ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Οργανωμένων Ομάδων Πολιτών Λάρνακας

DOC.20150320_.1233172_.λιμάνι_Λεμεσού2_

Με μεγάλη έκπληξη έχουμε ακούσει τις σημερινές απαράδεκτες και προσβλητικές δηλώσεις εκπροσώπου του Συνδέσμου Εταιρειών Υδρογονανθράκων Κύπρου σε τοπικό ραδιοσταθμό οι οποίες ευθέως και αποκάλυπτα στράφηκαν εναντίον των κινήσεων Λάρνακα εν δράσει, Πολίτες κάτοικοι πόλης και επαρχίας Λάρνακας Αραδίππου Κρασά και Ομάδα πρωτοβουλίας κατοίκων Δρομολαξιάς Μενεού καλώντας το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας να ασκήσει ποινική δίωξη εναντίον μιας μερίδας πολιτών οι οποίοι έντιμα και απολύτως δημοκρατικά διεκδικούν εν έτει 2016 τα δίκαιά τους σε ένα ευνομούμενο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η όλη συμπεριφορά ξεκάθαρα εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης αντίδρασης που προκάλεσε η δημοκρατικά ειλημμένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας η οποία εκφράζει και διερμηνεύει την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας στη μετατροπή του Λιμανιού της Λάρνακας σε μόνιμη βάση εξυπηρέτησης της ενεργειακής βιομηχανίας στην Κύπρο όπως πλέον έχει ξεκάθαρα αποκαλυφθεί από τις τελευταίες αντιδράσεις και δηλώσεις αρμοδίων. Και τούτο παρά τις περί του αντιθέτου κατά καιρούς δηλώσεις διαφόρων κύκλων για προσωρινότητα των σχετικών αδειών χρήσης των χώρων του λιμανιού Λάρνακας. Ουδέν αναληθέστερον! Η όποια παράταση άδειας χρήσης του λιμανιού Λάρνακας προς εξυπηρέτηση των ενδιαφερόμενων εταιρειών θα εσήμαινε την μέσα από μεθοδεύσεις ταφόπλακα του οράματος για ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού Λάρνακας και υλοποίησης του στόχου για μετατροπή του σε τουριστικό.

Θα πρέπει λοιπόν να καταστεί σαφές στους κύκλους των μεγάλων συμφερόντων ότι οι πολίτες της Λάρνακας έχουν και πλήρη γνώση των τεκταινομένων και αντιλαμβάνονται απόλυτα τον ιστό που πλέκεται και διαπλέκεται προκειμένου να νομιμοποιηθούν διάφορα αλλότρια συμφέροντα, τα οποία πάντως δεν έχουν ως στόχο την εξυπηρέτηση των καλώς νοουμένων συμφερόντων των πολιτών της Λάρνακας και το δικαίωμά τους να απολαμβάνουν ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης. Οι Εκθέσεις δυο ανεξάρτητων θεσμών του κράτους, αυτή της Επιτρόπου Διοίκησης καθώς και του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, διαπιστώνουν και τις παρανομίες και τις παρατυπίες που έγιναν με την εγκατάσταση των εταιρειών που σχετίζονται με διερευνητικές γεωτρήσεις στο Λιμάνι της πόλης μας πριν δύο χρόνια. Άρα οι διαμαρτυρίες των πολιτών και βάσιμες είναι αλλά και εμπεριστατωμένες. Και οι ανησυχίες μας για τους περιβαλλοντικούς κινδύνους βασίζονται σε διεθνή βιβλιογραφία για τους κινδύνους που θέτουν τέτοιου είδους εγκαταστάσεις βαριάς βιομηχανίας δίπλα από οικιστικές περιοχές.

Αίτημα μας ήταν και παραμένει ο στρατηγικός σχεδιασμός που θα πρέπει να εκπονήσει το Κράτος για την ορθή διαχείριση και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Εάν γινόταν εκ των προτέρων αυτός ο σχεδιασμός και το θέμα τύγχανε της δέουσας σοβαρής αντιμετώπισης, δε θα βρισκόμασταν στην δυσμενή αυτή θέση να διεκδικούμε τα αυτονόητα για εμάς και την πόλη μας: ανάπτυξη η οποία δε θα γίνει εις βάρος της υγείας και ασφάλειας των κατοίκων.

Το δημόσιο παραλήρημα και η μήνις του συγκεκριμένου προσώπου μόνο ντροπή μπορεί να προκαλέσει σε όλους τους δημοκρατικά σκεπτομένους σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου, το οποίο εκπροσωπείται από αιρετούς άρχοντες νομιμοποιημένους μέσα από τη δημοκρατική βούληση των πολιτών του.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ο Βουλευτής Λάρνακας Ανδρέας Πασιουρτίδης στη Μπράγκα της Πορτογαλίας, με αναφορές στο Παλαιστινιακό και Κυπριακό

Μέσα από ανάρτηση του ο Βουλευτής Λάρνακας, ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης αναφέρθηκε στην συμμετοχή του στις εργασίες της 18ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της

error: Content is protected !!