Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού, στο Λιμάνι Λάρνακας

Η βιομηχανοποίηση μιας τουριστικής πόλης

noble-kai-eni-psachnoun-chorous-sto-limani-larnakas (1)

Της Γιώτας Δημητρίου

Η άδεια που δόθηκε σε εταιρείες στο Λιμάνι της Λάρνακας, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, λήγει τον Αύγουστο του 2016, αφού η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί στους Λαρνακείς (οι οποίοι διαμαρτύρονταν από το 2014 κατά της βιομηχανοποίησης του λιμανιού της πόλης) ότι οι εργασίες θα ήταν μόνο για περιορισμένο χρόνο!
Οι ανησυχίες που αιωρούνταν στον αέρα ότι οι δεσμεύσεις ήταν φούμαρα, δυστυχώς επαληθεύονται!

Σήμερα, 18 Δεκεμβρίου 2015, οι εταιρείες TOTAL και MEDSERV δήλωσαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας την επιθυμία τους για παράταση των εργασιών τους για εξυπηρέτηση των δραστηριοτήτων του γεωτρητικού προγράμματος της TOTAL στο λιμάνι Λάρνακας.
Μέσω
power point οι εκπρόσωποι της TOTAL και της MEDSERV παρουσίασαν τις ίδιες τις εταιρείες, τις δραστηριότητες τους, αλλά και τις εργασίες τους στο λιμάνι, θετικότατα.
Μάλιστα, έκαναν λόγο για τον ρόλο των εταιρειών στην εκπαίδευση, σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες
(όπως η ενίσχυση του “Hope For Children” όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν), αλλά και στην γενικότερη ανάπτυξη του τόπου (!)

Ο εκπρόσωπος της MEDSERV είπε πως “παρόμοιες δραστηριότητες γίνονται και στο Aberdeen” (!) ενώ ανέφερε και τις θέσεις εργασίας που ανοίγονται στο λιμάνι Λάρνακας (100 περίπου θέσεις εργασίας).

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Λουρουτζιάτης, δήλωσε περήφανος και τυχερός που τέτοιες εταιρείες επενδύουν στον τόπο μας!

Στην αίθουσα, κατά την διάρκεια της Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα του λιμανιού, βρίσκονταν ομάδες πολιτών που τάσσονται κατά της βιομηχανοποίησης του Λιμανιού Λάρνακας και η Πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Κινήματος Λάρνακας.
Επίσης, στην αίθουσα υπήρχαν 5-6 άτομα που εργάζονται στο λιμάνι Λάρνακας και τα οποία στηρίζουν τις δραστηριότητες των εταιρειών.

Η επιθυμία των εταιρειών να μετατρέψουν την τουριστική Λάρνακα μόνιμα σε βιομηχανική είναι πλέον ξεκάθαρη. Ο εκπρόσωπος της MEDSERV τόνισε ότι οι εταιρείες προτιμούν την Λάρνακα (σε σχέση με τη Λεμεσό) επειδή βρίσκεται κοντά στη ζώνη βαριάς βιομηχανίας, στο Καλό Χωριό.
H μετατροπή του λιμανιού Λάρνακας σε χώρο υποστήριξης της ενεργειακής βιομηχανίας αλλάζει άρδην τους σχεδιασμούς και οράματα της πόλης του Ζήνωνα, αλλάζει την ιστορίας της πόλης, και ενδεχομένως να δίνει και το πράσινο φως στις παράνομες (σύμφωνα με τις οδηγίες Σεβέζο) ιδιωτικές εγκαταστάσεις πετρελαιοδεξαμενών και υγραερίου να παραμείνουν εσαεί στο παραλιακό μέτωπο της πόλης.
Το σημαντικότερο βέβαια ζήτημα που απασχολεί τους κατοίκους είναι η υγεία και η ασφάλεια τους, καθώς και το περιβάλλον.

Τέλος να αναφέρουμε ότι ο εκπρόσωπος της TOTAL είπε ότι “στόχος μας είναι να χτίσουμε σχέσεις με τους κατοίκους της πόλης”. Αναρωτιόμαστε, όμως, πώς μπορούν να “χτιστούν σχέσεις” όταν παράνομα, χωρίς δημόσιες διαβουλεύσεις και κατόπιν εορτής ανακοινώνεται στους κατοίκους ότι το λιμάνι της πόλης τους μετατρέπεται σε βιομηχανικό.
Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το 2014, οι εγκαταστάσεις της Medserv είναι παράνομες. Δεν εξασφαλίστηκε άδεια οικοδομής από τον Δήμο Λάρνακας!

Όσον αφορά στα βαρυσήμαντα ζητήματα περιβάλλοντος, υγείας και ασφάλειας οι εκπρόσωποι των εταιρειών τα παρουσίασαν όλα θετικά χωρίς να βλέπουν κανένα απολύτως πρόβλημα!
Η Δημοτική Ομάδα του ΑΚΕΛ ζήτησε όπως οι παρουσιάσεις, που έγιναν από τους εκπροσωπους των δυο εταιρειών, σταλούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Δημοτικό Συμβούλιο, έτσι ώστε να μπορέσουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι να μελετήσουν όσα παρουσίασαν οι
TOTAL και MEDSERV.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!