Περί Υγείας “Καρκίνος των όρχεων – Η αυτοεξέταση σώζει ζωές”

Γράφει η Γεωργία Λιοπετρίτη
Ποδίατρος, απόφοιτη του University of Brighton UK
Ποδιατρική Κλινική Γορδίου Δεσμού 13, Ακταιόν 3, 2ος όροφος, διαμ.4, Λάρνακα 6045
Τηλέφωνο: 24-256595, FB Page: Liopetriti Podiatry,  Site: www.liopetritipodiatry.com

1003404_10152321198536118_1807931415_nΜε αφορμή την εκστρατεία του Cancer Research UK προς ευαισθητοποίηση του κοινού για τον καρκίνο των όρχεων και η οποία έγινε viral στα κοινωνικά δίκτυα, το άρθρο αυτής της εβδομάδας θα εστιάσει σε αυτό το θέμα.

Αν και αυτό το είδος καρκίνου είναι σχετικά σπάνιο, έχει υψηλά ποσοστά θεραπείας εάν ανιχνευθεί νωρίς. Δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις, η αδυναμία αναγνώρισης των συμπτωμάτων οδηγεί σε μη έγκαιρη θεραπεία με αποτέλεσμα ο καρκίνος αυτός να προκαλέσει μετάσταση, δηλαδή να εξαπλωθεί και σε άλλα μέρη του σώματος.

Τί προκαλεί τον καρκίνο των όρχεων και ποιοί είναι σε ρίσκο; 

Αν και οι λόγοι που προκαλούν αυτό το είδος καρκίνου παραμένουν άγνωστοι, είναι αποδεδειγμένο ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν υψηλότερο κίνδυνο στο να αναπτύξουν τη νόσο αυτή. Οι άντρες με ιστορικό κρυψορχίας (παθολογική κατάσταση κατά την οποία ο ένας ή και οι δύο όρχεις δεν έχουν κατέβει στη φυσιολογική τους θέση κατά την εμβρυική ηλικία) έχουν αυξημένο κίνδυνο στο να παρουσιάσουν καρκίνο των όρχεων στο μέλλον, όπως και αυτοί που έχουν οικογενειακό ιστορικό του καρκίνου αυτού.

Ο καρκίνος των όρχεων είναι ο πιο συχνός καρκίνος που παρατηρείται στους άντρες ηλικίας 15 – 35 ετών.

Ποιά είναι τα συμπτώματα και οι ενδείξεις;

Τα πρώτα συμπτώματα του καρκίνου των όρχεων είναι εύκολα να τα παρατηρήσει κανείς. Πολύ σημαντική είναι η αυτοεξέταση, αφού τις περισσότερες φορές ο καρκίνος ανευρίσκεται τυχαία από τους ίδιους τους ασθενείς.

Τί μπορώ να κάνω για να προστατεύσω τον εαυτό μου;

Η αυτοεξέταση είναι καθοριστικής σημασίας για την έγκαιρη αναγνώριση οποιουδήποτε συμπτώματος που να υποδεικνύει καρκίνο των όρχεων. Τα σημεία που πρέπει να προσέξετε κατά τη διάρκεια της αυτοεξέτασης είναι ως εξής:

  • ένα σκληρό εξόγκωμα («κουβάρι») στο μπροστινό ή πλαϊνό μέρος ενός όρχι
  • φούσκωμα/αλλαγή στο μέγεθος του όρχι
  • αύξηση στη σφριγηλότητά του
  • πόνος ή ενόχληση
  • οποιεσδήποτε ασυνήθιστες διαφορές μεταξύ των δύο όρχεων

Εάν έχω καρκίνο στους όρχεις, τί γίνεται;

Όπως προαναφέρθηκε, η αυτοεξέταση είναι πολύ σημαντική στο να αποκαλυφθεί αυτός ο καρκίνος στα πρώιμα στάδια του, κάτι το οποίο θα συμβάλει και στην έγκαιρη αντιμετώπισή του. Οι πλείστες περιπτώσεις καρκίνου των όρχεων που διαγιγνώσκεται από την αρχή είναι πλήρως θεραπεύσιμες.

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ:

• ξέρετε  τί είναι φυσιολογικό για σας

• κάντε την αυτοεξέταση κομμάτι του μηνιαίου προγράμματός σας

• γνωρίζετε για τί αλλαγές να κοιτάξετε

• αναφέρετε άμεσα τυχόν αλλαγές στο γιατρό σας, χωρίς καθυστέρηση

 

ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΙΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ‘Η ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤ’ ΙΔΙΑΝ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗΣ.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Τραμπ, αν κερδίσει

«Δεν χρειάζεται να θέσω βέτο γιατί τώρα επαφίεται στις Πολιτείες», απάντησε, αναφερόμενος στην απόφαση που έλαβε το Ανώτατο Δικαστήριο το 2022, βάζοντας τέλος στην ομοσπονδιακή

Μεγάλη Τρίτη

Στην Ορθόδοξη Εκκλησία, σύμφωνα με το τηρούμενο Μηναίο ή Μηνολόγιο, η Μεγάλη Τρίτη είναι αφιερωμένη αφενός στη μνεία του ιερού Ευαγγελίου που αναφέρεται στη δριμύτατη

Η Θεατρική Ομάδα «Αρχάγγελος» Κιτίου επιστρέφει με την καινούρια κωμωδία «Χρόνια Πολλά, να μεν τα εκατοστίσεις!»

Η Θεατρική Ομάδα «Αρχάγγελος» Κιτίου συνεχίζει για 9η χρονιά να μας προσφέρει μια θεατρική παράσταση γεμάτη γέλιο.Ένα έργο γραμμένο από τον θεατρολόγο, συγγραφέα, ηθοποιό και

error: Content is protected !!