Η προϊστάμενη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λάρνακας, Μαρία Ευθυμίου, μας μιλά για τον φάρο γνώσης και πολιτισμού της Λάρνακας

1

Η προϊστάμενη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λάρνακας, κυρία Μαρία Ευθυμίου μας ξεναγεί στο πανέμορφο στολίδι της Λάρνακας, στην ανακαινισμένη Δημοτική βιβλιοθήκη της πόλης η οποία σήμερα είναι μια από τις μεγαλύτερες δημοτικές βιβλιοθήκες της Κύπρου.
Η κυρία Μαρία Ευθυμίου έχει συνδέσει το όνομα της με την βιβλιοθήκη της πόλης και όχι τυχαία. Για περισσότερα από 30 χρόνια επιτελεί το λειτούργημα αυτό με αγάπη, αφοσίωση και μεράκι. Το Skala Times συνομίλησε μαζί της και μάθαμε πολλά γύρω από αυτό το φάρο γνώσης και πολιτισμού της πόλης του Ζήνωνα.
“Έχω επισκεφτεί την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, τη Δημόσια Βιβλιοθήκης της Αθήνας, της Λειβαδιάς, της Βέροιας και του Ναυπλίου. Έχω επίσης επισκεφθεί πολλές πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες σε Ελλάδα, Αγγλία και Σκωτία ενώ έχω επισκεφθεί και τη Βρετανική Βιβλιοθήκη στο Λονδίνο αλλά και τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο. Το βιβλίο για μένα δεν είναι μόνο σε ένα ράφι, είναι η αφή και η ανάγνωση του. Τα Σαββατοκύριακα αλλά και στις καλοκαιρινές διακοπές θα με βρείτε με ένα βιβλίο στο χέρι να διαβάζω”.

Της Γιώτας Δημητρίου

2Πότε ξεκινήσατε να εργάζεστε στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρνακας;
Στην Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης μας ξεκίνησα να εργάζομαι τον Απρίλιο του 1984, αφού είχαν προηγηθεί βέβαια οι σπουδές μου στην επιστήμη της βιβλιοθηκονομίας στην Αθήνα όπου και δούλεψα για έξι χρόνια. Όταν πρωτοξεκίνησα πριν 32 χρόνια ήμουν βοηθός του τότε Δημοτικού Βιβλιοθηκάριου κυρίου Στέφανου Ζυμπουλάκη. Δεν υπήρχε δανειστικό τμήμα στη βιβλιοθήκη και μου δόθηκε η εντολή να το δημιουργήσω. Θυμάμαι τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα. Το κτίριο που βλέπετε εδώ σήμερα μπορεί εξωτερικά να μοιάζει πολύ με το τότε κτίριο αλλά εσωτερικά ήταν τελείως δυσλειτουργικό. Δεν είχαμε αρκετά ράφια ή χώρους για τα βιβλία. Επίσης δεν είχαμε καν ανελκυστήρα και ότι βιβλία υπήρχαν τα διακινούσαμε με τα χέρια από τις σκάλες. Επίσης δεν υπήρχε κλιματισμός ούτε θέρμανση. Θυμάμαι τους πολύ λιγοστούς τότε αναγνώστες να αποκαλούν τη Βιβλιοθήκη ψυγείο το χειμώνα και θερμοκήπιο το καλοκαίρι. Όσον αφορά το υλικό ήταν ελάχιστο και το περισσότερο στα αγγλικά από δωρεές των Βρετανικών βάσεων Δεκέλειας και Ακρωτηρίου.
Στην αρχή δημιουργήσαμε τότε μια επιτροπή από ανθρώπους του πνεύματος της πόλης μας για να αξιολογηθούν και ακολούθως να καταγράφουν αυτά τα βιβλία που θα παρέμειναν. Ήταν δύσκολο και χρονοβόρο έργο. Δημιουργήθηκε μια δανειστική βιβλιοθήκη εκ του μηδενός και τα διαθέσιμα τότε χρήματα ήταν ελάχιστα. Καταλαβαίνετε, μιλάμε για μια εποχή λίγο μετά τον πόλεμο, δέκα χρόνια μετά την Τουρκική εισβολή οι προτεραιότητες ήταν άλλες.

Άρα τα πρώτα χρόνια ήταν δύσκολα….Με την πάροδο του χρόνου;
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη σήμερα έχει ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο. Καταρχάς κτιριακά έχει ανακαινιστεί. Αλλά η πραγματική πρόοδος έγινε στο υλικό που κατέχει η βιβλιοθήκη. Είμαι περήφανη που η πόλη μας διαθέτει πια ένα φάρο γνώσης για τον οποίο μπορεί να περηφανεύεται. Η οργάνωση και λειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης γίνεται με τα διεθνή πρότυπα που ακολουθούν οι μεγαλύτερες βιβλιοθήκες στον κόσμο. Ξεχάστε τον κλασικό βιβλιοθηκάριο που κοίταζε σε καρτέλες και συρταράκια. (Για να πω την αλήθεια το έχουμε αυτό το έπιπλο αλλά βρίσκεται στη αποθήκη για να μας θυμίζει από πού ξεκινήσαμε και που φτάσαμε).
Σήμερα όμως όλα γίνονται στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, τόσο η μηχανογράφηση όσο και ο δανεισμός, και μάλιστα με τελευταίας τεχνολογίας λογισμικό πρόγραμμα. Όσον αφορά το υλικό της Βιβλιοθήκης αυτό εικοσαπλασιάστηκε.
Διαθέτουμε ένα αξιόλογο Κυπρολογικό Τμήμα που περιλαμβάνει ακόμη και το πρώτο βιβλίο που τυπώθηκε στην Κύπρο.
Το δανειστικό μας τμήμα είναι εμπλουτισμένο με σύγχρονη και κλασική λογοτεχνία αλλά και με άλλα θέματα της ανθρώπινης γνώσης.
Τέλος διαθέτουμε τμήμα με παιδική λογοτεχνία. Όλα αυτά που κάναμε κατάφεραν να αυξήσουν το αναγνωστικό κοινό και να προσελκύσουν νέο κόσμο που μελετά ή δανείζεται και όπως γνωρίζετε περισσότερο αναγνωστικό κοινό σημαίνει και αύξηση του προϋπολογισμού που δαπανάτε για την αγορά βιβλίων.
3

Βρίσκεστε για περισσότερο από 30 χρόνια στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρνακας. Ποια η δική σας σχέση με τα βιβλία;
Τα βιβλία τα υπεραγαπώ, όπως αγαπώ και την δουλειά που κάνω. Είναι μια δουλειά που με ευχαριστεί, με γεμίζει και την κάνω με πολλή μεράκι. Η αγάπη μου όμως για το βιβλίο επεκτείνεται και πέραν του χρόνου εργασίας μου. Παρακολουθώ και συμμετέχω σε σεμινάρια στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Επισκέπτομαι πολλά βιβλιοπωλεία στην Κύπρο, την Αθήνα και το Λονδίνο για να έχω σφαιρική εικόνα για ένα βιβλίο και όχι μόνο από τις κριτικές που διαβάζω στο διαδίκτυο. Επίσης μου αρέσει πάρα πολύ να επισκέπτομαι την έκθεση βιβλίου στην Αθήνα όπου είναι συγκεντρωμένοι όλοι οι μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι. Να σας πω και ένα μυστικό (χαμογελά), τα παιδιά μου με πειράζουν λέγοντας μου ότι η Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρνακας είναι το τρίτο μου παιδί αφού ακόμη και όταν πήγαινα να τους επισκεφτώ όταν σπούδαζαν στο εξωτερικό επισκεπτόμουν παράλληλα και πολλές βιβλιοθήκες για να δω πώς λειτουργούν και πώς έχουν οργανωθεί και με ποιους τρόπους θα μπορούσα να βελτιώσω κι εγώ τη βιβλιοθήκη της πόλης μας.

5

Ποιες βιβλιοθήκες έχετε επισκεφτεί;
Έχω επισκεφτεί την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, τη Δημόσια Βιβλιοθήκης της Αθήνας, της Λειβαδιάς, της Βέροιας και του Ναυπλίου. Έχω επίσης επισκεφθεί πολλές πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες σε Ελλάδα, Αγγλία και Σκωτία ενώ έχω επισκεφθεί και τη Βρετανική Βιβλιοθήκη στο Λονδίνο αλλά και τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο. Το βιβλίο για μένα δεν είναι μόνο σε ένα ράφι, είναι η αφή και η ανάγνωση του. Τα Σαββατοκύριακα αλλά και στις καλοκαιρινές διακοπές θα με βρείτε με ένα βιβλίο στο χέρι να διαβάζω.

Προϊστάμενη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λάρνακας πότε γίνατε;
Το 1997.

Πώς χρηματοδοτείται η Βιβλιοθήκη για τη λειτουργία της;
Χρηματοδοτείται από τον ετήσιο προϋπολογισμό του Δήμου Λάρνακας αλλά και από μια μικρή ετήσια χορηγία3 που λαμβάνουμε από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Κατά αυτό τον τρόπο ο εμπλουτισμός της Βιβλιοθήκης είναι αδιάλειπτος και γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα εντός του έτους. Έτσι την τελευταία δεκαετία έχουν δαπανηθεί αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ για τον εμπλουτισμό της. Θα ήθελα όμως να μου επιτρέψετε να αναφέρω ότι έχουμε γίνει αποδέκτες διάφορων δωρεών και τους ευχαριστώ για πολύ για αυτό.
Συγκεκριμένα από την οικογένεια Χαράλαμπου και Κορίνας Ιακωβίδη εις μνήμη του γιου τους Άλκη Χ. Ιακωβίδη, από το Ίδρυμα Χριστίνας Α. Αποστόλου εις μνήμη της Χριστίνας Αποστόλου, από το Σύνδεσμο Σχολείου των Φιλανδών Λάρνακας-Αμμοχώστου, από το Rotary Club Λάρνακα – Κίτιον, από την Ελληνική Τράπεζα, από την ΑΤΗΚ, από το Πανεπιστήμιο Κύπρου καθώς και από πολίτες της Λάρνακας.

Πότε ανακαινίστηκε η βιβλιοθήκη;
Ανακαινίστηκε το 2012 κάνοντας το κτίριο πιο φιλικό, πιο λειτουργικό. Σήμερα διαθέτει χώρους μελέτης ειδικά διαμορφωμένους με κλιματισμό και ασύρματο διαδίκτυο.
Έχουμε περισσότερα ράφια καθώς και πολλούς αποθηκευτικούς χώρους με σύστημα σταθερής θερμοκρασίας και υγρασίας για την αποθήκευση του αρχείου των περιοδικών και άλλων εκδόσεων. Σημαντική βελτίωση έγινε με την εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας και την προσθήκη ανελκυστήρα που έκανε την βιβλιοθήκη πλήρως προσβάσιμη για άτομα με κινητικά προβλήματα. Τέλος δημιουργήσαμε στο ισόγειο ένα χώρο αποκλειστικά για τα παιδιά, στον οποίο πραγματοποιούνται εκδηλώσεις για τα παιδιά όπως αφήγηση ή δραματοποίηση παραμυθιών. Το παιδικό αυτό τμήμα είναι ειδικά διαμορφωμένο για παιδιά και φέρει το όνομα της «Χριστίνας Α. Αποστόλου» εξαιτίας του ότι το ομώνυμο ίδρυμα συνέβαλε στην διαμόρφωση αυτού του χώρου και βρίσκεται πάντα δίπλα μας .

4Πόσα βιβλία διαθέτει σήμερα η Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρνακας;
Σήμερα διαθέτει περίπου πενήντα χιλιάδες τόμους βιβλίων πράγμα που την καθιστά μια από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες της Κύπρου. Επίσης όπως προανέφερα διαθέτει το πρώτο βιβλίο που τυπώθηκε στην Κύπρο το 1879 με τίτλο “Τα ποιήματα του Θρασίβουλου Ρώπα” και μπορεί κάποιος να το διαβάσει ηλεκτρονικά. Επίσης διαθέτει 180 τίτλους περιοδικών εκ των οποίων κάποια πολύ σπάνια και μοναδικά. Ο παλαιότερος τίτλος “Κυπριακά Χρονικά” χρονολογείται από το 1923. Επίσης παρέχεται ηλεκτρονική πρόσβαση μέσω των υπηρεσιών EBSCO & PROQUEST σε χιλιάδες περιοδικά μέσω των βάσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου. Τέλος, διαθέτει αρχείο της Επίσημης Εφημερίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1988 μέχρι και το 2006 και αρχείο των Πρακτικών της Βουλής των Αντιπροσώπων από το 1960 έως το 2004. Οι συμπολίτες μας Λαρνακείς μπορούν να μπουν βέβαια στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://liblarnaka.openabekt.gr/ και να ψάξουν το υλικό που διαθέτουμε.

Πόσα άτομα εργάζονται στην Βιβλιοθήκη;
Το υλικό της βιβλιοθήκης το συμπληρώνει το έμψυχο υλικό της που είναι οι τριάντα χιλιάδες ενεργοί ετήσιοι αναγνώστες της καθώς και εμείς οι τρεις βιβλιοθηκονόμοι που εργαζόμαστε εδώ. Στο έργο μου με συνεπικουρούν η κυρία Μελίνα Στυλιανού και η κυρία Δέσποινα Φιλίππου. Επίσης συχνά κάνουν την πρακτική τους άσκηση πολλοί βιβλιοθηκονόμοι και είμαι περήφανη που μπορώ να πω ότι πολλοί από αυτούς σήμερα στελεχώνουν με επιτυχία και επαγγελματισμό πολλές πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες.

1

Σε πόσα τμήματα χωρίζεται σήμερα η Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρνακας;
Σήμερα η βιβλιοθήκη οργανωτικά χωρίζεται σε έξι τμήματα: Το πληροφοριακό, το κυπρολογικό, το δανειστικό, το νομικό, το παιδικό και το ξενόγλωσσο. Πλέον η βιβλιοθήκη διαθέτει και ειδικά διαμορφωμένο αναγνωστήριο, όπου μαθητές αλλά και φοιτητές έχουν ένα κατάλληλο χώρο να διαβάσουν στην πόλη τους.

Σε μια ομιλία σας είχατε πει ότι η Δημοτική Βιβλιοθήκη είναι φάρος γνώσης και πολιτισμού. Το πιστεύετε αυτό;
Το πιστεύω ακράδαντα!

Γιατί είναι σημαντική μια Δημοτική Βιβλιοθήκη για ένα Δήμο;6
Ξέρετε οι βιβλιοθήκες κάποτε δεν ήταν όπως τις βλέπετε σήμερα. Οι Βιβλιοθήκες ήταν το προνόμιο των λίγων εκλεκτών και πλουσίων. Τα βιβλία ήταν κλειδωμένα σε ανάκτορα, μοναστήρια, εκκλησίες και σπίτια πλουσίων. Υπήρξε μια εποχή που τα βιβλία τα έδεναν στα ράφια. Αυτή την κατάσταση ανέτρεψε η Δημοτική Βιβλιοθήκη ή όπως συνήθιζαν να την λένε παλιότερα η λαϊκή βιβλιοθήκη. Αυτού του είδους οι βιβλιοθήκες βοήθησαν στην συγκέντρωση, διατήρηση, οργάνωση και προώθηση της γνώσης. Πολλοί σήμερα λένε ότι στην ψηφιακή εποχή δεν υπάρχει χώρος για τις βιβλιοθήκες και ότι αυτές θα πεθάνουν ακολουθώντας την φυσική ροή. Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω. Εγώ βλέπω την τεχνολογία ως βοηθό και όχι ανταγωνιστικά. Τρανταχτό παράδειγμα είναι ότι με την εμφάνιση της τεχνολογίας mp3 τα μουσικά CD έχουν σχεδόν εξαφανιστεί ενώ το βιβλίο παρόλη την εμφάνιση των ebook παραμένει σταθερή αξία. Όσον αφορά το θεσμό που λέγεται Δημοτική Βιβλιοθήκη, αυτή εξυψώνει το πνευματικό επίπεδο του κόσμου, του προσφέρει βιβλία για να αποκτά γνώσεις αλλά και για να ψυχαγωγείται. Το διάβασμα δίνει χαρά, γεμίζει την ψυχή μας με όμορφα συναισθήματα, μας ταξιδεύει σε κόσμους όμορφους, μαγικούς και παραμυθένιους, μας μαθαίνει καινούριες γνώσεις, εμπλουτίζει τις ιδέες, δυναμώνει και καλλιεργεί το μυαλό, τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη. Στην βιβλιοθήκη του Δήμου μας μπορείς να βρεις ανθρώπους όλων των ηλικιών, ανεξαρτήτου φύλου, θρησκείας, φυλής και πολιτικών πεποιθήσεων. Αυτό λέει ότι η Δημοτική Βιβλιοθήκη είναι αναγκαία και χρήσιμη.

Όλα αυτά τα χρόνια, υπήρξε ένα περιστατικό που σας έκανε να επιβεβαιώσετε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Δημοτική Βιβλιοθήκη;
Ναι, αρκετά. Αλλά θα ξεχώριζα την ευχαρίστηση, την ικανοποίηση και την χαρά του κόσμου όταν βρίσκει αυτό που αναζητά. Αυτή είναι η απόδειξη του ρόλου που διαδραματίζει η Δημοτική Βιβλιοθήκη και ότι το έργο που επιτελούμε εδώ έχει σκοπό και αξία. Θυμάμαι παλαιότερα όταν δεν υπήρχαν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και πρόσβαση στο διαδίκτυο, έρχονταν οι γονείς με τα παιδιά τους για να χρησιμοποιήσουν τι εγκυκλοπαίδειες ή άλλα βιβλία για τα μαθήματα των παιδιών τους. Ένιωθαν ευγνωμοσύνη που μπορούσαν εδώ να βρουν πραγματική βοήθεια και μας έλεγαν ευχαριστώ μέσα από τη ψυχή τους. Ξέρετε κάθε χρόνο πραγματοποιούμε ξεναγήσεις σχεδόν σε όλα τα σχολεία της πόλης και επαρχίας της Λάρνακας. Μια μέρα ήρθε ένας δάσκαλος με την τάξη του και μου είπε ότι με ευχαριστεί πολύ γιατί όταν ήταν μαθητής τον ξενάγησα και του δόθηκε η ευκαιρία να αγαπήσει το βιβλίο και να γίνει το άτομο που είναι σήμερα. Αυτό για μένα ήταν και είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή.

7Αλήθεια, τι μπορεί να προσφέρει το βιβλίο στον άνθρωπο;
Κοιτάξτε ο άνθρωπος που έχει σχέση με τα βιβλία, γίνεται πιο ευγενικός, πιο ανθρώπινος, ολοκληρώνεται. Αποκτά γνώσεις, ταξιδεύει σε άλλους κόσμους, ζει άλλες ζωές. Υπάρχουν πολλά ήδη βιβλίων, λογοτεχνικά, παιδαγωγικά, παιδικά, ιστορικά και πολλά άλλα. Βιβλία για όλους και όλες. Το βιβλίο μπορεί να αλλάξει τον άνθρωπο προς το καλύτερο και συνάμα να βελτιώσει την ίδια του την ζωή και να του χαρίσουν ηρεμία. Ακούμε συχνά χρήστες της Δημοτικής Βιβλιοθήκης να λένε ότι μέσα από τα βιβλία βρήκαν καταφύγιο στον πόνο τους, όταν έχασαν κάποιο δικό τους αγαπημένο πρόσωπο ή βρέθηκαν σε κάποια δυσκολία. Τα βιβλία είναι πολύ σημαντικά, ακούγεται ίσως απλό και τετριμμένο, αλλά αυτή είναι η αλήθεια.

Από το 2013 έχετε προσθέσει την αφήγηση παραμυθιού στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρνακας.
Ήταν ένας από τους δύο στόχους που είχα στο μυαλό μου όταν έγινε η ανακαίνιση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Το είχα συζητήσει με τον Δήμαρχο κ. Λουρουτζιάτη και αμέσως μου έδωσε το πράσινο φως να το υλοποιήσουμε και έτσι έγινε πραγματικότητα. Το παραμυθάκι που επιλέγουμε κάθε φορά έχει στόχο να μεταφέρει κάποιο μήνυμα στα παιδιά. Επίσης τις αφηγήσεις τις κάνουν ηθοποιοί της πόλης μας, νέα ταλαντούχα παιδιά που συμβάλλουν σε όλο αυτό και τους ευχαριστούμε. Είναι κάτι που το έχει αγκαλιάσει ο κόσμος και τα σχόλια που ακούμε είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά.

Η αφήγηση κάθε πότε γίνεται;
Μία φορά τον μήνα. Συνήθως το πρώτο Σάββατο κάθε μήνα.
5

Έχετε πει πως είχατε δυο στόχους όταν έγινε η ανακαίνιση της βιβλιοθήκης. Ο ένας ήταν η αφήγηση παραμυθιού. Ο άλλος;
Υπάρχουν παιδιά που θέλουν να έρχονται στην βιβλιοθήκη αλλά δεν έχουν χρόνο ή τη θέληση οι γονείς τους για να τα φέρνουν. Θα μπορούσαμε για αυτά ειδικά τα παιδιά να είχαμε ένα μικρό βαν, που θα αξιοποιείτο ως μια κινητή βιβλιοθήκη, το οποίο θα περιόδευε συστηματικά στα δημοτικά σχολεία της πόλης της Λάρνακας και έτσι όλα τα παιδιά θα είχαν την ευκαιρία να δανείζονται βιβλία.

Εξαιρετική ιδέα! Μια κινητή παιδική βιβλιοθήκη!
Ναι, αλλά κάτι τέτοιο απαιτεί χρήματα για την αγορά του βαν, την εσωτερική διαμόρφωση με τα ράφια και την αγορά περισσοτέρων παιδικών βιβλίων. Αν μπορούσε να βρεθεί χορηγός για κάτι τέτοιο πραγματικά θα ήταν μια όμορφη προσφορά της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λάρνακας στα παιδιά.

Εύχομαι μέσω της συνέντευξης αυτής και της γνωστοποίησης της ιδέας να βρεθεί χορηγός.8
Μακάρι να βρεθούν τα χρήματα για την υλοποίηση αυτού του στόχου. Καταλαβαίνω ότι ζούμε σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία αλλά είναι σε τέτοιες στιγμές που πρέπει να επενδύσουμε στην παιδεία των παιδιών μας που είναι το μέλλον αυτού του τόπου.

Εσείς τι κερδίσατε όλα αυτά τα χρόνια στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρνακας;
Απερίφραστα θα σας πω την αγάπη του κόσμου, ότι βλέπω τα παιδιά να φεύγουν από εδώ χαρούμενα, ότι αυτά τα παιδιά μεγάλωσαν και τώρα φέρνουν εδώ τα δικά τους παιδιά. Όταν κυκλοφορώ στην πόλη μας με φωνάζουν η κυρία Μαρία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Μετά από τόσα χρόνια νιώθω ευχαρίστηση. Χαίρομαι που βοήθησα τον κόσμο να βρει τη γνώση που έψαχνε. Άνοιξα τη Βιβλιοθήκη και στα σύγχρονα και στα ευπώλητα βιβλία και δεν έμεινα προσκολλημένη στους κλασικούς και στα γνωστά βιβλία. Το ότι αγαπούσα πάντα και αγαπώ τη δουλειά μου ήταν ο λόγος που δεν έμεινα στάσιμη, επιδίωκα και επιδιώκω την συνεχή εξέλιξη και βελτίωση της Δημοτικής μας Βιβλιοθήκης και αυτό ο κόσμος που έρχεται εδώ το αναγνωρίζει.

Τέλος, θα λέγατε πως έχει πετύχει η Δημοτική βιβλιοθήκη Λάρνακας;
Με βεβαιότητα θα απαντήσω μονολεκτικά. Ναι. Αλλά όπως λένε ο εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!