέχρι το λιμάνι της Λάρνακας, το περιβάλλον κινδυνεύει…”

Earth-Day

Η Ημέρα της Γης αποτελεί μια ημερομηνία κατά την οποία διοργανώνονται εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο με στόχο την ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα.

Συντονίζεται παγκοσμίως από το Δίκτυο Ημέρας της Γης (Earth Day Network) και εορτάζεται σε περισσότερες από 175 χώρες κάθε χρόνο. To 2009, τα Ηνωμένα Έθνη όρισαν τις 22 Απριλίου ως «Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης».
Η Ημέρα της Γης έχει προγραμματιστεί για τις 22 Απριλίου.

Η έμπνευση του θεσμού αποδίδεται στον ακτιβιστή Τζον ΜακΚόννελλ το 1969 σε ένα Συνέδριο της UNESCO στο Σαν Φρανσίσκο. Εκδηλώσεις έλαβαν χώρα για πρώτη φορά στο Σαν Φρανσίσκο και άλλες πόλεις στις 21 Μαρτίου 1970, ημέρα της εαρινής ισημερίας στο Βόρειο Ημισφαίριο.

Με αφορμή την Ημέρα Γης το Περιβαλλοντικό Κίνημα Λάρνακας υπενθυμίζει πως έχουμε υποχρέωση αλλά και καθήκον να αγωνιζόμαστε με κάθε τρόπο για την προστασία του περιβάλλοντος αφού καθημερινά τίθεται σε κίνδυνο όταν κάποιοι θέτουν τα κέρδη, το χρήμα, τα συμφέροντα των λίγων πάνω από το περιβάλλον.

Από τον Ακάμα, μέχρι την Αραδίππου (εργοστάσιο Χρυσού) και από την Αραδίππου μέχρι το λιμάνι της Λάρνακας, το περιβάλλον κινδυνεύει και μαζί του κινδυνεύουμε κι εμείς! Η Κύπρος οφείλει να σεβαστεί ευρωπαϊκές νομοθεσίες αλλά και να ακούσει τις φωνές του κόσμου που απαιτούν να τίθεται το δημόσιο καλό και η προστασία του περιβαλλοντος πάνω από τα κέρδη κάποιων.
Σήμερα που η οικονομική κρίση και το υφιστάμενο σύστημα δημιουργούν συνάμα και μια ατέρμονη περιβαλλοντική κρίση, οφείλουμε να θυμόμαστε πως το περιβάλλον είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την υγεία μας και τις ζωες των παιδιών μας αύριο.

Να υπενθυμίσουμε με αφορμή την Ημέρα Γης ότι στα περιβαλλοντικά προβλήματα συγκαταλέγονται η περιββαλοντική ρύπανση, η κλιματική αλλαγή, η τρύπα του όζοντος, η αποδάσωση, η ερημοποίηση, η η εξαφάνιση βιολογικών ειδών, η όξινη βροχή κλπ.
Τα οικολογικά προβλήματα άρχισαν να εμφανίζονται κυρίως μετά τη βιομηχανική επανάσταση, ενώ υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις σχετικά με τα αίτια και τους τρόπους αντιμετώπισής τους.
Επιστημονικά διερευνώνται από την οικολογία και την περιβαλλοντολογία αλλά κατά τη δεκαετία του 1960 αναδύθηκε το πολύπλευρο οικολογικό κοινωνικό κίνημα με στόχο την προσπάθεια για την επίλυση των οικολογικών προβλημάτων.
Οι μηχανικοί περιβάλλοντος προσπαθούν να αναπτύξουν τεχνολογικές λύσεις για τα περιβαλλοντικά προβλήματα (π.χ. Ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καταλύτες αυτοκινήτου, συσκευές καθαρισμού αερίων κλπ).

643498314_orig

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ο Βουλευτής Λάρνακας Ανδρέας Πασιουρτίδης στη Μπράγκα της Πορτογαλίας, με αναφορές στο Παλαιστινιακό και Κυπριακό

Μέσα από ανάρτηση του ο Βουλευτής Λάρνακας, ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης αναφέρθηκε στην συμμετοχή του στις εργασίες της 18ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της

error: Content is protected !!