Εκδηλώσεις Τέχνης “Η Αμπράμοβιτς στο Λονδίνο….512 ώρες”

Aν κάποια στιγμή, μέχρι τις 25 Αυγούστου βρεθείτε στο Λονδίνο, μη χάσετε την ευκαιρία να απολαύσετε την μοναδική Μαρίνα Αμπράμοβιτς. 

marina AbramovicΘα περιφέρεται στους χώρους της «Serpentine Gallery» στο Λονδίνο για 512 ώρες, κάνοντας… απολύτως τίποτα. Από τις 11 Ιουνίου μέχρι τις 25 Αυγούστου, 8 ώρες την ημέρα, 6 ημέρες την εβδομάδα, η πρωτοποριακή καλλιτέχνις Μαρίνα Αμπράμοβιτς, στα 67 της χρόνια, θα βρίσκεται μέσα στην γκαλερί πηγαίνοντας πέρα-δώθε και περιμένοντας την αντίδραση-επικοινωνία με τους επισκέπτες. Μόνος όρος, να μη φέρουν τίποτα επάνω τους: ούτε ρολόγια, ούτε κινητά, ούτε τίποτε που να μπορεί να δημιουργήσει θόρυβο και να της αποσπάσει την προσοχή.

«Θα είμαστε μόνο εγώ κι εκείνοι», δήλωσε σε συνέντευξή της στην «Guardian». «Θα τους αφήνω να με περιεργάζονται, χωρίς να υπάρχει κανένα αντικείμενο ανάμεσά μας. Σε έναν απολύτως άδειο χώρο, θα κινούμαστε διαρκώς». Δεν είναι η πρώτη φορά που η Σέρβα καλλιτέχνις θα δοκιμάσει τις σωματικές και πνευματικές της αντοχές με το κοινό. Είναι όμως η πρώτη που θα κινείται για τόσες ώρες συνεχώς και η πρώτη που κάνει ένα τόσο μεγάλο χάπενινγκ στην Αγγλία. «Το βρετανικό κοινό είναι ιδιαίτερα δύσκολο», ομολογεί. «Είναι είρωνες, βαριούνται εύκολα και δεν επιτρέπουν στον εαυτό τους να αφεθεί στο συναίσθημά τους. Οι Βρετανοί αποφεύγουν οτιδήποτε τους προκαλεί αμηχανία ή νιώθουν πως μπορεί να τους προσβάλει. Είναι τεράστια πρόκληση για μένα».

 Μπορεί στην πραγματική της ζωή να είναι κοκέτα, να της αρέσει το ωραίο ντύσιμο (ο Ζιβανσί είναι ο αγαπημένος της σχεδιαστής) και να προσέχει τον εαυτό της ως γυναίκα -πράγμα το οποίο έχει κατηγορηθεί ως αντίθετο με το αντισυμβατικό της τέχνης της–, αλλά η ίδια δεν θεωρεί πως οι πολυτέλειες που προσφέρει στον εαυτό της δεν ταιριάζουν με το άυλο και αντιυλιστικό που χαρακτηρίζει τα έργα της. Εξάλλου, όταν πρόκειται να ξεκινήσει μια περφόρμανς, γίνεται άλλος άνθρωπος. Σχεδόν αρνείται τη σωματικότητα, πόσο μάλλον τη θηλυκότητά της, και μετατρέπεται σε «πολεμιστή των τεχνών», όπως αυτοχαρακτηρίζεται.

 Για το συγκεκριμένο πρότζεκτ στη «Serpentine» ήδη έχει ξεκινήσει τις προετοιμασίες. Βρίσκεται σε αυστηρή δίαιτα, γυμνάζεται εντατικά και ετοιμάζεται να ταξιδέψει μέχρι τη Βραζιλία για να συναντηθεί με κάποιο σαμάνο δάσκαλο. Το σίγουρο είναι πως θα χρειαστεί όσο μεγαλύτερη πνευματική και σωματική αυτοσυγκέντρωση μπορέσει να αποκτήσει, καθώς το νέο αυτό δημιουργικό κάλεσμα που θα βιώσει μόνο εύκολο δεν το λες. Οχι πως δεν έχει ανάλογη «προϋπηρεσία». Εχει αφήσει το κοινό να τη χαράξει με ξυράφι, να την κάψει με τσιγάρο, έχει καθίσει πάνω από 700 ώρες στο ΜoMA κοιτώντας έναν έναν ξεχωριστά στα μάτια. «Κάποιον άλλο ίσως και να τον σκότωνε όλο αυτό. Και εγώ ήμουν έτοιμη να πεθάνω κάθε στιγμή. Εισέπραξα πολύ πόνο αλλά και πολλή αγάπη. Δυστυχώς, το ίδιο έγινε και στην προσωπική μου ζωή. Με αποτέλεσμα, να είμαι μόνη. Ολοι θέλουν να σε αλλάξουν. Ωστόσο, πιστεύω στον έρωτα και ακόμη περιμένω τον τέλειο άνδρα. Ισως και να έρθει!» παραδέχεται.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Απάντηση Υπουργού Παιδείας σε βουλευτή Λάρνακας Χρίστο Ορφανίδη σχετικά με την εγκατάσταση περιμετρικού φωτισμού στο γήπεδο Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λάρνακας

Ερώτηση με αρ. 23.06.012.03.231 του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας κ. Χρίστου Ορφανίδη, ημερομηνίας 14 Δεκεμβρίου 2023, προς την Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Αθηνά

Τιμητικό Αφιέρωμα στο Χριστόδουλο Γεωργιάδη στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας

Τιμητικό Αφιέρωμα στη Λάρνακα για τον μουσικό Χριστόδουλο Γεωργιάδη Τρίτη 28 Μαϊου 8:00 μ.μ. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ Γ. ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ Εκδήλωση-αφιέρωμα προς τιμή του βιρτουόζου πιανίστα και συνθέτη Χριστόδουλου

error: Content is protected !!