Aρχαίος σταυρός ίσως αλλάξει για πάντα την ιστορία του χριστιανισμού

Ερασιτέχνης εξερευνητής ανακάλυψε αρχαίο σταυρό
που ίσως αλλάξει για πάντα την ιστορία του χριστιανισμού.
Το πολύτιμο εύρημα είναι σε εξαιρετική κατάσταση και έχει ανοίξει συζητήσεις

969411_1_38
Σε ένα σπουδαίο πολύτιμο κειμήλιο του χριστιανισμού σκόνταψε στη Δανία ερασιτέχνης «κυνηγός» θησαυρών, ο οποίος βρήκε έναν αρχαίο σταυρό, εύρημα που σύμφωνα με αρχαιολόγους και ιστορικούς, ίσως αλλάξει για πάντα τα περί χριστιανικής θρησκείας δεδομένα.    Όλα ξεκίνησαν όταν ο Dennis Fabricius Holm και ενώ περνούσε ένα ξεκούραστο απόγευμα μακριά από τη δουλειά, βρήκε έναν σουηδικό σταυρό – που οι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι από την εποχή των Βίκινγκ κοντά στην πόλη Aunslev.

«Σηκώθηκα νωρίς το πρωί της Παρασκευής και βγήκα με τον ανιχνευτή μετάλλων μου να ψάξω για λίγες ώρες και ξαφνικά έπεσα πάνω σ’ αυτό…», αποκάλυψε ο Holm μιλώντας σε ΜME της Δανίας.    Όταν πόσταρε το εύρημα του στα social media, τότε φίλοι και followers τον ενθάρρυναν να το παραδώσει στο Μουσείο.
Η Malene Refshauge Beck, υπεύθυνη του Μουσείου Østfyns, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για μία μοναδική, ζωτικής σημασίας ανακάλυψη, η οποία μας ταξιδεύει στο πρώτο μισό του 10ου αιώνα.

Για την ιστορία, ο συγκεκριμένος σταυρός αποτελεί το δεύτερο εύρημα που έχει εντοπιστεί στη Σουηδία, ενώ και το πρώτο προερχόταν από την ίδια χρονολογική περίοδο. Ωστόσο, ο σταυρός βρίσκεται σε τόσο καλή κατάσταση, γι’ αυτό και ήδη θεωρείται ένα από πιο σημαντικά τεκμήρια του χριστιανισμού που βρέθηκαν ποτέ στη Σουηδία, ένα πολύτιμο αντικείμενο που ίσως αλλάξει όσα ξέραμε για τον Χριστιανισμό μέχρι σήμερα.
Ο χρυσός σταυρός ζυγίζει 13,5 γραμμάρια, είναι 4,1 εκατοστά και είναι σχεδιασμένος βάσει ενός περίτεχνου μοτίβου. Στο πίσω μέρος, το κόσμημα είναι λείο και απ’ ό,τι φαίνεται ήταν φτιαγμένο για να το φοράει κοπέλα, κατά πάσα πιθανότητα της φυλής Βίκινγκ. Χρονολογείται γύρω στο 900 – 950 μ.Χ και θεωρείται μοναδικό ως εύρημα ακριβώς επειδή αποδεικνύει ότι οι Δανοί είχαν ασπαστεί τον χριστιανισμό πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι μέχρι σήμερα ήταν γνωστό. Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι το παλαιότερο στοιχείο που μαρτυρούσε την έλευση του χριστιανισμού στη χώρα τους, ήταν τα Jelling Stones (τεράστιες πέτρες στις οποίες εκτιμάται πως εντοπίζεται και η πρώτη αναπαράσταση της Σταύρωσης στη Δανία) βρίσκονται στο Jutland και χρονολογούνται από το 965μΧ. Όμως, επί δύο αιώνες περίπου, πριν το 965μΧ, όλα τα ιστορικά δεδομένα συνέκλιναν στο ότι οι ιεραπόστολοι που είχαν βρεθεί στη χώρα δεν είχαν καταφέρει να προσηλυτίσουν τους Βίκινγκ.

Πηγή:www.lifo.gr

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!