Movie Times…..Tαινίες και σειρές του 2014

Γράφει ο Αλέξης Δημητρίου

Δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι είδα όλα τα έργα που κυκλοφόρησαν το 2014, έτσι η επιλογή που έκανα είναι από τα έργα, αλλά και τις σειρές που παρακολούθησα.  Εάν δεν συμπεριέλαβα την αγαπημένη σας ταινία για το 2014 σ’ αυτή την λίστα, μην παρεξηγηθείτε, καθώς γράφω απλά την δική μου άποψη. Επίσης, γράφοντας αυτό το θέμα μόλις τρεις  μήνες πριν από τα Όσκαρς με περιορίζει,  καθώς είναι αναμενόμενο ότι μέσα σ’ αυτούς τους τρείς μήνες θα κυκλοφορήσουν κι άλλες αξιόλογες ταινίες. Προσπάθησα λοιπον να παρουσιάσω μια λίστα με 10 ταινίες. Σχεδόν τα κατάφερα, αλλά μετά δεν άντεξα και…. έγραψα κι άλλες.  Επίσης έγραψα και για ταινίες που ΔΕΝ μου άρεσαν, αλλά και για καινούριες σειρές που με ενθουσίασαν. 

Ξεκινάμε!

Ταινίες που αξίζει να δείτε:

  1. The Fault in Our Stars. Μια ταινία συγκινητική, ευχάριστη, δυσάρεστη, γεμάτη συναισθήματα. Απλαfault εξαιρετικό. Με την Shailene Woodley στον πρωταγωνιστικό ρόλο, το συγκεκριμένο έργο προσφέρει ένα ταξίδι συναισθημάτων.
  2. Boyhood.  Η τελευταία ταινία του βασιλειά των independent ταινιώνRichard Linklater (Before Midnight, Before Sunset, Before Sunrise). Η ταινία γυρίστηκε σε διάστημα 12 ετών και μας παρουσιάζει την ζωή ενός παιδιού που μπαίνει στην εφηβεία. Μια εξαιρετική ταινία. Σίγουρα δεν θ’ αρέσει σε όλους, αλλά προσφέρει ένα ενδιαφέρον ταξίδι της ζωής και της ενηλικίωσης. Ορισμένοι ίσωςνα το βαρεθείτε, καθότι είναι και μεγάλης διάρκειας ταινία. Προσωπικά το θεωρώ πολύ καλό.
  3. Million Dollar Arm.  Ένα έργο βασισμένο σε αληθινή ιστορία. Δεν έχω ιδέα – και ούτε μ’ ενδιαφέρει  πως παίζεται το baseball, όμως δεν χρειάζεται να ξέρει κάποιος οτιδήποτε για να μπορέσει να απολαύσει το συγκεκριμένο έργο. Ευχάριστο, ξεκουραστο και πολύ καλό. Δεν θα πάει στα Oscars, όμως αξίζει να το δείτε.
  4. Guardians of the  Galaxy. Ένα υπέροχο και απολαυστικό Sci-Fi που θα θυμίσει λίγο Star Wars, λίγο Flash Gordon και συνεχίζει την παράδοση των τελευταίων ετών με την μόδα να μεταφέρονται κόμικ της Marvel ή της DC στην μεγάλη οθόνη (Avengers, Captain America, X-Men κ.ά.). Με τον Chris Pratt (Parks and Recreation) στον πρωταγωνιστικό ρόλο, δεν θα μπορούσε να ήταν παρά μια πολύ ευχάριστη ταινία. Επίσης, χρησιμοποιούνται οι φωνές των Bradley Cooper, Vin Diesel, και υπάρχει και ένα ενδιαφέρον cameo του Benicio Del Toro. Δεν είμαι ο μεγαλύτερος φαν των sci-fi, όμως αυτό, πραγματικά το απόλαυσα.
  5. Interstellar. Είμαι φαν του Christopher Nolan. Κατάφερε να με κάνει να μου αρέσει πραγματικά ο Batman, αν και τον “γνώρισα” πιο πριν στο Memento. Από τότε, ήμουν σίγουρος ότι όλες του οι ταινίες θα ήταν ενδιαφέρουσες. Εξαιρετικό και φανερά επηρεασμένο από το Space Odyssey του Stanley Kubrick, με την πτυχή όμως του Christopher Nolan! Το Space Odyssey με είχε κουράσει, αυτό όμως καθόλου! Αξίζει να το δείτε!
    (Ακόμη μια ταινία μεγάλης διάρκειας).
  6. Gone  Girl. Ίσως το thriller της χρονιάς. Διασκευασμένο σε ταινία από το βιβλίο της GillianFlynn, πρόκειται για ένα thriller το οποίο θα σας κρατήσει το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος. Δεν περιγράφω άλλο!
  7. Birdman. Επιτέλους ο Michael Keaton σ’ένα αξιόλογο ρόλο και μια εξαιρετική ταινία. Πιθανό αρκετά στοιχεία της ταινίας να αυτοσαρκάζουν την ίδια καριέρα του Michael Keaton, αφού μετά το Beetle juice και τα Batman του Τim Burton που τον απογείωσαν, όλοι πίστευαν πως η καρίερα του θα ήταν γεμάτη επιτύχιες. Δυστυχώς, η καθοδική του πορεία και οι επιλογές του να πρωταγωνιστεί σε μέτριες ταινίες τον έφεραν στην αφάνεια. Δείτε το και θα καταλάβετε.
  8. The Theory of Everything. Μια ματιά στην ζωή του Stephen Hawking και της γυναίκας του. Μια βιογραφικήTheory_of_Everything και ενδιαφέρουσα ματιά στην ζωή του σπουδαίου αυτού επιστήμονα. (Βρετανός Θεωρητικος φυσικός, κοσμολόγος, συγγραφέας και Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Θεωρητικής Κοσμολογίας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge). 
  9. The imitation game. Ακόμα μια βιογραφική ταινία. Αυτή την φορά βλέπουμε την ζωή και δράση του Alan Turing (Βρετανός μαθηματικός, καθηγητής της λογικής και κρυπτογράφος) στον 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Από τις πρώτες πρωταγωνιστικές ερμηνίες του Benedict Cumberbatch (ο οποίος έγινε πασίγνωστος με την νέα διασκευή του Sherlock Holmes), στην οποία είναι απλά εξαιρετικός.  Εξαιρετική ταινία.
  10. How to train your Dragon 2. Αν δεν είδατε το πρώτο να το δείτε και στη συνέχεια να δείτε και το 2. Μέχρι τώρα δεν έχω δεί τα υπόλοιπα animations που ξεχώρισαν για φέτος, οπότε γράφω μόνο γι αυτό που είδα.
    Πολύ καλό, αν και ομολογώ ότι το πρώτο μου άρεσε περισσότερο.
  11. The Grand Budapest Hotel.  Εντάξει, βάζω 11 έργα αντι για 10. Αυτό δεν μου άρεσε. Ακόμα δεν είμαι σίγουρος για τα έργα του Wes Anderson. Ορισμένα μου αρέσουν πολύ και κάποια άλλα δεν μου αρέσουν καθόλου. Ασχέτως όμως αν μου άρεσε η όχι, η κάθε εικόνα του έργου είναι σαν έργο ζωγραφικής. Απίστευτες εικόνες, απίστευτα χρώματα και απίστευτη λεπτομέρια. Ίσως να αξίζει να το δει κάποιος μόνο γι αυτά τα στοιχεία.

Οι πιο πάνω ταινίες δεν θα αρέσουν σε όλους (δεν μπορούμε να έχουμε όλοι τα ίδια γούστα), όμως είναι όλες αξιόλογες σε υποκριτική, παραγωγή και σκηνοθεσία.

Και τώρα… για τα υπόλοιπα… όποιος αντέχει ακόμα και θέλει… ας τα διαβάσει.
Ταινίες του 2014 που δεν μου άρεσαν (είναι πάρα πολλές, αλλά θα περιοριστώ σε ορισμένες από τις μεγάλες παραγωγές):

Hunger Games 2. Το πρώτο μου άρεσε, αν και δεν είναι γενικά το στύλ ταινιών που βλέπω. Το 2ο μέρος (2η ταινία δηλαδή), απλά ένιωθα ότι βρισκόμουν σε διάλειμμα και έτρωγα ποπ κορν χωρίς να βλέπω κάτι στην οθόνη… Ένα μεγάλο, ανούσιο διάλειμμα μέχρι την επόμενη ταινία και το τέλος της τριλογίας. Ένιωσα ότι όλη η ταινία μπορούσε να γινει σε 10 λεπτά και απλά να προχωρήσουμε στο επόμενο μέρος και να κλείσει η τριλογία. Πάντως θα δω και το τρίτο από περιέργεια και μόνο!

hobbitThe Hobbit 2: Δαμέ θα μιλήσω καθαρά Κυπριακά, γιατί εν μπορώ άλλο. Σόρρυ, αλλά κανεί. Υποχρεωτικά θα πρέπει ν’ αναφερθώ και στο ΗOBBIT 1. Επεριπαίξες μας κύριε Peter Jackson με το πρώτο έργο του Hobbit και συνεχίζεις το ίδιο φκιολί. Θυμάστε τί έγινε στο πρώτο; Τι έγινε; Τίποτε βασικά.. επερπατούσαν μέσα σε δάση με κάποια ασήμαντα μικρο επεισόδια και πολλά τραούδκια. Σόρρυ, αλλά εν έχω καμμιά όρεξη να θωρώ ξωτικά να μου τραγουδούν για τα έθιμά τους. Επίσης, θέλω κάποιος να μου πεί στο πρώτο έργο (αν θυμάστε), όταν ήρταν προς το τέλος της ταινίας (τέλος; Ναί… ετέλειωσε σε κάποια στιγμή αν και ένιωσα ότι δεν θα ετέλειωνε ποτέ) οι πελώριοι αετοί να τους σώσουν…. Άμα εφκήκαν ούλλοι πάνω στους αετούς, γιατί εν τους επήραν απέναντι στο βουνό να τελειώνουμε; Αφού επιάσαν τους που τους επιάσαν, ας τους επαίρναν τζαι 5 λεπτά απέναντι. Ήταν να κουραστούν, κοτζάμου θηρία; Αλλά όι, έπρεπε να περιμένουμε για να δούμε το ταξίδι τους στο δεύτερο. Όσο για τις σκηνές της 2ης ταινίας με τον δράκο…. πόσην ώρα ρε κουμπάρε να μιλούν και να χώνουνται ο ένας που τον άλλο; Ένιωσα ότι δεν θα ετέλειωνε ποττέ. Εν κατακλείδι, εν θέλω άλλο hobbit! Ένα μικρό βιβλίο είναι και εκάμαν το τριλογία μόνο και μόνο για τα λεφτά. ΚΑΝΕΙ elves! Εχορτάσαμεν τα στα Lord of the Rings. Ακούω για κάποιους πορωμένους που κάθουνται και θωρούν την τριλογία του Lord of the Rings, πριν από κάθε καινούριο Hobbit. Μόνο που το σκέφτουμαι, μπορώ να σας πω ότι τέθκιο βασανιστήριο δεν θα το άντεχα με τίποτε.  Προτιμώ να πληρώσω για να μεν το δω (και όχι δεν δέχουμαι να με πληρώσει κάποιος για να το δω).

Divergent. Σόρρυ. Αρκετά παιδικό. Μπορεί αν ήμουν 15 να μου άρεσκε. Εν είμαι 15 όμως (χωρίς παρεξήγηση στα 15χρονα και σε άλλους μεγαλύτερους που μπορεί να τους άρεσε – επίσης δεν ξέρω αν είναι καλό το βιβλίο γιατί δεν το εδιάβασα). Κρίμα. Εφάνηκε μου και πολύ παρόμοιο με το Hunger Games σε αρκετά σημεία γενικά  το concept του.

White Bird in a Blizzard. Καλή ηθοποιός η Shailene Woodley, αλλά νομίζω πως το συγκεκριμένο έργο το επέλεξε για να μας δείξει πως εμεγάλωσε και πως ίσως το Hollywood να αρχίσει να της δίνει ρόλους σοβαρούς. Και δεν είναι και καμμιά ιστορία που δεν εξαναείδαμε. Καλύτερα δείτε το ‘The Fault in Our Stars’ – που αναφέρω πιο πάνω, το ‘THE DESCENDANDS’ και το The Spectacular now.  Αυτά της τα έργα αξίζουν.

Έργο που σίγουρα δεν θα δω:
Sex tape. Οτιδήποτε έχει μέσα την Cameron Diaz δυσκολεύομαι να το δώ. Το Gangs of New York ίσως να είναι το καλύτερο έργο της και μάλιστα έπαιξε και πολύ καλά – ευτυχώς όχι σε πρωταγωνιστικό ρόλο-. Οτιδήποτε άλλο κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα υποκριτικής. Πάντως , δεν ειμαι μόνος μου γιατί μόνο άσχημες κριτικές διάβασα για το συγκεκριμένο.
Και μόνο απ’  το τίτλο της ταινίας καταλαβαίνεις ότι θα είναι χάλια.

Σειρές:
Ω ναι! Οι σειρές. Τα τελευταία χρόνια, διαπιστώνω ότι πολλές σειρές είναι τόσο καλές ώστε σε κάποιο βαθμό νιώθω ότι έχουν ξεπεράσει το ενδιαφέρον μου για τις ταινίες. Έχουν γυριστεί τόσες πολλές ταινίες σε τόσες δεκαετίες που πλέον βλέπουμε τα ίδια και τα ίδια, παρόμοιες ιστορίες και χωρίς ενδιαφέρον. Μάλιστα, τα συνεχόμενα remakes κλασσικών παλαιών έργων μ’ εκνευρίζουν (ετελειώσαν οι ιδέες στο Hollywoodαπ’ ότι φαίνεται). Σίγουρα υπάρχουν εξαιρέσεις (πολλές μάλιστα) με υπέροχα και αξιόλογα έργα. Αναφέρομαι σε γενικά πλαίσια.

Θα γράψω για ελάχιστες σειρές και δεν θ’ αναφερθώ σε σειρές που άρχισαν τα προηγούμενα χρόνια, και απλά τώρα βρισκόμαστε σε κάποιo season (πχ να σας πώ για το season 4 του HOMELAND – που παρεπιπτόντως, δεν συγκρίνεται με τα προηγούμενα, καθώς ήταν πολύ καλύτερα, ούτε και για το Parks and Recreation– που πρέπει να το δείτε!),  αλλά μόνο για ορισμένες που κυκλοφόρησαν φέτος.

Κι επειδή τα γράφω όπως τα σκέφτομαι, θα αντιλέξω το τί έγραψα για πιό πάνω, και θα σας πώ, ότι αν δεν είδατε τοnewsroom Newsroom, να το δείτε. Μόλις έχει ξεκινήσει το τρίτο και τελευταίο season. Πολύ καλή σειρά και νομίζω είναι για όλα τα γούστα. Οκ. Δεν θα γράψω για άλλα που έχουν ήδη ξεκινήσει, γιατί μετά δεν θα τελειώσουμε ποτέ!

The Honour able woman. Εξαιρετική σειρά. Όμως, δεν είναι για όλα τα γούστα –αλλά εγώ το γράφω γιατί με ενθουσίασε. Επειδή είχα ενθουσιαστεί και με το υπέροχο Tinker, Taylor, Soldier, Spy, και άκουσα αντίθετες απόψεις, θα κρατήσω μια απόσταση από τον ενθουσιασμό μου για την συγκεκριμένη σειρά. Το The Honour able woman είναι ένα πανέξυπνο κατασκοπικό –αγγλικό- αριστούργημα. Εάν σας άρεσε το Tinker Taylor Soldier Spy από το βιβλίο του John Le Carre, τότε αυτή είναι μια σειρά η οποία θα σας ενθουσιάσει. Αν δεν σας άρεσε το Tinker Taylor Soldier Spy, τότε ούτε αυτό θα σας αρέσει. Εάν δεν είδετε το Tinker Taylor Soldier Spy, δεν έχει σημμασία!  Ίσως η καλύτερη thriller/spy σειρά που είδα φέτος. Μόλις τελείωσε το πρώτο επεισόδιο, δεν μπορούσα να κρατηθώ μέχρι να δώ το επόμενο. Η ιστορία ‘χτίζεται’ επεισόδιο μ’ επεισόδιο και γνωρίζουμε τους χαρακτήρες που μας παρουσιάζουν σταδιακά. Ένιωσα σαν να διάβαζα ένα πολύ καλό βιβλίο.

True Detective. Δεν θα γράψω πολλά γι αυτό, γιατί είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι το είδατε. Απλά αριστουργηματικό. Με εξαιρετικές ερμηνείες  από τους Μatthew Μcconaughey και Woody Harrelson και φοβερή πλοκή, η οποία αποκαλύπτεται επεισόδιο μ’ επεισόδιο. Όποιος δεν το είδε, και θέλει ένα καλό Detective/crime genre να απολαύσει, να μην το χάσει!

Σειρές που υποτίθεται πως είναι καλές (και κάποια στιγμή θα περάσουν από το μικροσκόπιο μου) είναι: GOTHAM, HOW TO GET AWAY WITH MURDER, THE MISSING,THE AFFAIR. Αλλά προς το παρών δεν έχω άποψη.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!