Άρης Χατζηστεφάνου: Tον εθνικισμό και τη βλακεία πρέπει να τους σταματάς όσο είναι νωρίς γιατί διαφορετικά μεταδίδονται

01Υπάρχουν πολλοί λόγοι για μια συνέντευξη με τον Έλληνα μάχιμο Δημοσιογράφο Άρη Χατζηστεφάνου: Τα αξιόλογα ντοκιμαντέρ του (“Catastroika”, “Debtocracy”, “Φασισμός Α.Ε”), η πετυχημένη ραδιοφωνική του εκπομπή “Infowar”, το συγγραφικό του έργο και το ότι ως φωτογράφος και δημοσιογράφος έχει πραγματοποιήσει αποστολές στις περισσότερες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης, στη Λατινική Αμερική και την Ασία.
Παρόλα αυτά, εμείς αδράξαμε την ευκαιρία με αφορμή την άφιξη του στο νησί μας. Ο Άρης Χατζηστεφάνου θα είναι ομιλητής στην ανοικτή συζήτηση που θα γίνει στη Λευκωσία τηνΤετάρτη 4 Ιουνίου με θέμα «Πώς αντιμετωπίζεται η φασιστική απειλή».

Της Γιώτας Δημητρίου

05Κύριε Χατζηστεφάνου την Τετάρτη 4 Ιουνίου θα σας έχουμε στο νησί μας, στην Κύπρο, σε μια ανοικτή συζήτηση με θέμα «Πώς αντιμετωπίζεται η φασιστική απειλή». Αλήθεια κύριε Χατζηστεφάνου, σε μια Ευρώπη όπου να νεοναζιστικά κόμματα παρουσιάζουν άνοδο, υπάρχει ελπίδα να αντιμετωπίσουμε και να εξουδετερώσουμε την φασιστική απειλή;
Όπως θα έλεγε και ο Μπέρτολτ Μπρεχτ, τον φασισμό, όπως επίσης τον εθνικισμό και τη βλακεία πρέπει να τους σταματάς όσο είναι νωρίς γιατί διαφορετικά μεταδίδονται. Όσο ανησυχητικά και αν είναι λοιπόν τα σχετικά φαινόμενα στην Ευρώπη, τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για να τσακιστεί ο φασισμός.
Για να επιτευχθεί όμως αυτό απαιτούνται τρία βήματα: Πρώτον να εξαλείψουμε τις συνθήκες της κρίσης και της εξαθλίωσης που δημιουργούν γόνιμο έδαφος για την άνοδο του φασισμού. Και αυτό προϋποθέτει να συνειδητοποιήσουμε πως μάχη απέναντι στον φασισμό σημαίνει και μάχη απέναντι στον καπιταλισμό.
Η δευτερη μεγάλη μάχη είναι ιδεολογική. Πρέπει όμως πάντα να θυμόμαστε ότι ο φασισμός δεν είναι ιδεολογία αλλά πολιτική πρακτική. Οι φασίστες μπορούν να αλλάξουν σχεδόν αυθημερόν τις θέσεις τους γιατί πολύ απλά δεν έχουν μια συγκεκριμένη συνεκτική ιδεολογία.
Το τρίτο βήμα είναι να τσακίσουμε τον φασισμό και στους δρόμους. Και αυτό δεν σημαίνει πράξεις ατομικής βίας αλλά ένα μαζικό κίνημα που θα απομακρύνει τους φασίστες από όπου προσπαθούν να δημιουργήσουν νέες εστίες.

Που οφείλεται η άνοδος του φασισμού σήμερα;
Ο φασισμός είναι η λύση που αναγκάζεται (χωρίς πάντα να το θέλει) να δοκιμάσει ο καπιταλισμός όταν απειλούνται τα συμφέροντά του. Το σύστημα χρειάζεται ένα μαζικό κίνημα από τη δέξια με το οποίο πιστεύει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τις απειλές από τα Αριστερά.
Για τη δημιουργία του φασιστικού κινήματος το σύστημα θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει στη διάθεσή του – από τους «ομοκρέβατους» ακαδημαϊκούς που επιχειρούν να ξαναγράψουν την ιστορία της κατοχής και της αντίστασης μέχρι τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης. Το παράδειγμα της Ελλάδας είναι χαρακτηριστικό για το πώς οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, μαζί με τον κρατικό μηχανισμό και τα ΜΜΕ εξέθρεψαν τον νεοναζισμό για λογαρισμό της ελληνικής οικονομικής ελίτ.

Ποιο ήταν το έναυσμα για το ντοκιμαντέρ σας “Φασισμός Α.Ε” και πόσο εύκολο είναι να δημιουργείτε ανεξάρτητα πολιτικά ντοκιμαντέρ («Catastroika», «Debtocracy») στη σημερινή Ελλάδα;
Εμείς ως δημοσιογράφοι και δημιουργοί απλώς ακολουθούμε τις εξελίξεις. Στο «Debtocracy» μιλήσαμε για τη δημιουργία του δημοσίου χρέους και προτείναμε λύσεις για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος. Στο «Catastroika» εξετάσαμε το μαζικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας αλλά και την επίθεση εναντίον της δημοκρατίας. Από την άλλη το «ΦΑΣΙΣΜΟΣ Α.Ε.» ήταν το λογικό βήμα για μια χώρα (αλλά και για μια ολόκληρη ήπειρο) στην οποία τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα φλέρταραν τόσο ανοιχτά με το φασισμό.
Δεν είναι καθόλου εύκολο για ένα επαγγελματία δημοσιογράφο να λειτουργεί έξω από τα παραδοσιακά μέσα παραγωγής και να γίνει διανομέας ενός τέτοιου ντοκιμαντέρ. Το μοντέλο που ακολουθούμε όμως (δηλαδή ότι χρηματοδοτούμαστε αποκλειστικά από τους θεατές μας) είναι το μόνο που μας επιτρέπει να μιλήσουμε για συγκεκριμένα ονόματα επιχειρηματιών χωρίς κανένα φόβο για το αν θα μπορούσαν να μας σταματήσουν.
06
Το ραδιοφωνικό Infowar επιτελεί λειτούργημα, αν σκεφτεί κανείς πως σ’ ένα κάμπο με καθεστωτικά ΜΜΕ αποτελεί μία από τις ελάχιστες εξαιρέσεις του κανόνα. Πώς σας κάνει να αισθάνεστε αυτό;
Απλώς κάνω τη δουλειά μου. Αν ολόκληρο το μιντιακό κατεστημένο κινείται προς το συντηρητισμό και την άκρα δεξιά τέτοιες εκπομπές φαντάζουν σαν κάτι διαφορετικό. Δεν είναι όμως.
Επίσης είναι σημαντικό ότι υπάρχουν ακόμη σταθμοί, όπως ο Astra στην Κύπρο, το Κόκκινο ή το Mojo και αρκετοί άλλοι στην Ελλάδα που φιλοξενούν αυτή την εκπομπή.

02Η Κύπρος σας ακούει και μέσα από τον ASTRA 92,8. Αλήθεια, τις εξελίξεις στην Κύπρο τις παρακολουθείτε; Αν βρισκόταν χορηγός, για να σας στηρίξει, θα κάνατε και ένα ντοκιμαντέρ για την κατάσταση στη Κύπρο που ως γνωστό βαδίζει κι αυτή στο “success story bySamaras;
Ως δημοσιογράφος ασχολούμαι κυρίως με διεθνή θέματα οπότε η Ελλάδα και η Κύπρος μου είναι εξίσου γνωστές αλλά και ταυτόχρονα άγνωστες. Η Κύπρος αποτέλεσε και αυτή ένα πειραματόζωο για την ΕΕ και υπάρχει σίγουρα πολύ υλικό όχι για ένα αλλά για πολλά ντοκιμαντέρ.
Δεν είναι όμως θέμα κάποιου συγκεκριμένου χορηγού. Χορηγός μας είναι πάντα μόνο οι θεατές μας και μικρές οργανώσεις πολιτών και εργαζομένων, που καταθέτουν όποιο ποσό επιθυμούν στη διεύθυνση fascism-inc.com.

Έχετε ποτέ δεχθεί απειλές ή δωροδοκίες για να σταματήσετε να τοποθετείστε με τον μοναδικό σας τρόπο κατά του υφιστάμενου συστήματος;
Υπάρχουν Έλληνες πολιτικοί, οι οποίοι μάλιστα έφτασαν και σε υπουργικές θέσεις που έχουν προσπαθήσει να με στοχοποιήσουν ακόμη και σε ακροδεξιά και φασιστικά site. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος όμως, κατά τη γνώμη μου για έναν δημοσιογράφο σήμερα, είναι ο οικονομικός αποκλεισμός που επιβάλεται από αυτούς που ελέγχουν τα μεγάλα ΜΜΕ.

Κύριε Χατζηστεφάνου, πώς θα καταφέρουν οι λαοί της Ευρώπης να βγουν από την οικονομική εξαθλίωση, να
βάλουν τέλος στα νεοναζιστικά κτήνη που ξεφυτρώνουν καθημερινά και να κόψουν την φόρα του φασισμού;
Όσο βαθύτερη είναι η κρίση τόσο πιο ριζοσπαστικές πρέπει να είναι και οι λύσεις που προτείνουμε. Δεν υπάρχει πλέον διέξοδος με κεϋνσιανού τύπου προτάσεις. Οι λαοί της ευρωπαϊκής περιφέρειας πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να αμφισβητήσουν τη νομιμότητα των χρεών με τα οποία τους έχουν φορτώσει και να εγκαταλείψουν άμεσα την ευρωζώνη. Όσο η ΕΕ μετατρέπεται σε εχθρό της δημοκρατίας – όπως έδειξαν τα παραδείγματα της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ιταλίας και της Ουκρανίας – τόσο πρέπει να συνειδητοποιούμε πως για να σώσουμε τον Ευρωπαϊσμό πρέπει να εγκαταλείψουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πιστεύετε θα ζήσουμε να δούμε την επανάσταση για ένα καλύτερο κόσμο ή θα αργήσει πολύ η ανατροπή;
Σήμερα η λέξη επανάσταση ακούγεται σαν ουτοπία. Τι είναι όμως η ουτοπία. Είναι αυτό που προσπαθείς να πιάσεις και συνέχεια απομακρύνεται. Και έτσι μαθαίνεις να περπατάς και να πηγαίνεις μπροστά. Η απάντηση λοιπόν είναι ναι. Θα ζήσουμε για να κάνουμε εμείς την επανάσταση.

Τέλος, ως δημοσιογράφος, πείτε μας πώς θα ΕΠΡΕΠΕ να ήταν σήμερα η δημοσιογραφία. Σήμερα που οι λαοί είναι λαβωμένοι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης…
Αν πιστεύουμε ότι η πληροφορία είναι δημόσιο αγαθό τότε και η δημοσιογραφία θα έπρεπε να είναι δημόσια χρηματοδοτούμενη. Και δεν εννοώ κρατικά χρηματοδοτούμενη και κατευθυνόμενη. Αναφέρομαι σε νέα μοντέλα που πρέπει να αναπτύξουμε στα οποία οι πολίτες θα έχουν χρήματα από το δημόσιο για να αγοράζουν τις πληροφορίες που θέλουν. Αυτό όμως είναι μια πολύ μεγάλη κουβέντα…μπορούμε να την κάνουμε από κοντά στην Κύπρο.

ΙΝFO:
Την ανοικτή συζήτηση με θέμα
«Πώς αντιμετωπίζεται η φασιστική απειλή»,διοργανώνει “Η Πρωτοβουλία Ενάντια Στη Φασιστική Απειλή”. Στις 4 Ιουνίου στις 7.30 μ.μ. στο Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας (Είσοδος δίπλα από Πύλη Αμμοχώστου).
Είσοδος ελεύθερη.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Η Ελευθερία του Τύπου στη Κύπρο διανύει την ζωή εν τάφω χωρίς να αναμένεται καμιά ανάσταση, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον

Παγκόσμια Ημέρα για την Ελευθερία του Τύπου Της Γιώτας ΔημητρίουΑρχισυντάκτρια SkalaTimes “Με απόφαση της UNESCO, για το έτος 2024, η επέτειος της 3ης Μαΐου είναι

Δευτέρα της Λαμπρής στην Ορόκλινη με διασκέδαση, παιχνίδια, μουσική διαγωνισμούς και δωρεάν φλαούνες και ποτό

Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Ορόκλινης κύριος Νεόφυτος Φακοντής και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου διοργανώνουν ένα υπέροχο πρόγραμμα για τη Δευτέρα του Πάσχα, 6

error: Content is protected !!