Ιδού ποιες εταιρείες μπαίνουν στην Πόλη του Ζήνωνα!

Το Skala Times δημοσιεύει το πιο κάτω κείμενο το οποίο μας έστειλαν οι οικολόγοι Λάρνακας.
Τώρα που η εταιρεία Halliburton μπαίνει στην πόλη μας, δίπλα από τα σπίτια μας, ας γνωρίζουμε επιτέλους τις αλήθειες και τους ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ.
Tους κινδύνους για τη ζωη μας, την υγεία και την ασφάλεια μας.
Tου κινδύνους για το περιβάλλον της πόλης. 

 

HALLIBURTONΕρώτηση με αρ. 23.06.010.04.109, ημερομηνίας 9 Σεπτεμβρίου 2014, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη
          «Όπως έχω πληροφορηθεί, πρόστιμο ύψους $1,1 δις (€837 εκατομ.) αποδέχθηκε να καταβάλει στο αμερικανικό δημόσιο η εταιρεία “Halliburton”, προκειμένου να σταματήσει η ποινική δίωξη εναντίον της για τις ευθύνες της για την έκρηξη στην πλατφόρμα “DeepwaterHorizon” το 2010 στον κόλπο του Μεξικού, που προκάλεσε μία από τις χειρότερες πετρελαιοκηλίδες στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Είναι το δεύτερο περιστατικό μέσα σε ένα χρόνο, σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, όπου η εταιρεία “Halliburton” αναγκάστηκε να προβεί σε εξωδικαστική συμφωνία, προκειμένου να αποφύγει ποινικές διώξεις και βαρύ χρηματικό πρόστιμο λόγω λαθών ή παραλείψεων που έχουν σχέση με το ατύχημα του κόλπου του Μεξικού, ενώ φαίνεται να εκκρεμούν εναντίον της αντίστοιχες υποθέσεις σε πολιτειακό επίπεδο.  Σημειώνεται ότι η εταιρεία αυτή κατασκευάζει παράνομα και με την ανοχή των αρμόδιων αρχών στη βιομηχανική περιοχή Αραδίππου βιομηχανικές εγκαταστάσεις που έχουν σχέση με την υποστήριξη των γεωτρήσεων στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη για την ανίχνευση και εκμετάλλευση φυσικού αερίου ή και πετρελαίου.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων τα εξής:

  1. Οι αρμόδιες αρχές είναι ενημερωμένες για το βεβαρημένο ιστορικό της εταιρείας “Halliburton”;
  2. Αυτό λαμβάνεται υπόψη στη διαδικασία αδειοδότησης των εργασιών της;
  3. Γιατί οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου του ανέχονται την παράνομη κατασκευή του εργοστασίου της εταιρείας “Halliburton” στη βιομηχανική περιοχή Αραδίππου;
  4. Λαμβάνεται υπόψη κατά τη διαδικασία επιλογής των συνεργατών της κυβέρνησης στο θέμα της έρευνας και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων το προηγούμενο ιστορικό των εταιρειών σε ό,τι αφορά ατυχήματα, καταδίκες κτλ.;»

Απάντηση ημερομηνίας 25 Νοεμβρίου 2014 του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργου Λακκοτρύπη στην ερώτηση με αρ. 23.06.010.04.109, ημερομηνίας 9 Σεπτεμβρίου 2014, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Αναφορικά με την πιο πάνω ερώτηση και την επιστολή σας με Αρ. Φακ. Ερ. 23.06.010.04.109 και ημερομηνία 16 Σεπτεμβρίου 2014, σας παραθέτω τα ακόλουθα:

α)      Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού πριν την υπογραφή συμβάσεων μίσθωσης χώρου σε βιομηχανικές περιοχές, λαμβάνει υπόψη μεταξύ άλλων την αξιοπιστία και το κύρος της κάθε ενδιαφερόμενης εταιρείας, το μέγεθος της επένδυσης που προτίθεται να κάνει και τα οφέλη που θα προσφέρει η επένδυση αυτή στην οικονομία του τόπου.

β)      Στην Κύπρο, η εταιρεία Halliburton έχει συνάψει συμφωνία ενοικίασης με την εταιρεία LogisticoParkltd, για εργοστασιακό κτίριο που ανεγείρει η δεύτερη σε βιομηχανικά οικόπεδα που έχει εκμισθωμένα στην Βιομηχανική και Εμπορική Περιοχή Αραδίππου.

γ)      Η εταιρεία Halliburton αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους στον κόσμο παροχείς υπηρεσιών και προϊόντων στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου ενώ εργοδοτεί ανά το παγκόσμιο περισσότερα από 80,000 άτομα, σε πάνω από 80 διαφορετικές χώρες.  Η δραστηριοποίηση της εταιρείας αυτής συνάδει πλήρως με τον στρατηγικό στόχο της Κυβέρνησης να καταστεί η Κύπρος περιφερειακός κόμβος παροχής υπηρεσιών σε θέματα ενέργειας.

δ)      Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού δεν έχει αρμοδιότητα ελέγχου των διαδικασιών ανέγερσης υποστατικών σε βιομηχανικά οικόπεδα που έχει εκμισθώσει στις Κυβερνητικές Βιομηχανικές Περιοχές.

ε)       Τέλος όσον αφορά τις εταιρείες που αδειοδοτούνται για σκοπούς έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Κύπρο (στις οποίες δεν περιλαμβάνεται η εταιρεία Hallburton), αυτές αξιολογούνται βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων σύμφωνα με τους περί Υδρογονανθράκων (Αναζήτηση, Έρευνα και Εκμετάλλευση) Νόμους του 2007 έως 2014, μεταξύ των οποίων και τυχόν έλλειψη αποτελεσματικότητας και ευθύνης που επέδειξε ο αιτών στα πλαίσια προηγούμενης άδειας, οποιασδήποτε μορφής, σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου.

Είμαστε στη διάθεσή σας για τυχόν επιπρόσθετες πληροφορίες χρειαστείτε.»

 

ΕΧ/ΗΚ/Ap-23.06.010.04.109

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!