Στη Λάρνακα έφτασαν 114 πρόσφυγες

Λάρνακα: Ολονύχτια επιχείρηση διάσωσης 114 προσφύγων από τη Συρία στήθηκε ύστερα από πληροφορία ότι το σκάφος τους έπλεε ακυβέρνητο περίπου 40 ναυτικά μίλια νοτίως της Λάρνακας.

prosfyges4

Η επιχείριση ολοκληρώθηκε το πρωί με τη μεταφορά όλων των προσφύγων στο λιμάνι της Λάρνακας, όπου με τη συνδρομή και της Πολιτικής Άμυνας στήθηκε συνεργείο για την υποδοχή, την ιατρική περίθαλψη και φιλοξενία τους σε προβλεπόμενο χώρο. Περισσότερες φωτογραφίες εδώ Ανάμεσα στους διασωθέντες περιλαμβάνονται γυναίκες, καθώς επίσης 30 μικρά παιδιά και πέντε βρέφη. Σύμφωνα με το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ), χθες βράδυ, μέσω ασυρμάτου, λήφθηκε πληροφορία από εμπορικό πλοίο ότι το σκάφος με τους μετανάστες εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Το πλοίο με τους άμαχους πρόσφυγες προερχόταν από τη Συρία και από το ΚΣΕΔ οργανώθηκε άμεσα επιχείρηση σύμφωνα με το Σχέδιο «ΝΕΑΡΧΟΣ» για τη διάσωση των προσφύγων με συμμετοχή πτητικών και πλωτών μέσων του Πολεμικού Ναυτικού και της Αστυνομίας, καθώς και άλλων σκαφών που έπλεαν στην περιοχή. Παράλληλα, ενημερώθηκε το Υπουργείο Εσωτερικών ως αρμόδιο για την εφαρμογή του ειδικού Σχεδίου «ΝΑΥΚΡΑΤΗΣ» που αφορά στη διαχείριση προσώπων που χρήζουν προστασίας και οργανώθηκε στο λιμάνι Λάρνακας συνεργείο για την υποδοχή, ιατρική περίθαλψη και φιλοξενία τους σε προβλεπόμενο χώρο, σύμφωνα και με τις νέες ευρωπαϊκές οδηγίες. Σημειώνεται ότι γύρωστις δύο μετά τα μεσάνυκτα πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι Λάρνακας σύσκεψη των αρμοδίων φορέων υπό τον υπουργό Εσωτερικών, Σωκράτη Χάσικο. Οι διασωθέντες ανέφεραν ότι πλήρωσαν περισσότερες από τέσσερις χιλιάδες δολάρια ο καθένας και είχαν προορισμό την Ευρώπη, όμως το πλοίο τους έμεινε ακυβέρνητο. Από τις προκαταρτικές εξετάσεις που διενεργήθηκαν, εξασφαλίστηκε μαρτυρία εναντίον τριών προσώπων, ηλικίας 47, 33 και 28 χρόνων, τα οποία συνελήφθησαν βάσει δικαστικών ενταλμάτων. Πρόκειται για τον καπετάνιο του πλοίου και τους διακινητές. Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση και η καταγραφή τους στο λιμάνι της Λάρνακας και αυτή την ώρα μεταφέρονται με λεωφορεία στον καταυλισμό Πουρνάρη στην Κοκκινοτριμιθιά, όπου στήνονται αντίσκηνα από εθελοντές της Πολιτικής Άμυνας.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος δήλωσε ότι λαμβάνονται όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα και ακολουθούνται όλες οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναδημοσίευση – Πηγή: philenews και ΚΥΠΕ

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!