Book for Thought “ΝΑΤΟ – Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κύπρος”

Της Γιώτας Δημητρίου

Κυκλοφόρησε πριν ένα περίπου μήνα το βιβλίο “ΝΑΤΟ – Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κύπρος”

ΝΑΤΟ_-_ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ_ΕΝΩΣΗ_ΚΑΙ_Η_ΚΥΠΡΟΣΤο βιβλίο υπογράφουν πέντε επιστήμονες οι οποίοι επιδιώκουν μέσα από ντοκουμέντα και αριθμούς να ρίξουν φως στην δράση του ΝΑΤΟ, στην σχέση του με την ΕΕ, αλλά και στις αμυντικές δαπάνες εν καιρώ οικονομικής κρίσης.
Οι συγγραφείς: Ο Πρύτανης Ερευνών και Διεθνών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Δρ Κώστας Γουλιάμος, ο πολιτικός επιστήμονας Κώστας Χριστοδουλίδης (απόφοιτος Πάντειου Πανεπιστημίου και London School of Economics), o Δρ Κωστάκης Κωνσταντίνου, αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικών Επιστημών, Πρόεδρος του Τμήματος Δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο Frederick, Γραμματέας και Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου και Ερευνητικού Ινστιτούτου Προμηθέας, o Frank Slijper ανώτερος ερευνητής στην οργάνωση “Ολλανδική Εκστρατεία κατά του εμπορίου των όπλων” (“Champagne Tegen Wapenhandel”) και επιστημονικός συνεργάτης στο Transnational Institute (TNI) και ο Χρίστος Κουρτελλάρης ο οποίος είναι ακτιβιστής της Ειρήνης και από το 2008 είναι ο Γενικός Γραμματέας του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) και εκπροσωπεί το κίνημα της Κύπρου στη Γραμματεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.

Το βιβλίο αναλύει τις σχέσεις ΝΑΤΟ- ΕΕ, τις νατοϊκές δαπάνες και επιπτώσεις τους στην Ειρήνη, οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική πρόοδο.
Με ντοκουμέντα και μια μεγάλη σειρά από υποσημειώσεις (links, βιβλιογραφία, πρακτικά συνεδριάσεων κτλ) οι συγγραφείς τεκμηριωμένα εξαφανίζουν κάθε πέπλο που έντεχνα καλύπτει (σκληρές) αλήθειες που αφορούν το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, και την σχέση τους με την Κύπρο.
Επιπλέον οι συγγραφείς μέσα από ιστορικά γεγονότα, τα οποία έχουν αποκρύψει τα ΜΜΕ, επιχειρούν να ρίξουν φως σε ζητήματα που έχουν να κάνουν άμεσα με την οικονομική κρίση, τους λαούς εντός της ΕΕ (κι όχι μόνο), την εκπαίδευση και άλλους σημαντικούς τομείς.

Οι επιστήμονες-συγγραφείς του βιβλίου, τεκμηριωμένα ρίχνουν φως σε βαρυσήμαντα σημεία που αφορούν την Κύπρο, την Ελλάδα και όλη την ΕΕ, σημεία έχουν χαθεί μέσα στην προπαγάνδα των καθεστωτικών ΜΜΕ ή στην ημιμάθεια.

Το βιβλίο χωρίζεται σε πέντε κεφάλαια:
1. Η στρατιωτικοποίηση των κοινωνιών – Ευρωατλαντικός Μιλιταρισμός (Δρ Κώστας Γουλιάμος)
2. Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ: διαφορετικές και αδιαχώριστες οντότητες (Κώστας Χριστοδουλίδης)
3. Ο “Συνεταιρισμός για την Ειρήνη” και η Κύπρος – Οι Ευρωνατοϊκές σχέσεις και ο επηρεασμός τους από το Κυπριακό Πρόβλημα (Δρ Κωστάκης Κωνσταντίνου)
4. Όπλα, Χρέος και Διαφθορά -Στρατιωτικές Δαπάνες και η Κρίση της ΕΕ. (Frank Slijper)
5. ΝΑΤΟ – Μια παγκόσμια μηχανή παραγωγής πολέμων και καταστροφών (Χρίστος Κουρτελλάρης).

*Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε και στο βιβλιοπωλείο Biblio Cosmos στη Λάρνακα, στη τιμή των 6 ευρώ.

Μερικά αποσπάσματα απ’ το βιβλίο:
“Προφανώς ορισμένοι κύκλοι, είτε λόγω αμνησίας είτε λόγω πολιτικής αβελτηρίας, αγνοούν ότι το ΝΑΤΟ υπήρξε ο αρχιτέκτονας του δίδυμου εγκλήματος εις βάρος του κυπριακού λαού το 1974. Και βέβαια δεν αντιλαμβάνονται πως η διολίσθηση του Κυπριακού στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, με πρόσχημα την ασφάλεια σε ένα σχέδιο λύσης, θα είναι καταστροφική αφού μεταξύ άλλων υποδηλοί την οριστική μετατροπή της Κύπρου σε ένα “αβύθιστο νατοϊκό αεροπλανοφόρο” για επιθέσεις ενάντια στους λαούς της Ανατολικής Μεσογείου”
-Δρ Κώστας Γουλιάμος

Γιατί η ΕΕ θέλει να παρουσιαστεί ότι διαθέτει ένα μέρος των ζωτικών οργάνων του σιαμαίου της αδελφού, του ΝΑΤΟ. Όπως είναι επιστημονικά αποδεκτό όταν τα σιαμαία έχουν διαφορετικά ζωτικά όργανα, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες επιβίωσης τους. Όταν τα σιαμαία μοιράζονται την ίδια καρδιά, το συκώτι και άλλα ζωτικά όργανα, τότε θα πεθάνουν, εάν οι γιατροί προσπαθήσουν να τα διαχωρίσουν, ενώ εάν παραμείνουν ενωμένα έχουν μικρές πιθανότητες, αλλά πάντως, έχουν, για να επιβιώσουν. Σιαμαία, γεννιούνται σπάνια, κάθε 200,000 γέννες. Κι όμως η ΕΕ επέλεξε ή καλύτερα επιλέχθηκε να αποτελέσει σιαμαίο αδελφάκι με το ΝΑΤΟ στη βάση της στρατηγικής εταιρικής τους σχέσης, προϋπόθεση της οποίας είναι η “διατήρηση επαρκών επιπέδων επενδύσεων”. Πρόκειται για μια θνησιγενή στάση, η οποία ενώ αρχικά παρουσιάζεται ως φυσιολογική σύνδεση, “ισχύς εν τη ένωσει”, αυτό συμβαίνει μόνο για να παρατείνει τη διατροφή του πιο ισχυρού από τα δυο παιδιά, ακόμα και όταν τα ελατήρια της συγκόλλησης δεν έχουν ως σκοπό την τερατογένεση που επισυμβαίνει”
-Κώστας Χριστοδουλίδης

Έντεχνα καλλιεργήθηκε και η εντύπωση ότι η συμμετοχή της Κύπρου στο “Συνεταιρισμό για την Ειρήνη” θα ενισχύσει την ασφάλεια της. Η ιστορία και η πράξη ως κριτήρια της αλήθειας δηλώνουν το αντίθετο. Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και απειλείται από την Τουρκία επίσης κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, το οποίο καθημερινά παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο και προκαλεί εντάσεις στο Αιγαίο. Υπενθυμίζουμε τα επεισόδια στα Ίμια και τι ακολούθησε καθώς και τα συνεχή προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία με τις παραβιάσεις του ελληνικου εναέριου χώρου”
-Δρ Κωστάκης Κωνσταντίνου

Ο εγνωσμένου κύρους Γάλλος Ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Daniel Cohn-Bendit έχει κάνει επανειλημμένως αναφορά ότι ενόσω βρισκόταν στην Αθήνα το 2010 ο φίλος του, και τότε Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου του είπε ότι το Βερολίνο και το Παρίσι δεν ήθελαν την Ελλάδα να μειώσει τις στρατιωτικές της δαπάνες, καθώς αυτό θα έβλαπτε τις συμβάσεις με τη γαλλική και γερμανική βιομηχανία. Οι χώρες αυτές, επίσης, επέμειναν ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει μέρος της πρώτης δόσης της οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ για να πληρώσει τις εξοπλιστικές συμβάσεις”.
“Οι μαζικά αυξημένοι αμυντικοί προϋπολογισμοί κατά την τελευταία δεκαετία έχουν συμβάλει σημαντικά στα δημόσια ελλείμματα και το δημόσιο χρέος. Οι χώρες σήμερα που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα προϋπολογισμού και χρέους είχαν ενισχύσει τους στρατιωτικούς τους προϋπολογισμούς, κυρίως, για μεγάλες αγορές όπλων μεταξύ 2002 και 2008. Χωρίς αυτές τις αυξήσεις το κρατικό χρέος θα ήταν πολύ χαμηλότερο. Εναλλακτικά, τα ίδια χρήματα θα μπορούσαν να είχαν δαπανηθεί για εναλλακτικές πολιτικές με καλύτερες προοπτικές για οικονομική ανάπτυξη, περισσότερες θέσεις εργασίας και μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή”.
Frank Slijper

Στο πόρισμα της Βουλής για το Φάκελο της Κύπρου το οποίο δεν ενέκριναν οι πολιτικοί απόγονοι της τότε προδοτικής Δεξιάς σημειώνεται ότι: “τις προθέσεις της Τουρκίας για εισβολή στην Κύπρο γνώριζε η Μεγάλη Βρετανία για αρκετό χρονικό διάστημα πριν από την εκδήλωση της. ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και Βρετανία ήδη είχαν εγκρίνει την τουρκική εισβολή γνωρίζοντας για το πραξικόπημα πριν υλοποιηθεί το πρώτο σκέλος του δίδυμου εγκλήματος”.
Η όλη εγκληματική τελική πράξη που χάραζε το σώμα της Κύπρου σχεδιάστηκε όπως είναι καλά πλέον γνωστό στην εαρινή Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στη Λισσαβόνα το 1971. Επρόκειτο για ένα Νατοϊκό διακανονισμό του Κυπριακού στη βάση της διχοτόμησης”
“Τηλεγραφικά πρέπει να σημειωθεί ότι η ΕΕ μέσα και από τη Συνθήκη της Λισσαβόνας όπως εγκρίθηκε το 2009 καθορίζει το ΝΑΤΟ ως στρατηγικό πυλώνα της αμυντικής πολιτικής των χωρών μελών της ΕΕ και ο Ευρωστρατός συνεργάζεται αρμονικά με το ΝΑΤΟ”.
Χρίστος Κουρτελλάρης

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Η Ελευθερία του Τύπου στη Κύπρο διανύει την ζωή εν τάφω χωρίς να αναμένεται καμιά ανάσταση, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον

Παγκόσμια Ημέρα για την Ελευθερία του Τύπου Της Γιώτας ΔημητρίουΑρχισυντάκτρια SkalaTimes “Με απόφαση της UNESCO, για το έτος 2024, η επέτειος της 3ης Μαΐου είναι

Δευτέρα της Λαμπρής στην Ορόκλινη με διασκέδαση, παιχνίδια, μουσική διαγωνισμούς και δωρεάν φλαούνες και ποτό

Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Ορόκλινης κύριος Νεόφυτος Φακοντής και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου διοργανώνουν ένα υπέροχο πρόγραμμα για τη Δευτέρα του Πάσχα, 6

error: Content is protected !!