H Λάρνακα εκπέμπει σήμα SOS αλλά ο θίασος σκιών συνεχίζεται

sos 1

H πρόσκληση από το γραφείο Τύπου του Δήμου Λάρνακας που στάληκε στο Skala Times έλεγε: “Προσκαλείσθε στην παρουσίαση της τελικής προκαταρκτικής μελέτης από εκπροσώπους της εταιρείας Lloyds Register S.A. σχετικά με την εκπόνηση ρυθμιστικού σχεδίου (Master Plan) για τις εγκαταστάσεις και τις περιβαλλοντικές και κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις, που πηγάζουν από τη χρήση του Λιμένα της Λάρνακας, ως εφοδιαστική βάση για τις υπεράκτιες ερευνητικές επιχειρήσεις γεώτρησης  υδρογονανθράκων, την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 11.30 π.μ., στην Αίθουσα Συνεδριάσεων στον 6ο όροφο των Κεντρικών Γραφείων του Δήμου Λάρνακας, Θα ακολουθήσει Γεύμα Εργασίας στο εστιατόριο Μαγκάλι”.

Στην παρουσίαση, εκ μέρους του Skala Times παρεβρέθηκε η αρθρογράφος του περιοδικού Μαρία Παπαδοπούλου, η οποία είναι και Eκπρόσωπος Τύπου της ομάδας Larnaca Act.

Στην συνάντηση -για την οποία τα ΜΜΕ έλαβαν πρόσκληση μέσω email στις 31 Οκτωβρίου- αρκετοί Δημοτικοί Σύμβουλοι  δεν μπορούσαν να θέσουν ερωτήσεις επειδή όπως δήλωσαν δεν έλαβαν έγκαιρα την μελέτη.

Η  παρουσίαση έγινε από τους μελετητές με διαφάνειες.

Σημειώθηκαν ερωτήσεις τα οποία αφορούσαν τους μηχανισμούς  ελέγχου και κατα ποσο συνάδει η συγκεκριμένη ανάπτυξη με την  τουριστική ανάπτυξη. Δυστυχώς η μελέτη περιέχει αρκετά μελανά σημεία τα οποία αναλύονται παρακάτω και χρήζουν προσοχής.

Μεγάλη διαφωνία ( μεταξύ μελετητών και Χαρίδημου Θεοχαρίδη μέλος του Larnac act ) για το κατα πόσο πρέπει να ληφθεί υπόψη η οδηγία ΣΕΒΕΖΟ που ναι μεν δεν αφορά τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις αλλά αφορά τις πετρελαιοδεξαμενές και εμπίπτουν στις ζώνες επικινδυνότητας σε περίπτωση ατυχήματος και βρίσκονται δίπλα από το λιμάνι!  Οι μελετητές ισχυρίζονται ότι είναι μέσα στα πλαίσια της κυπριακής νομοθεσίας και ότι αν γίνει κάτι στις πετρελαιοδεξαμενές θα είναι τόσο μεγάλη η καταστροφή που δεν θα πρέπει να απασχολούν οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις στο λιμάνι!

Έγινε αναφορά και ερώτημα για το νέο υποστατικό το οποίο  χτίζεται . Οι μελετητές δεν γνώριζαν ο δήμαρχος είπε ότι δεν είναι κάτι το οποίο χρήζει ανησυχίας ενώ δημοτικός σύμβουλος ανέφερε ότι είδαν σε επίσκεψη δοχεία για διαχείρισης αποβλήτων στο συγκεκριμένο υποστατικό. Η εταιρέια που χτίζει το νέο υποστατικό ονομάζεται Multi Marine Services LTD.

Σε ερώτημα προς τους μελετητές κατα πόσο λήφθηκε υπόψη το τοπικό σχέδιο Λάρνακας και για το αν θεωρούν ότι τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες , η απάντηση ήταν ότι δεν πήραν καθόλου στα χέρια τους το τοπικό σχέδιο Λάρνακας και ότι τηρηθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες (εννοείται ότι άτομα από την ομάδα Larnaca Act τους διόρθωσαν άμεσα για να μην κοροιδευόμαστε) .

Η Μαρία Παπαδοπούλου ρώτησε  αν με την πολύχρονη πείρα τους έχουν ξανασυνατήσει τέτοιο φαινόμενο δηλαδή να κάνουν μια τέτοια μελέτη αφού ολοκληρώνονται τα έργα. Στο σημείο εκείνο έκανε παρέμβαση ο Δήμαρχος λέγοντας ότι ήταν πρωτοβουλία του δήμου “κάτι επιπρόσθετο” που ζητήσε να γίνει . (Ασχετο αν του πήρε 6 μήνες από την ημερομηνία της απόφασης για την διενεργεια  μελέτης!)

Σημειώνεται ότι στην μελέτη γίνεται συνεχής αναφορά και σύσταση στην διαφάνεια λόγω Aarchus (κάτι που δεν υπήρχε σε αυτή την περίπτωση γιατί η μελέτη άρχισε να γίνεται όταν το έργο ήταν σχεδόν τελειωμένο )

Για την δημοσιογραφική Διάσκεψη (της Πέμπτη 6.11.2014) δεν δόθηκε από πρίν η μελέτη στους δημοσιογράφους πράγμα απαράδεκτο γιατι δεν μπορούσαν να κάνουν ερωτήματα  επί της ουσίας και για σημαντικά ζητήματα που συμπεριλαμβάνονταν στην μελέτη.

O Δήμαρχος ανέφερε στην αρχή ότι ο Δήμος ανταποκρίθηκε αψογα στις ανησυχίες του κοινού μέσω αυτής της μελέτης (! Βλέπετε υπήρχαν κάμερες, ΜΜΕ. Η αλήθεια είναι ότι δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες -Σύμβαση Άαρχους, δημόσιες διαβουλεύσεις, μελέτες πριν προχωρήσουν τα έργα, κ.α )sos

Οι μελετητές εκαναν μια πολύ συντομη τοποθέτηση χωρίς διαφάνιες, ανέφεραν ότι ο ρόλος τους δεν είναι θεσμικός , ότι έγινε ανεξαρτητη και αμερόληπτη μελέτη , έλαβαν υπόψη όλα τα στοιχεία που τους δόθηκαν και κατέληξαν στο να αναφέρουν ότι οι εν λόγω εγκαταστάσεις ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ συμβατες.

Σε ερώτημα αν η μελέτη έγινε με γνώμονα την προσωρινότητα οι  μελετητές απλα αναφέρθηκαν στο ότι έγινε η αξιόλόγηση της παρούσας κατάστασης και ότι στην επόμενη φάση των γεωτρήσεων θα πρέπει να  γίνει επανεξέταση.

Ο κ. Εμπεδοκλής σαν πολεοδόμος υποστήριξε ότι το λιμάνι της Λάρνακας με την ολοκλήρωση της φάσης αυτής δεν θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε Βιομηχανικό το Λιμάνι για να στηρίξει την επόμενη φάση.

Στις εισηγήσεις της Lloyd’s αναφέρεται οτι πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο διενέργειας Ποσοτικής Ανάλυσης Κινδύνου (QRA) για την αποθήκευση χημικών και του εργοστασίου λάσπης σε συνδυασμό με την ανάλυση HAZOP( κινδυνος και λειτουργικότητα) .

Σε ερώτηση της Μαρίας Παπαδοπούλου κατά πόσο θεωρούν ότι είναι αναγκαίο και άμεσο να πραγματοποιηθούν αυτές οι μελέτες οι οποίες γίνονται για να δείξουν τις επιπτώσεις ποσοτικά σε περίπτωση ατυχήματος,  η απαντηση ήταν διπλωματική στο ότι έχει γίνει η εισήγηση και εναπόκειται στον Δήμο κατα πόσο θα προχωρήσει ή όχι.
Επίσης η Μαρία Παπαδοπούλου ρώτησε κατα πόσο θα πρέπει να συμπεριληφθεί στην ποσοτική ανάλυση το ενδεχόμενο ατυχήματος από τις πετρελαιοδεξαμενες λόγω του ότι εμπίπτουν στις ζώνες επικυνδινότητας και να ληφθεί το χειρότερο σενάριο υπόψιν .  Η απάντηση τους ήταν ότι σε περίπτωση ποσοτικής ανάλυσης θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο ατυχήματος που μπορεί να προκύψει από τις  ίδιες τις εγκαταστάσεις στο λιμάνι (όπως πυρκαγιά , έκρηξη κτλπ) και ότι  για τις πετρελαιοδεξαμενες αρκεί το ότι είμαστε καλυμμένοι από την  κυπριακή νομοθεσία.  Η Μαρία Παπαδοπούλου τόνισε  ότι σε περίπτωση ατυχήματος δεν θα ερωτηθεί η κυπριακή νομοθεσία για να περιορίσει τις ζημιές. Αλλά δεν πήρε απάντηση.

 Σε ρώτηση προς τον Δήμο πότε προγραματίζει δημόσια ενημέρωση (αναφέρεται σαν σημαντικό σημείο στην έκθεση ) -γιατί αν κάτι  χαρακτήριζε την τελευταία περίοδο των 6 μηνών είναι η έλλειψη  ενημέρωσης προς τους κατοίκους της πόλης- ανέφερε ότι πάντα ο  δήμος προσπαθούσε να ενημερώσει όσο μπορούσε τους κάτοικους με
βάση τα δεδομένα (!) , ότι τώρα προέχει πως να βάλουν σε εφαρμογή τους μηχανισμούς ελέγχού , είπε ότι δεν θα είναι το τελικό κείμενο (!) και θα πρέπει να περιμένουμε κάποιες βδομάδες ακόμα (στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αναφέρθηκε πάντως ότι ήταν η τελική έκθεση) και στην ουσία απέφυγε να απαντήσει στο πότε και αν θα γίνει δημόσια ενημέρωση.

Ο Δήμαρχος ανέφερε  ότι υπάρχουν πολλές προτάσεις για επενδύσεις και μεταξύ τους συμπεριλαμβάνεται και η δημιουργία καζίνο (να δουμε τι άλλο «αερικό» θα μπει σε τούτο το λιμάνι) και ότι το δημοτικό συμβούλιο στην συνεδρία της Τρίτης πήρε κάποιες προκαταρτικές αποφάσεις για το πως θα κίνηθεί ( δεν καταλάβαμε που το βρήκε αυτό γιατί ήμασταν  παρόν στην συνεδρια του δημοτικού συμβουλίου  και καμια προκαταρτική απόφαση δεν λήφθηκε ) .


sos3Το Skala Times  σημειώνει ότι :

Δεν έχει δοθεί στους μελετητές και δεν έχει εξεταστεί το τοπικό σχέδιο Λάρνακας που θεωρεί τέτοιες χρήσεις ως μη συμβατές.
Η αποθήκευση και διαχείριση χημικών ουσίων –«συστημα καταχώρησης θα πρέπει να εφαρμοστεί για την διαχείριση των χημικών ουσιών και τα δελτία δεδομένων τους, τα οποία θα διατηρούνται μέχρι το τέλος του κύκλου της ζωής  τους»
Ο χειρισμός Εκρηκτικών αφήνει επικίνδυνα ερωτηματικά (σελίδα 18). Συγκεκριμένα  γράφει ότι  “τα εκρηκτικά θα μεταφέρονται από τις αποθήκες που βρίσκονται έξω από την περιοχή του λιμανιού και θα μεταφέρονται απευθείας σε σκάφος υποστήριξης, με ελάχιστο χρόνο παραμονής εντος των  ορίων του λιμανιού” . Δηλαδή να είναι ελάχιστο χρόνο μέσα στο λιμάνι αλλά  να γυρίζουν με συνοδεία αστυνομίας μέσα στο οδικό δίκτυο της πόλης είναι  εντάξει.
Ο χειρισμός ραδιενεργών (σελίδα 18) -NORM/TENORM (Ραδιενεργά ) . Παίρνουν παράδειγμα τα αποτελέσματα από το Λιμάνι Λεμεσού και θεωρούν απίθανη την ανεύρεση τους. Δεν λαμβάνουν υπόψη τις παγκόσμιες στατιστικές ότι στο 30% των γεωτρύσεων υπάρχουν και ότι δεν υπάρχει επίσημος διαχειριστης στην χώρα που ονομάζεται Κυπριακή Δημοκρατία . Δηλαδή θα εφαρμοστεί το “αμα τα βρούμε βλέπουμε τι θα κάνουμε”;
Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης Χυδήν Προιόντων -Σκόνης- (Σελίδα 24) . Πρόταση για ελαχιστοποίηση της διασποράς της σκόνης στην ατμόσφαιρα. Αναφορά στο ότι
«Ο χώρος μπορεί να λειτουργεί κατόπιν αιτήσεως επί 24ωρου βάσης» (πρέπει να γίνει διευκρίνηση). Επιπλέον « Σύμφωνα με τις διαδικασίες λειτουργίας της διαχειρίστριας εταιρείας, οι σωληνώσεις πρέπει να επιθεωρούνται τακτικά και η εκφόρτωση/ φόρτωση των πλοίων εφοδιασμού να είναι επανδρωμένη, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανόν μη εντοπίσιμες διαρροές . Ειδικές συσκευές / μηχανήματα πρέπει να είναι διαθέσιμες στην Εφοδιαστική Βάση για γρήγορη αντίδραση σε περίπτωση οποιασδήποτε απελευθέρωσης ουσιών στο θαλάσσιο περιβάλλον και το προσωπικό του κέντρου πρέπει να εκπαιδευτεί κατάλληλα στην χρήση τους.»
Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις Σελίδα 25-26 –
Σελίδα 27 «Σε ότι αφορά την σκόνη ένας 24ωρος Σταθμός Παρακολούθησης  της ποιότητας του Αέρα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί. Ο υπάρχων σταθμός , δύο χιλιόμετρα από το λιμάνι στην Ακαδημία της Λάρνακας θεωρείται πολύ  απομακρυσμένος. Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων εκτίμησε ότι ο Σταθμός επαρκεί» (!) sos4
Οχληρία Σελίδα 29 : « μια επίδραση στις εκπομπές θορύβου είναι αναμενόμενη ωστόσο, κυρίως από οχήματα και φορτηγά, από γεννήτριες ντίζελ και τον εξοπλισμό της μονάδας παραγωγής υγρής λάσπης, και πιο συγκεκριμένα αντλίες, το σύστημα φυγοκέντρησης και τους συμπιεστές, για μια περίοδο περίπου 320 ημερών (αυτές οι 320 ημέρες ανταποκρίνονται σε ένα υπολογισμό 80 ημερών ανα πηγάδι, στο οποίο θα λάβουν χώρα οι επιχειρήσεις γεώτρησης από την ΕΝΙ στο οικόπεδο Νο.9.)» Αναφέρονται στην συνέχεια διάφορα μέτρα αμβλησης των επιπτώσεων. –
Σελίδα 31 «τα επίπεδα ραδιενεργειας θα πρέπει να μετρώνται συνεχώς κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων γεώτρησης και σε περίπτωση υψηλών επιπέδων ραδιενέργειας, να λαμβάνονται μέτρα για τον χειρισμό των θραυσμάτων σύμφωνα με τις εταιρικές διαδικασίες της ΕΝΙ και την διεθνή πρακτική» Γιατί κυπριακή πρακτική δεν υπάρχει αφού δεν υπάρχει επίσημος διαχειριστής!
Σελίδα 31 – Επικίνδυνα Δυνητικά Ατυχήματα . Διαβάστε ανασκόπηση επιβλαβών δραστηριοτήτων (πίνακας από σελίδα 33-37) – Οδηγία ΣΕΒΕΖΟ
Κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις: Τι θα γίνει με τις τιμές των ακινήτων τα οποία υπάρχουν στην περιοχή και απο sea view γινονται factory view. Θα έχουν την ίδια αξία;
Κοινοπραξία Ζήνων: «φαίνεται ότι οι προσχεδιασμένες εργασίες θα μπορούσαν να επηρεαστούν από την χρήση του λιμανιού με δυο βασικούς τρόπους. Οπτική και άλλη διατάραξη στην περιοχή του λιμανιού και φυσικά εμπόδια των δομικών υλικών εξαιτίας της παρουσίας της παρούσης εφοδιαστικήςη βάσης στην νότια αποβάθρα»
Σελίδα 47.  Συστασεις πως να γίνουμε branded ως oil and gas city.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ο Νεόφυτος Φακοντής παρουσιάζει τις θέσεις και το όραμα του για την Ορόκλινη, δίπλα του ο Δήμαρχος Βύρας

Ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Ορόκλινης και υποψήφιος Αντιδήμαρχος Ορόκλινης μας προσκαλεί στην τελική προεκλογική του συγκέντρωση όπου θα παρουσιάσει τις υέσεις και το όραμα

error: Content is protected !!