‘Αντρια Λύτρα «Η τέχνη είναι η λύτρωση μου»

H πορεία της ζωής και κάποιες προσωπικές καταστάσεις την έκαναν να ανακαλύψει την κλίση αλλά και την αγάπη της για την ζωγραφική. «Μέσα από κάποιες καταστάσεις της ζωής  «αναγκάστηκα» να διαφύγω στη ζωγραφική. Μόνο στο χαρτί μπορούσα να εκφραστώ» λέει.an 1 Αν και αρχικά είχε παρακολουθήσει μαθήματα Interior Designer, στη πορεία βρέθηκε στα ωραία μονοπάτια της ζωγραφικής.
Η Άντρια Λύτρα μας μιλά για την δικιά της σχέση με την τέχνη!

Της Γιώτας Δημητρίου

Πότε ξεκινησες να ασχολήσε με την τέχνη;
To περασμένο καλοκαίρι άρχισα να ζωγραφίζω. Όμως δεν είχα αντιληφθεί ποτέ ότι η ζωγραφική με γέμιζε σε τόσο μεγάλο βαθμό και ότι ήταν κάτι που αγαπούσα τόσο πολύ. Πλέον δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου χωρίς χαρτί και μολύβι.

Τι σημαίνει για σένα η τέχνη;
Τέχνη για μένα σημαίνει ελευθερία, δεν υπάρχει καλή ή κακή τέχνη. Ο κάθε άνθρωπος μπορεί να γίνει δημιουργικός. Η τέχνη είναι παντού, είναι μέσα μας. Για εμένα τέχνη είναι η ελευθερία των σκέψεων και των συναισθημάτων μου, δημιουργικότητα, φαντασία, πόνος, ευτυχία, προβληματισμοί, χαρά, ελπίδα, όλες αυτές οι λέξεις για μένα σημαίνουν τέχνη.

Τι βρίσκουμε στα σχέδια σου συνήθως (concept) και ποια τεχνική χρησιμοποιείς;an cover
Δεν έχω κάποια συγκεκριμένη τεχνική. Το θέμα των σχεδίων μου είναι βγαλμένα από τις εμπειρίες της ζωής μου από τη ζωή μου…τα συναισθήματα μου, οι σκέψεις μου διατυπωμένα σε μια άσπρη κόλλα

Τι αποτελεί εμπνευση για σενα συνηθως;
Η ζωή, η κοινωνία μέσα στην οποία ζούμε και οι άνθρωποι. Μπορεί να ξυπνήσω ένα πρωί (λέμε τώρα, αφού είμαι νυχτερινός τύπος….) και να με προβληματίζει ο τρόπος που σκέφτονται οι άνθρωποι. Με αυτούς τους προβληματισμούς και την ανησυχία εκφράζομαι στο χαρτί. Μερικές φορές μπορεί να νιώθω και ελπίδα για την ανθρωπότητα, χαρά, ευτυχία….Εξαρτάται πως νιώθω, το πως νιώθω βγαίνει στα σχέδια μου,στο χαρτί.

Σκοπευεις να κάνεις κάποια έκθεση;
Έκθεση; Δεν το έχω σκεφτεί καθόλου, αλλά σίγουρα όταν θα αποκτήσω ποιο γερές βάσεις θα είναι κάτι που θα σκεφτώ

4Πιστευεις οτι το ταλεντο το διαθετει καποιος εκ φυσεως ή είναι κάτι το οποίο μπορεί να το αποκτήσει;
Χμ….ενδιαφέρουσα ερώτηση. Πιστεύω και στα δυο όσο τρελό και να ακούγεται μπορεί κάποιος άνθρωπος να γεννήθηκε με ταλέντο και να πάρει μια κόλλα και χαρτί σε μικρή ηλικία και να κάνα φανταστικά πράγματα…Η άλλη περίπτωση όπως είναι και η δική μου, το ταλέντο το απόκτησα ασυνείδητα…Δηλαδή μέσα από κάποιες καταστάσεις της ζωής  «αναγκάστηκα» να διαφύγω στη ζωγραφική. Μόνο στο χαρτί μπορούσα να εκφραστώ και σιγά σιγά συνειδητοποίησα ότ αυτό που κάνω όντος είναι ένα κομμάτι της ζωής μου…Πιστεύω ότι πλέον χωρίς τέχνη θα ήμουν μισή.

Το ότι δεν σπούδασες καλές τέχνες νιώθεις ότι είναι εμπόδιο στην εξέλιξη σου στη ζωγραφική;
Σίγουρα όχι. Καλλιτέχνης είναι εκείνος που και χωρίς σπουδές θα το κάνει γιατί το αγαπά πραγματικά. Είναι στα σχέδια μου να αρχίσω μαθήματα ζωγραφικής και να σπουδάσω καλές τέχνες. Το Art Therapy είναι ένας κλάδος που μου αρέσει πολύ. Επίσης μου αρέσει να μαθαίνω καινούρια πράγματα που μπορούν να με βοηθήσουν να εξελιχθώ και ως άνθρωπος και ως καλλιτέχνης.

Ποιοι είναι οι δικοί σου αγαπημένοι καλλιτέχνες;
Ο Salvador Dali είναι από τους αγαπημένους μου. Αυτός ο σουρεαλισμός στους πίνακες τους αυτή η «εκκεντρικότητα» του και το πάθος που βγάζει σε κάνει να καταλάβεις ότι αυτό που έκανε το αγαπούσε με τη ψυχή του και ότι στους πίνακες του έβγαζε τον πραγματικό του εαυτό. Η Frida Kahlo μου αρέσει για τις αυτοπροσωπογραφίες της, εκφράζει τον προσωπικό της πόνο αλλά και τη σεξουαλικότητα της.

Άντρια κατάγεσαι από τη Λαρνακα. Ποια η δικιά σου άποψη για τις τέχνες (γενικότερα) στη πόλη5 μας; Τι μας λείπει;
Η αλήθεια τώρα άρχισα να το ψάχνω αυτό το θέμα και δεν είμαι πολύ ενημερωμένη. Εκτός από galleries εκείνο που πιστεύω ότι μας λείπει είναι η ελεύθερη τέχνη του δρόμου, να μπορεί ο πάει ο οποιοσδήποτε καλλιτέχνης οπουδήποτε και να μπορεί να παρουσιάσει τους πίνακες του, πέρα από τις «κλασικές» galleries. To άλλο που πιστεύω είναι καλό να γίνεται είνια κάποια σεμινάρια σχετικά με τις τέχνες και πως μπορεί η οποιαδήποτε τεχνη να βοηθήσει στη ζωη τον κάθε άνθρωπο.

Τέλος, αν σε ρωτούσε κανείς “γιατί ασχοληθηκες με τη τεχνη” τι θα απαντουσες;
Τέχνη για μένα η τέχνη είναι η λύτρωση μου, χωρίς της τέχνη θα ένιωθα κενή. Είμαι άνθρωπος δημιουργικός με μεγάλη φαντασία και γι αυτό δεν πιστεύω ότι θα μπορούσα να βρω κάτι καλύτερο για να ασχοληθώ, πέρα από τη ζωγραφική.

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ακόμη μια βιβλιοπαρουσίαση για παιδιά στη Κοινοτική Βιβλίοθήκη Ορόκλινης με τη συγγραφέα Αικατερίνη Ζένιου

Αυτό το Σάββατο, η Παιδική Λέσχη Φιλαναγνωσίας της Βιβλιοθήκης του Κοινοτικού Συμβουλίου Ορόκλινης, φιλοξενεί την συγγραφέα Αικατερίνη Ζένιου, και μας παρουσιάζει διαδραστικά το παραμύθι “ΖΗΤΕΙΤΑΙ

error: Content is protected !!