Κρίτωνας Διονυσίου “Η Ομάδα Κύπρος είναι κάτι μονάδικο για τα κυπριακά δρώμενα”

kritwnas coverΟΜΑΔΑ ΚΥΠΡΟΣ, μια ομάδα νέων ανθρώπων που ονειρεύονται μια ενωμένη Κύπρο και αγωνίζονται προς αυτή την κατεύθυνση!
Ο Κρίτωνας Διονυσίου, ως ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας, συζητά μαζί μας και τονίζει ότι “η Ομάδα Κύπρος είναι κάτι μονάδικο για τα κυπριακά δρώμενα. Πρώτη φορά μια ομάδα νέων ανθρώπων απο όλους τους ιδεολογικούς χώρους ιδρύει κάτι ενιαίο και συμπαγές για τη λύση του Κυπριακού”. 

Skala Times

Kαταρχάς Κρίτωνα ποιο ήταν το έναυσμα  για να δημιουργηθεί η ΟΜΑΔΑ ΚΥΠΡΟΣ, απόkritwnas2 ποιούς αποτελείται και ποιοι οι στόχοι σας;
Η Ομάδα Κύπρος δημιουργήθηκε από την ελπίδα πως επιτέλους μπορεί να υπάρξει μια
συμφωνημένη λύση που θα επανενώνει τον τόπο μας στο πλαίσιο μιας ομοσπονδιακής λύσης. Τόσο η εκλογή Μουσταφά Ακκιντζί ως ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, αλλά και το θετικό κλίμα που κυριαρχεί ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους σηματοδοτουν μια νεά εποχή για την όλη διαδικασία επίλυσης τους Κυπριακού. Η Ομάδα Κύπρος είναι μια πρωτοβουλία 42 ελληνοκυπρίων, νέων επιστημόνων και έχει ως κύριο στόχο την στήριξη των συνομιλίων. Τα μέλη της Ομάδας έχουν ποικίλες και διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές. Άλλοι βρίσκονται στο χώρο της Αριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας, άλλοι στη Δεξιά και στο δημοκρατικό Κέντρο. Αρκετοί απο εμάς δεν αυτοπροσδιορίζονται στη βάση αυτών των παραδοσιακών όρων, είναι ενεργοί πολίτες με σημαντική δράση στα πεδία της Οικολογίας, των Πολιτικών Δικαιωμάτων και του Εθελοντισμού. Η προσπάθεια μας κυρίως επικεντρώνεται στο πεδίο της παραγωγής και εφαρμογής ιδεών σε θέματα επικοινωνίας και ενημερώσης. Την ίδια στιγμή διέξαγαμε μια έρευνα κοινής γνώμης της οποία τα αποτελέσματα έχουν δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα μας.

Yπάρχει κάποια οικονομική ή άλλη στήριξη της ομάδας σας από την ΕΕ ή άλλους οργανισμούς;
Έχουμε εξαρχής τονίσει ότι θα λειτουργούμε με διαφάνεια και λογοδοσία σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των δράσεων που θέλουμε να υλοποιήσουμε. Γι αυτό το λόγο, έχουμε προχωρήσει στην ίδρυση μη κερδοσκοπικού Σωματείου («Ομάδα Κύπρος»), το οποίο έχει λάβει πιστοποιητικό έγκρισης από τον Έφορο Σωματείων. Το Καταστατικό του Σωματείου, που ρυθμίζει και ζητήματα οικονομικής λειτουργίας, έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα.

Πρόθεσή μας είναι οι δράσεις της Ομάδας να υποστηρίζονται κυρίως μέσα από την εθελοντική συνεισφορά των μελών, των φίλων και γενικά της κοινωνίας των πολιτών. Μέχρι σήμερα, όλες οι δράσεις μας είναι προϊόν της αφιλοκερδούς συνεισφοράς των μελών της Ομάδας, που καταθέτουμε την εμπειρογνωμοσύνη και αρκετό από τον περιορισμένο ελεύθερο χρόνο μας. Το βίντεο της Ομάδας έγινε με τη βοήθεια μελών και φίλων, με μια μικρή συμβολική χρέωση για να καλυφθεί μέρος του κόστους. Όλα τα άλλα έχουν γίνει χωρίς την παραμικρή δαπάνη. Η διεξαγωγή μιας ανεξάρτητης και επιστημονικά άρτιας έρευνας πεδίου, καθώς και η παραγωγή πρόσθετων βίντεο, ή ακόμη και η αξιοποίηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χαμηλού κόστους διαφήμιση, απαιτεί χρηματοδότηση. Οι εισφορές των μελών δεν αρκούν. Έχουμε αποφασίσει ότι οι ανάγκες χρηματοδότησης, για την κάλυψη των δράσεων που αναφέρονται πιο πάνω, θα προέλθουν κυρίως μέσα από μια δημόσια, διαφανή και νόμιμη εκστρατεία συλλογής εισφορών (crowd funding). Περισσότερα γι αυτό θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Ο κόσμος της Κύπρου είναι ενημερωμένος ως προς την ΔΔΟ, την Ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία;
Πιστεύω ότι σε μεγάλο βαθμό η κοινωνία δεν είναι επαρκώς ενημερωμένη για τις βασικές πρόνοιες της υπο συζήτηση λύσης . Αυτή ακριβώς η πραγματικότητα βοηθά διάφορους πολιτικούς και κόμματα στο να προκαλούν σύγχυση και φόβο επενδύοντας στην άγνοια ενός μεγάλου μέρους της κυπριακής κοινωνίας. Η ύπαρξη αυτου του φαινόμένου ήταν ένας απο τους κυριότερους λόγους ίδρυσης μας. Να ενημερώσουμε, να προβληματιστούμε και φυσικά να προτείνουμε.

Η ΕΔΕΚ πριν λίγους μήνες αποκήρυξε τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Αυτό kritwnas1
πιστεύετε πως θα επηρεάσει το κόσμο;
Η επίδραση αυτης της απόφασης δεν θα είναι αρνητική. Αντίθετα, μόνο με ξεκάθαρες θέσεις θα βοηθήσουμε τον κόσμο να εξάγει νηφάλιες και εμπεριστατωμένες απόψεις όταν και εφόσον κληθούμε να αποφασίσουμε για το Κυπριακό.Πάντα στα πλαίσια ενός πολιτισμένου κλίματος και υγιούς πολιτικής αντιπαράθεσης . Η απόφαση της ΕΔΕΚ να αποκηρύξει την ΔΔΟ ανάγκασε τον κόσμο να προβληματιστεί για την εναλλακτική της. Κάτι που δεν υπάρχει. Αντίθετα θεωρώ οτι την πραγματική ζημια την κάνει η υποκριτικη στάση άλλων κομμάτων.

Πόσο εύκολο είναι σε μια ομάδα να συνυπάρχουν άτομα από διαφορετικά ιδεολογικά μετερίζια, όπως στην δικιά σας ομάδα;
Η Ομάδα Κύπρος είναι κάτι μονάδικο για τα κυπριακά δρώμενα. Πρώτη φορά μια ομάδα νέων ανθρώπων απο όλους τους ιδεολογικούς χώρους ιδρύει κάτι ενιαίο και συμπαγές για την λύση του Κυπριακού. Αντίστοιχες προσπάθειες το παρελθόν απέτυχαν. Είτε γιατί αναλώνονταν σε άσκοπους πολιτικούς διαψηφισμούς, είτε γιατί έχαναν την μεγάλη εικόνα της λύσης. Συνεπώς η ίδρυση μιας τέτοιας ομάδας απαιτεί ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα. Απο τη στιγμή που όλοι δραστηριοποιηθήκαμε εντός της ομάδας με μοναδικό σκόπο την ενίσχυση των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού, οι κύριες διαφωνίες που πιθανών να προκυψουν θα πρέπει να κινούνται σε αυτο το πλαίσιο. Στοίχημα μας είναι όλες αυτές οι αντιθέσεις να συμφιλιώνονται οδηγώντας μας στην απαραίτητη σύνθεση. Μέχρι τώρα νομίζω το έχουμε πετύχει.


Εσύ Κρίτωνα προέρχεσαι από την οργανωμένη Δεξιά η οποία, ως γνωστό, πριν λίγα χρόνια εκφραζόταν αρνητικά ως προς τους Τ/Κ. Σήμερα έχετε αλλάξει γνώμη, πιστεύετε ότι μπορούν να συνυπάρξουν Ε/Κ και Τ/Κ; Τι μεσολάβησε για να αλλάξετε γνώμη;
Η Κυπριακή δεξιά, τουλάχιστον σε επίπεδο ηγεσίας, ήταν αρκετά ειλικρινής όσο αφορά το Κυπριακό. Ας μην ξεχνάμε ότι ο πρώτος πολιτικός στη Κύπρο που μίλησε για ομοσπονδία ήταν ο Γλαύκος Κληρίδης. Σε επίπεδο ψηφοφόρων φυσικά, είναι αλήθεια ότι στο παρελθόν κυριαρχούσαν έντονα αρνητικά συναισθήματα ανάμεσα στις τάξεις της. Σήμερα τα πράγματα έχουν βελτιωθεί. Ή πάροδος του χρόνου επουλώνει πληγές και μετριάζει πάθη. Η μεγαλύτερη πληγή μας όμως δεν έχει επουλωθεί. Αυτός είναι και ο λόγος που η κυπριακή δεξιά σήμερα πρωτοστατεί σε αυτην την προσπάθεια. Ο δρόμος φυσικά για την δημιουργία ενός πραγματικού κλίματος ειρηνικής συνύπαρξης είναι μεγάλος. Όπως και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, έτσι και η κυπριακή δεξιά πρέπει να ανταποκριθεί δυναμικά στο κάλεσμα για επανένωση της πατρίδας.

Το φυσικό αέριο είναι ο λόγος που κάποιοι θέλουν να επισπεύσουν την λύση;
Ναι, το φυσικό αέριο είναι ένας απο τους λόγους όπου κινητοποίησε την διεθνή κοινότητα να ενισχύσει την διαδικασία των συνομιλίων. Η εκμετάλευση της διεθνούς συγκυρίας για την εξυπηρέτηση των δικών μας επιδιώξεων πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό μέλημα.

Αν ο κυπριακός λαος απορρίψει μια πιθανή λύση ποιο θα ειναι το αποτέλεσμα, κατα τη δική σου άποψη;
Εξετάζοντας κριτικά την ιστορία του κυπριακού θα παρατηρήσει κανείς ότι η πάροδος του χρόνου και η απόρριψη των σχεδίων λύσης εκ μέρους μας όχι μόνο δεν βελτίωσαν την θέση μας αλλά την δυσχέραιναν. Αυτό γίνεται, γιατί ενώ η δική μας πλευρά στη συντριπτική της πλειοψηφία επίσημα συμφωνεί με τις παραμέτρους μιας ομοσπονδίας συνήθως ταυτόχρονα βρίσκει προσκόμματα για να τις απορρίψει. Βάση όλων αυτών πιστεύω ότι μια πιθανή καταψήφιση θα μας οδηγήσει στη διχοτόμησή.

Ως ένα από τα 42 Ιδρυτικά Μέλη της Ομάδας ποιο μήνυμα θα ήθελες να στείλεις μέσα1797332_10202680640029507_3102885380611888325_n από αυτή τη συνέντευξη;
Θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα σε αυτούς που παρακολουθούν τις εξελίξεις στο Κυπριακό με κριτική ματιά. Για όσα τους προβληματίζουν και ανησυχούν να είναι σίγουροι ότι και εμείς τα βιώνουμε καθημερινά. Δεν είναι η ώρα για τυμπανοκρουσίες, αλλά για μια νηφάλια αξιολόγηση των δεδομένων που έχουμε μπροστά μας. Η μεγαλύτερη νίκη για την πατρίδα μας είναι να πάρουμε μια ειλικρινή απόφαση για το μέλλον μας έχοντας υπόψη τα πραγματικά δεδομένα, αλλά και τις συνέπειες των αποφάσεων μας. Αυτο προαπαιτεί προβληματισμό και θέληση για εξεύρεση λύσεων. Πάνω σε αυτη τη λογική τροχιοδρομούμε την δράση μας.

Πώς μπορεί κάποιος να εγγραφεί στην ομάδα σας;
Η Ομάδα Κύπρος σε αυτή τη φάση δεν δέχεται εγγραφές. Εντούτοις,  ενθαρύνουμε όλους όσους μας παρακολουθούν να αναπτύξουν και να μας παρουσιάσουν τις ιδεές και τους προβληματισμούς τους. Ήδη δεκάδες μη μέλη μας έχουν δημοσιεύσει άρθα στην ιστοσελίδα μας.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Η Ελευθερία του Τύπου στη Κύπρο διανύει την ζωή εν τάφω χωρίς να αναμένεται καμιά ανάσταση, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον

Παγκόσμια Ημέρα για την Ελευθερία του Τύπου Της Γιώτας ΔημητρίουΑρχισυντάκτρια SkalaTimes “Με απόφαση της UNESCO, για το έτος 2024, η επέτειος της 3ης Μαΐου είναι

Δευτέρα της Λαμπρής στην Ορόκλινη με διασκέδαση, παιχνίδια, μουσική διαγωνισμούς και δωρεάν φλαούνες και ποτό

Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Ορόκλινης κύριος Νεόφυτος Φακοντής και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου διοργανώνουν ένα υπέροχο πρόγραμμα για τη Δευτέρα του Πάσχα, 6

error: Content is protected !!