Τα κεραμεικά έργα του Πάμπλο Πικάσο βγάζει στο σφυρί ο οίκος Sotheby’s του Λονδίνου

Βάζα, κανάτες, πιάτα, μπολ, τα οποία έχει φιλοτεχνήσει ο Ισπανός ζωγράφος, βγαίνουν στο σφυρί από τον οίκο Sotheby’s του Λονδίνου

Τα κεραμεικά έργα του Πάμπλο Πικάσο βγάζει στο σφυρί ο οίκος Sotheby’s του Λονδίνου, σήμερα.
Βάζα, κανάτες,πιάτα, και μπολ, περισσότερα από 100 αντικείμενα, που έχει φιλοτεχνήσει ο Ισπανός ζωγράφος, προερχόμενα όλα από ιδιωτική συλλογή θα βγουν σε δημοπρασία με τιμές που κυμαίνονται μεταξύ 2.000 και 30.000 λιρών.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1946, μαζί με τη ζωγράφο Φρανσουάζ Ζιλό, ο Πικάσο εγκατέλειψε το Παρίσι και εγκαταστάθηκε στη Νότια Γαλλία. Στα 65 του χρόνια, αποφάσισε να μαθητεύσει στο φημισμένο εργαστήριο κεραμικής Madura στο Βαλωρίς, μια περιοχή με πλούσια παράδοση στην αγγειοπλαστική από τα ρωμαϊκά χρόνια. Εκεί ο Πικάσο πειραματίστηκε με τη φόρμα και τη ζωγραφική επιφάνεια των κεραμεικών. Βάζα, πιάτα και μπολ μεταμορφώθηκαν στα χέρια του,  σε κουκουβάγιες, κατσίκες, άντρες, γυναίκες, ταύρους, ψάρια.

Εκείνη η περίοδος στη Νότια Γαλλία, ήταν μία από τις πιο ευτυχισμένες περιόδους της ζωής του Ισπανού ζωγράφου. Είναι η εποχή που ο Πικάσο αποκτά μαζί με τη Ζιλό, τον γιο του Κλοντ και δύο χρόνια μετά, την κόρη του Παλόμα.

Στο εργαστήριο αγγειοπλαστικής γνώρισε και την τελευταία σύντροφό της ζωής του, την Ζακλίν Ροκ. Η Ροκ τότε ήταν 27 κι ο Ισπανός ζωγράφος 72. Το 1961, στα 79 του χρόνια,  ο διάσημος ζωγράφος, παντρεύτηκε την Ζακλίν Ροκ, όπου έμεινε μαζί της μέχρι το τέλος της ζωής του, το 1973, σε ηλικία 92 ετών. Η Ζακλίν Ροκ αυτοκτόνησε με όπλο το 1986 σε ηλικία 59 ετών.

Πηγή: www.protothema.gr
picasso-ceramics-sale1

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Εκδήλωση στη Λάρνακα εις μνήμη Χάρη Κυριακίδη και ανακοίνωση δράσεων του Harris Kyriakides Foundation

SkalaTimes Πραγματοποιήθηκε το χθές το απόγευμα εκδήλωση εις μνήμη Χάρη Κυριακίδη.Στην εκδήλωση, στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, παρόντες στην κατάμεστη αίθουσα: ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας,

error: Content is protected !!