Ξεφλουδισμένες Λέξεις “Το νερό στον πλανήτη Γη”

Γράφει η Γιώτα Δημητρίου

1

Η ΝΑΣΑ ανακοίνωσε την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή στον πλανήτη Άρη και τα ΜΜΕ, μαζί με τον περισσότερο κόσμο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βρήκαν θέμα για να ασχοληθούν.
Και ενώ η ανθρωπότητα γιορτάζει και συζητεί το σημαντικό, όπως λένε, αυτό γεγονός, είναι κάποιοι άλλοι -καλή ώρα σαν κι εμένα- που δεν μας αφορά αυτή η εξέλιξη.
Μας αφορουν περισσότερο τα στοιχεία της Unicef, που κάνουν λόγο για 748 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Μας αφορούν τα χιλιάδες παιδιά που πεθαίνουν κάθε μέρα, στον πλανήτη Γη, από έλλειψη νερού.

Όπως αναφέρει ο Anjay Wijesekera, επικεφαλής των Παγκόσμιων Προγραμμάτων Ύδρευσης, Αποχέτευσης και Υγιεινής της UNICEF, “Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στη Μοζαμβίκη και στην Παπούα Νέα Γουινέα πάνω από το μισό του πληθυσμού δεν έχει ακόμα πρόσβαση σε βελτιωμένες πηγές πόσιμου νερού. Χαρακτηριστικά, το 90% όσων δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ζει σε αγροτικές περιοχές της Υποσαχάριας Αφρικής. Μια άλλη περιοχή που προξενεί ανησυχία είναι η Ωκεανία, η οποία έχει σημειώσει περιορισμένη πρόοδο από το 1990. Μεγάλος αριθμός ατόμων χωρίς πρόσβαση εμφανίζεται επίσης στην Κίνα (112 εκατομμύρια) και την Ινδία (92 εκατομμύρια). Τραγικά θύματα είναι, όπως πάντα, τα παιδιά, για τα οποία η έλλειψη πρόσβασης σε ασφαλές νερό μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες. Χιλιάδες παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα από διαρροϊκές ασθένειες που συνδέονται με το επισφαλές πόσιμο νερό, την ανεπαρκή αποχέτευση ή τις κακές συνθήκες υγιεινής”.2
Σύμφωνα με την UNICEF μόνο στην Αφρική, οι άνθρωποι δαπανούν 40 δισεκατομμύρια ώρες περπατώντας κάθε χρόνο μόνο και μόνο για τη συλλογή νερού, τονίζοντας, παράλληλα, ότι η συλλογή νερού σε επισφαλείς περιοχές, εκθέτει γυναίκες και παιδιά στον κίνδυνο της βίας και της επίθεσης.
Εως το 2025 εκτιμάται πως 3,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν σε χώρες που αντιμετωπίζουν έλλειψη νερού, ενώ σήμερα 5.000 παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα από το μολυσμένο νερό. Ενα δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό και δύο εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο πίνοντας μολυσμένο νερό.
Όλα αυτά, στον πλανήτη Γη.
3Όταν λοιπόν δεν θα πεθαίνουν παιδιά και ενήλικες από έλλειψη νερού στον πλανήτη γη, τότε ίσως να αξίζει να γιορτάσουμε για το νερό που βρέθηκε σε άλλους πλανήτες.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ακόμη μια βιβλιοπαρουσίαση για παιδιά στη Κοινοτική Βιβλίοθήκη Ορόκλινης με τη συγγραφέα Αικατερίνη Ζένιου

Αυτό το Σάββατο, η Παιδική Λέσχη Φιλαναγνωσίας της Βιβλιοθήκης του Κοινοτικού Συμβουλίου Ορόκλινης, φιλοξενεί την συγγραφέα Αικατερίνη Ζένιου, και μας παρουσιάζει διαδραστικά το παραμύθι “ΖΗΤΕΙΤΑΙ

error: Content is protected !!