Ξεφλουδισμένες Λέξεις “Για τον Νίκο Ρωμανό”

Της Γιώτας Δημητρίου
yioda@skalatimes.com

koukouloforos-athenspress.gr_Ένα παιδί, 20 ετών κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του. Μπορούσε να ήταν γιος σου, αδελφός σου, φίλος σου.
Η αλήθεια όμως είναι πως δεν πρόκειται «απλώς» για τη ζωη ενός 20χρονου.
Εδώ διεξάγεται ένας ολόκληρος πόλεμος: Μεταξύ ενός φασιστικού κράτους κι ενός νεαρού που κουβαλεί την ιδέα της ελευθερίας.
Ο Νίκος Ρωμανός είναι γιος της συγγραφέως Παυλίνας Νασιουτζικ. Όχι πως έχει σημασία ποια είναι η μάνα του, αλλά το βάζω για σένα τον αδαή που επιμένεις ότι «αυτοί είναι αλήτες αναρχικοί που μεγάλωσαν χωρίς γονείς» και διάφορες άλλες μαλακίες. (Ναι τα είδαμε όλα αυτές τις μέρες στα social media!)
Ο Νίκος λοιπόν είναι το παιδί που πριν από 6 χρόνια, τον Δεκεμβριο του 2008 στην ηλικία των 15,  είδε το κράτος να δολοφονεί τον καλύτερο του φίλο μέσα στα χέρια του. Μιλάμε για την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, από μπάτσο.
Στις αρχές του 2013 ο Νίκος συνελήφθη για ένοπλη ληστεία στο Βελβεντό της Κοζάνης και μπήκε φυλακή.
Το ίδιο το κράτος που είχε σκοτώσει τον καλύτερο του φίλο, δεν τον συνέλαβε απλώς, αλλά τον ξυλοκόπησε άγρια και έφτασε στο σημείο να τον ταπεινώσει διανέμοντας την εξαθλιωμένη από τον ξυλοδαρμό εικόνα του σε όλα τα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο.
Την περασμένη Άνοιξη o Νίκος Ρωμανός έδωσε Πανελλήνιες και πέρασε στα ΤΕΙ,  στο τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας. KOZANH - Ӕ`ĉʁӔǑɁ ω ӕˋǖȅ͔œ É`ԇ͠ˇӔʼn`ӔϠ…˂ōԏ  (MOTIONTEAM/ӕͅуTǓ)Ζήτησε εκπαιδευτική άδεια ώστε να μπορεί να παρακολουθεί τα μαθήματα του.
Ο εισαγγελέας απέρριψε το αίτημα, με αποτέλεσμα από τις 10 Νοεμβρίου ο νεαρός ξεκίνησε απεργία πείνας ρισκάροντας την ίδια την ζωή του.
Σήμερα, 23 μέρες μετά, νοσηλεύεται στο Γ. Γεννηματάς με κρίσιμη τη κατάσταση της υγείας του.
Εν τω μεταξύ παρόλο που όλοι οι διεθνείς οργανισμοί στο κόσμο καταγράφουν την υποχρεωτική σίτιση ως βασανιστήριο,  το κράτος της Ελλάδας αποφάσισε την υποχρεωτική σίτιση του 20χρονου.
Εντούτοις, οι νοσοκομειακοί γιατροί δήλωσαν δημόσια την ξεκάθαρη άρνηση τους να συναινέσουν σε οποιαδήποτε απόπειρα υποχρεωτικής σίτισης ενώ τόνισαν την συμπαράσταση τους στον αγώνα του νεαρού απεργού πείνας.
Την ίδια ώρα στα social media έχει ξεσπάσει ένα πόλεμος υπέρ και κατά του Ρωμανού (με αρκετούς τρισάθλιους να τάσσονται κατά του νεαρού και να λένε τα πιο άσχετα).
Η ουσία της ιστορίας είναι ότι το κράτος αφήνει ένα παιδί να πεθάνει, καταπατώντας το δικαίωμα του στη μόρφωση.
Το κράτος σκότωσε τον καλύτερο φίλο αυτού του παιδιού μέσα στα χέρια του.
Το κράτος όταν συνέλαβε αυτό το παιδί για ληστεία το ξυλοκόπησε άγρια και έφτασε στο σημείο να το ταπεινώσει διανέμοντας την εξαθλιωμένη από τον ξυλοδαρμό εικόνα του σε όλα τα ΜΜΕ και διαδίκτυο.
Αυτό λοιπόν το κράτος προσπαθεί να στείλει το μήνυμα πως δόσεις χουντισμού και φασισμού μπορεί να διαθέτει το κράτος άμα γουστάρει.
Ο Νίκος Ρωμανός όμως τους χαλάει τα σχέδια. Με την απεργία πείνας του, με ρίσκο την ίδια τη ζωή του στέλνει μηνύματα σε πολλές κατευθύνσεις. Μηνύματα που φωνάζουν, πως ακόμα και την ζωή μας να πάρετε, η ιδέα της ελευθερίας, της ισότητας και της δικαοσύνης δεν πεθαίνει επειδή πεθαίνει ο ένας εκ των πολλών που παλεύει γι αυτά τα ιδανικά.
Η ιδέα της ελευθερίας, της ισότητας και της δικαιοσύνης ζει.
Και κάθε αίμα που άδικα χύνεται κάνει την ιδέα ακόμα πιο δυνατή.
Πάρτε για παράδειγμα τον Αλέξη. Τον σκοτώσατε και τον κάνατε αθάνατο.
Αλέξης – Κράτος σημειώστε 1-0.
news-alexis-grigoropoulos-verdictΔεν χρειάζεται να είσαι Αναρχικός για να φωνάξεις υπερ του αγώνα του Νίκου Ρωμανού. Φτάνει να ξέρεις δυο – τρεις βασικές αλήθειες. Να ξέρεις τον άθλιο ρόλο του συστήματος, του Ελληνικού κράτους. Να είσαι άνθρωπος που αγαπάς την δικαιοσύνη.
Όλα τ’ άλλα είναι άσχετα.
Δεν θέλω να σας σοκάρω αλλά ο πόλεμος ξεκίνησε κι ο καθένα επιλέγει το στρατόπεδο στο οποίο ανήκει.
Πως είπατε; Αδιαφορία; «Δεν μας νοιάζει τι κάνει ένας αναρχικός»; Μα κι αυτά ξεκάθαρες τοποθετήσεις είναι,  που δείχνουν σε ποιο στρατόπεδο ανήκεις.
Σε κείμενο συμπαράστασης υπερ του Νίκου Ρωμανού,  οι Ελληνοφρένεια Θύμιος Καλαμούκης – Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης, ο Λάκης Λαζόπουλος, και ο Τζίμης Πανούσης έγραψαν το πιο κάτω:
«Λοιπόν, σε ένα κράτος όπου η υποταγμένη στα μνημόνια και τις τρόικες κυβέρνηση καταπατά κάθε νόμο του Συντάγματος, κάθε ανθρώπινη αξία, ψηφίζει νόμους που εξυπηρετούν εγχώρια και ξένα συμφέροντα, αποφυλακίζει εμπόρους ναρκωτικών και παρέχει χλιδή στους φυλακισμένους Χρυσαυγίτες και στους Τσοχατζόπουλους, ένας νέος ζητά το αυτονόητο. Να εφαρμοστεί ο νόμος.
Το κράτος δικαίου που οι κυβερνώντες επαγγέλλονται, σήμερα εκδικείται ένα νέο παιδί που δεν προδίδει τις ιδέες του και δεν δέχεται πεντακοσάρικα και χειραψίες από δοτούς υπουργούς και βαλσαμωμένους Προέδρους της Δημοκρατίας σε στημένες τελετές.
Ο Ρωμανός με ασπίδα τη ζωή του, ζητά να φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο, δε ζητά να αποφυλακιστεί, δε ζητά να πέσει στα μαλακά η ποινή του.
Κόντρα στις προκαταλήψεις, στα ταμπού και στην άποψη που διαμορφώνουν τα κυρίαρχα ΜΜΕ, οφείλουμε να αντιδράσουμε και να συμπαραταχθούμε στο δίκαιο και αυτονόητο αίτημα ενός νέου ανθρώπου.
Αυτός ο εκβιασμός της κυβέρνησης δεν πρέπει να περάσει. Η κυβέρνηση είναι αυτή που έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη ζωή του.
Ζητάμε να γίνει σεβαστή η επιθυμία των απεργών πείνας και να μην προχωρήσει η υποχρεωτική σίτιση τους, πράξη που συνιστά ιατρικό βασανισμό συμφώνα με τις διεθνείς συνθήκες.
Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση, στήριξη και αλληλεγγύη στους απεργούς πείνας Νίκο Ρωμανό και Γιάννη Μιχαηλίδη και στις οικογένειες τους.
Στον δίκαιο αγώνα που δίνουν, είμαστε μαζί τους με όλες μας τις δυνάμεις.
Ελληνοφρένεια Θύμιος Καλαμούκης – Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης
Λάκης Λαζόπουλος
Τζίμης Πανούσης»

 

Υ.Γ1  Το πιο πάνω κείμενο το έγραψα με μουσική υπόκρουση αυτό:
https://www.youtube.com/watch?v=cF5YWeowo-8

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!