Στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών το θέμα του λιμανιού Λάρνακας

Skala Times

cover vouli

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στη κοινοβουλευτική επιτροπή συγκοινωνιών συζήτηση με θέμα το λιμάνι Λάρνακας.

Ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής συγκοινωνιών ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου τόνισε πως φαίνεται ότι οι αποφάσεις έχουν παρθεί χωρίς δημόσιες διαβουλεύσειςκαι ενημέρωση των φορέων της πόλης και επίσης χωρίς τις απαραίτητες μελέτες. Ο κ. Γεωργίου σημείωσε τους κινδύνους και τις επιπτώσεις για την υγεία και ασφάλεια των κατοίκων της πόλης. Διερωτήθηκε γιατί ο Δήμαρχος κ.Λουρουτζιάτης έχει αλλάξει στάση όσον αφορά στις εξελίξεις του λιμανιού της πόλης, αφού στην συνάντηση στο Προεδρικό, στις 10 του Απρίλη, ήταν κοινή θέση του Δημάρχου μαζί με την Επιτροπή Ανάπτυξης για τερματισμό οποιοδήποτε αποφάσεων για βιομηχανικό λιμάνι στη Λάρνακα. Τέλος, τόνισε ότι παρά την καθολική συστράτευση για την ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας, η κυβέρνηση με ετσιθελικό τρόπο δημιούργησε τετελεσμένα τα οποία όπως φαίνεται δεν θα είναι προσωρινά.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου εξεφρασε τις ανησυχιες του για τις μελέτες που θα έπρεπε να είχαν ήδη γίνει. Συνεχίζοντας ο κ. Προκοπίου αναρωτήθηκε «πως να μας πιστέψουν οι πολίτες της Λάρνακας οτι θα είναι κάτι προσωρινό, όταν για τις εγκαταστάσεις πετρελαιοδεξαμενών και υγραερίου ήδη παρουσιάστηκε μια καθυστέρηση στην μετακίνηση τους και τώρα αναμένουμε την εκτέλεση του διατάγματος;»georgioi tziovanis

Ο Γενικός Διευθυντής του ΚΟΤ Μάριος Χαννίδης, δήλωσε πως πέρσι τα καθαρά έσοδα από την μαρίνα Λάρνακα ήταν €1 εκ., επισημαίνοντας πως σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν τα έργα από την κοινοπραξία, ο ΚΟΤ θα αναλάβει την ανάπτυξη του χερσαίου χώρου της μαρίνας.

O βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου είπε ότι υπάρχουν επιβεβαιώσεις από τη κυβέρνηση ότι οι εργασίες στο λιμάνι Λάρνακας θα είναι προσωρινές, και ότι δεν αναστέλλουν τον προγραμματισμό για την ενιαία ανάπτυξη και επίσης είπε ότι δεν θα επηρεάσουν την υγεία των πολιτών.

Ο κ. Ντίνος Λευκαρίτης τόνισε ότι ως Λαρνακέας τάσσεται υπερ της ενιαίας ανάπτυξης αλλα επίσης τόνισε ότι  «σαν Λαρνακέας βλέπω ότι η πόλη μου νοσεί από άνεργους και βλέπω τα άδεια καταστήματα γι αυτό θα πρέπει να δούμε κι άλλες λύσεις, όπως είναι η ανάπτυξη του λιμανιού σε βιομηχανικό».

LEfkaΟ Δήμαρχος Λάρνακας  κ. Ανδρέας Λουρουτζίατης, δήλωσε πως η πόλη βρίσκεται σε δυσμενή οικονομική θέση, επισημαίνοντας πως η παραμονή των εταιρειών υδρογονανθράκων θα είναι προσωρινή, ενώ τόνισε πως όλοι αναμένουμε να δούμε τις περιβαλλοντικές μελέτες έτσι ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν τα έργα. Τέλος είπε πως «ως Δήμος βοηθάμε την Κυβέρνηση και την κοινοπραξία για εξεύρεση επενδυτή, αφού στόχος μας παραμένει η ενιαία ανάπτυξη».

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Συγκοινωνιών Αλέκος Μιχαηλίδης, δήλωσε πως ήταν απόφαση της Noble να φύγει από τη Λεμεσό και να εγκατασταθεί στη Λάρνακα, ενώ τόνισε κι αυτός με την σειρά του ότι η χρήση του λιμανιού από εταιρείες υδρογονανθράκων αποτελεί προσωρινή λύση.

Σε εισήγηση όπως παραμείνει ανοικτό το θέμα για να ξανασυζητηθεί,  η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά είπε: «Σε τι θα εξυπηρετήσει το να παραμείνει ανοικτό το θέμα; Για να τελειώσουν τα έργα στο λιμάνι; Αυτά θα έπρεπε να είχαν συζητηθεί εδώ και καιρό! Αυτά που λέτε κύριοι ότι «παραμένουμε στο όραμα για ενιαία ανάπτυξη» είναι για αποπροσανατολισμό. Σας ρωτώ κύριοι εσείς που είστε επιχειρηματίες (απευθυνόμενη προς Ντίνο Λευκαρίτη και Δήμαρχο Λάρνακας κ. Λουρουτζιάτη),  ποιος επιχειρηματίας θα έρθει να επενδύσει στη Λάρνακα όταν θα γνωρίζει ότι υπάρχει ένα βιομηχανικό λιμάνι εκεί και κάποιες εγκαταστάσεις πετρελαιοδεξαμενών και υγραερίου που ενδέχεται να μείνουν εκεί εσαεί;»

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!