Ανακοίνωση ΚΙΣΑ (Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό)

KISAΜετά από διερεύνηση πληροφοριών που είχε από τη σύζυγο βουλευτή, η ΚΙΣΑ – Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό καταγγέλλει δημόσια μία σοβαρότατη υπόθεση συμπαιγνίας μεταξύ οικογένειας εργοδοτών και των αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας σε βάρος μετανάστριας οικιακής εργάτριας, η οποία εργαζόταν χωρίς να της καταβάλλονται κανονικά οι μισθοί της, υπέστη σεξουαλική παρενόχληση από τον εργοδότη της και κακοποιήθηκε από την κόρη του.

Συγκεκριμένα, η κυρία R.V., οικιακή εργάτρια, εργαζόταν με κανονική άδεια μετανάστευσης σε Κύπριο εργοδότη, ο οποίος τα τελευταία χρόνια «άλλαξε, με την άδεια των αρχών, γύρω στις 10 οικιακές εργάτριες, οι οποίες έφευγαν λόγω της συνεχόμενης σεξουαλικής παρενόχλησης που τους ασκούσε. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις παρενοχλήσεις ήταν ενήμεροι τόσο η κόρη του εργοδότη, όσο και ο γαμπρός του, ο οποίος εργάζεται στην Εισαγγελία της Αστυνομίας, καθώς και οι υπόλοιποι γείτονες.

Η κυρία R.V. υπόβαλε παράπονο κατά του εργοδότη της στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων. Όταν η κόρη του εργοδότη, κυρία Α.Κ. το έμαθε την περασμένη Πέμπτη, 24/7/2014, πήγε στο σπίτι του πατέρα της, όπου εξύβρισε, επιτέθηκε και κακοποίησε την κυρία R.V. Η κυρία R.V. είχε καταγράψει μάλιστα στο κινητό της κάποιες σκηνές παρενόχλησης και μαθαίνοντάς το, η κυρία Α.Κ. της το έσπασε με πέτρα. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, η κόρη του εργοδότη φαίνεται να τραυματίστηκε στο χέρι. Χρησιμοποιώντας τον τραυματισμό της ως πρόσχημα, προχώρησε σε ψευδή καταγγελία στην Αστυνομία καταγγέλλοντας την κυρία R.V. για δήθεν επίθεση εναντίον της.

Οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη και κράτηση της κυρίας R.V. χωρίς να εξετάσουν τη δική της εκδοχή, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνεται και από την άρνησή τους να λάβουν καταθέσεις από άτομα, τα οποία επισκέφτηκαν τους εξεταστές, ενημερώνοντάς τους για τα πραγματικά γεγονότα και δηλώνοντας την ετοιμότητά τους να καταθέσουν την αλήθεια που είναι υπέρ της κυρίας R.V. Ακόμα, με βάση τις πληροφορίες μας, η αστυνομία άσκησε πίεση στην κυρία R.V. για να αποσύρει τις καταγγελίες κατά του εργοδότη της στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων και στη συνέχεια εκδόθηκαν διατάγματα απέλασής της. Όταν η κυρία R.V. αρνήθηκε να φύγει από την Κύπρο, επικαλούμενη τις καταγγελίες της κατά του εργοδότη της, η αστυνομία «θυμήθηκε» τις καταγγελίες της κόρης του εργοδότη και προχώρησε στην ποινική δίωξη  της κυρίας R.V, η οποία από χθες βρίσκεται στις Κεντρικές Φυλακές ως υπόδικη, αφού δεν είχε 1.000 Ευρώ να καταβάλει ως εγγύηση μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Η ΚΙΣΑ ζητά την ανεξάρτητη διερεύνηση της διαχείρισης της υπόθεσης από τις διωκτικές αρχές και την ενδεχόμενη διάπραξη πλημμελημάτων ή/και αδικημάτων από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων της κόρης του εργοδότη και του γαμπρού του που εργάζεται στην Εισαγγελία της Αστυνομίας. Επιπλέον, η ΚΙΣΑ καλεί το Γενικό Εισαγγελέα να αναστείλει την ποινική δίωξη της κας R.V. και την Αν. Διευθύντρια του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης (ΤΑΠΜ) να αποσύρει άμεσα τα διατάγματα κράτησης και απέλασής της όπως και να ανανεώσει την άδεια εργοδότησης της μετανάστριας.

Τέλος, η ΚΙΣΑ επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη υπόθεση επαναφέρει επιτακτικά το αίτημα για τη δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου εργοδοτών, το οποίο απορρίφθηκε στο παρελθόν από την πρώην Διευθύντρια του ΤΑΠΜ. Στο μητρώο αυτό θεωρούμε ότι πρέπει να φαίνεται τα προσωπικά στοιχεία των μεταναστών/στριών που ο κάθε εργοδότης έχει εργοδοτήσει, το χρονικό διάστημα για το οποίο τους/τις εργοδοτούσε, καθώς και τυχόν καταγγελίες εναντίον του από αυτά τα άτομα. Υπενθυμίζουμε ότι στο παρελθόν το συγκεκριμένο θέμα τέθηκε με αφορμή υπόθεση παραχώρησης άδειας απασχόλησης αναγνωρισμένου θύματος εμπορίας ανθρώπων, ως οικιακή εργαζόμενη, σε άτομο που καταδικάστηκε για το φόνο μετανάστριας. Στην πορεία, ο εργοδότης αποπειράθηκε να δολοφονήσει και αυτήν την μετανάστρια.

Stop_Police_Corruption-300x157

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Απάντηση Υπουργού Παιδείας σε βουλευτή Λάρνακας Χρίστο Ορφανίδη σχετικά με την εγκατάσταση περιμετρικού φωτισμού στο γήπεδο Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λάρνακας

Ερώτηση με αρ. 23.06.012.03.231 του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας κ. Χρίστου Ορφανίδη, ημερομηνίας 14 Δεκεμβρίου 2023, προς την Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Αθηνά

Τιμητικό Αφιέρωμα στο Χριστόδουλο Γεωργιάδη στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας

Τιμητικό Αφιέρωμα στη Λάρνακα για τον μουσικό Χριστόδουλο Γεωργιάδη Τρίτη 28 Μαϊου 8:00 μ.μ. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ Γ. ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ Εκδήλωση-αφιέρωμα προς τιμή του βιρτουόζου πιανίστα και συνθέτη Χριστόδουλου

error: Content is protected !!